|

Хасан Дотаги, посланик на Иран в България: Сидеров има основна роля в търговските отношения с Иран

Посещението на министър Караниколов в Техеран беше повратна точка в отношенията ни

Станислав Цанов

- Туск нарича решението на Тръмп относно иранската сделка себично и капризно. Чуваме език, който не сме си и представяли тук в България, че представители на ЕС могат да имат спрямо президента на Съединените щати. Темата е вашата ядрена програма, изненадан ли сте от защитата, която получихте в рамките на Европейския съюз, а и не само?

- Въз основа на това споразумение, Иран изпълни всички свои ангажименти и отговори на всички тревоги, които имаше от другата страна. 11 доклада от Международната агенция по ядрена енергетика, единствената организация, която има такъв авторитет, потвърди, че Иран изпълнява своите ангажименти. Но САЩ не показа своята добронамереност и наруши споразумението. Тръмп отначало обеща, че ще излезе от споразумението. Но поради световната подкрепа, която имаше, съгласието което имаше спрямо споразумението, изминаха 16 месеца, докато САЩ излязат от него. Така, че това е върховият момент от незачитането или неспазването на обещанията от страна на САЩ. И излизането на САЩ от споразумението навреди на кредита на доверие, което Америка имаше и имиджа, който САЩ имаше в различни двустранни или многостранни споразумения.

- Решение за излизане от Иранската сделка не се приема еднозначно дори и в самата Републиканска партия. Предпоследният държавен секретар Рекс Тилърсън беше един от поддръжниците на споразумението. И именно несъгласието по тази линия, казват е причина за безпрецедентното му уволнение.

- Смятам, че в момента светът не е на пътя да избере между Иран и САЩ, включително говорим и за ЕС. Фактически светът трябва да избере между изпълняване на обещанията или неспазването на обещанията. Светът се намира между това да избере между мултилатерализма или едностранно взимане на решение; между подкрепа и засилването на международните закони или незачитането на тези закони. Ядреното споразумение беше за неразпространение. Това е споразумение, свързано със сигурността и не е икономическо. За съжаление, Тръмп с грешни представи задейства това, което беше решил. Да се радваме, че миналата седмица лидерите на ЕС много ясно изразиха своята воля и много се надявам в най-скоро време възможностите за изпълненията на споразумението да бъде осигурено.

- Иран заяви желание да продължава с изпълнението на договора, независимо от излизането на САЩ. Тръмп не предлага алтернатива на него. Каква би могла да бъде тя – икономически санкции, които биха ударили ЕС или вариант 2 – война?

- Ние сме на мнение, че регионът не може да изтърпи нова криза. През последните 10 години регионът е бил разрушен от различни кризи. Ролята на Иран винаги е била да създава стабилност. Ако не съществуваше нашата подкрепа, може би днес щяхме да сме срещу терористични правителства в Сирия или Ирак. Ние отговорихме на поканата на правителствата на тези държави Ирак и Сирия и рамо до рамо с тях водихме борба срещу терористите. Смятам, че сега нашите общи сили трябва да бъдат насочени в борба срещу остатъка от влиянието на ИДИЛ. Всяка нова криза може да забави тази цел, която е велика цел.

- Решението на Тръмп има последваща реакция. На следващия ден имаше горящи американски знамена. Нарицателният тон не събужда ли още повече и без това антиамериканските настроения, които има в Иран?

- Ние сме запознати с подходите на САЩ. От 40 години сме били под различни санкции и сме се адаптирали към тях. Силите на Иран идват отвътре. Миналата година ние бяхме 18-та икономика в света. В много области ние сме сред първите 10 държави в света. Имали сме много добри постижения в различни науки като нанотехнологиите. Така, че нашата икономика, нашите сили, нашата сигурност – всичко е основано на вътрешните възможности. Ние разчитаме на нашия народ.

- Разкажете ни за ядрената ви програма и как се стигна до споразумението.

- През 1959 г. станахме член на Агенцията по ядрена енергетика. През 1967 г. с помощта и подкрепата на САЩ техеранският реактор се построи, а през 1974 г. създадохме нашата организация по атомна енергетика. В същата година, която беше преди революцията, ние одобрихме план за строежа на 23 различни реактори, които да помагат с производството на 23 хил. мегавата електричество.

Но проблемът с ядрената енергетика започна от 2003 г. В гр. Натан започнахме в ограничени граници обогатяване на уран. Този процес продължи 12 години. 12 години бяхме под натиск да ограничим нашите действия. През това време убиха четири от нашите ядрени учени. 2007-2011 г. от службите за сигурност на САЩ излязоха два доклада, че Иран дори не търси ядрено оръжие, но изпратиха нашето досие в Съвета за сигурност на ООН. Бяха приети 6 резолюции срещу нас, които са най-тежките спрямо нашата държава. Но ние станахме още по-силни.

Ние вече свършвахме горивото за техеранския реактор и имахме нужда от гориво. 1 млн. болни бяха зависими от лекарствата, които се произвеждаха от този реактор. Помолихме да ни дават гориво, което да е обогатено до 20%, но никой не ни отговори. Въпреки това създадохме това лекарство.

В същата година Рохани дойде на власт. Обама също изрази готовност американците активно да участват в преговорите. През тези 12 години ние не бяхме прекъсвали разговорите в различни градове като Виена, Багдад, Истанбул и др. С идването на власт на Рохани 20 месеца активни преговори от страна на Зариф и неговия екип, ядреното споразумение стигна до резултат чрез резолюция на ООН № 2231 и беше потвърдена от Съвета за сигурност.

- Лидерът на АТАКА Волен Сидеров, заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов бяха на работно посещение в Техеран. Как виждате икономическите отношения между двете страни, на какво равнище са към момента?

- Стратегическите интереси на Иран съвпадат с тези на Европа и са в една посока. България е традиционен наш приятел и е достойна за почитане. Посещението на министъра ви в Техеран беше повратна точка на нашите отношения. В последните 10 години това беше първо посещение на министър на икономиката на България, който сам пътуваше за Иран.

Присъствието на г-н Сидеров в делегацията създаде възможност за засилване на междупарламентарните отношения. Той имаше много добри срещи и в своите разговори с него видях, че с много ясен поглед се връща от Иран. Изразих мнение, че в търговските отношения, той вече има основна роля между двете държави. В България съществува силна подкрепа за развитието на отношенията между двете държави.

- След като основата е положена, как виждате следващите стъпки, които двете страни трябва да направят?

- В следващите месеци ще имаме различни срещи. Нашият министър на икономиката по покана на вашия министър ще посети България. Губернаторът на Техеран, с поканата, която получи от страна на губернатора на София-област ще посети България. През септември ще имаме 19-та сесия от междуправителствена смесена комисия по икономическо сътрудничество. И около 10 различни споразумения и документи ще бъдат подписани тогава.

Интервю с Хасан Дотаги, посланик на Иран в България, излъчено по ТВ АЛФА на 20 май 2018 г.