|

Валери Симеонов бяга от отговор за златните концесии

Нали работим за интереса на държавата?, пита Сидеров

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров не е доволен от отговора на въпроса за златните концесии, който зададе към Валери Симеонов. Според председателят на ПГ на Обединени патриоти измъкването, че не е в ресора на този вицепремиер е бягство от отговор. Вътрешното формално разделение на ресори в Министерски съвет в случая не е важно.

„Нали общо работим за интереса на държавата? Нали това ни движи винаги? В случая интересът на България е силно накърнен. Призовавам вицепремиера Симеонов да направим проверки на тези 565 концесии за природни богатства в страната. Аз съм готов да участвам в тях, като народен представител. Макар и късно, трябва да работим за това, договорът за златодобив в Челопеч да бъде прекратен”, призова националистът.

Въпросът на Сидеров към вицепремиера Симеонов относно златните концесии е свързан с тема, по която той работи вече 18 години. През 1999 г. тогавашното правителство дава на концесия на фирмата „Наван”, водеща се като ирландска, рудника Челопеч. Продаден е за 4 или 5 милиона долара. Една престъпна сделка, която Сидеров многократно е обсъждал през годините.

С оглед на поетия ангажимент от Симеонов по изпълнение на Стратегията за развитие на концесиите, Сидеров поиска да разбере какви са размерите, номинално и процентно, на концесионните такси, заплащани от „Дънди Прешъс Металс”, върху какъв добив се начисляват, за какъв срок са сключените концесионни договори и в кои райони на страната са съответните концесии? Отговор обаче не получи от коалиционния си партньор и вицепремиер Валери Симеонов.