|

Волен Сидеров: Да се спрат спекулациите с чумата по животните!

Хората да бъдат ясно информирани, че болест има и ще бъдат обезщетени, иначе може да пламне страната

Да се спрат спекулациите, че няма заболяване и едва ли не убиването на заразени животни е без причина. Това не е така. Хората, които живеят в засегнатите общини биват манипулирани. Трябва да им стане ясно, че заболяване има. Това заяви председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и лидер на АТАКА Волен Сидеров на брифинг в парламента след извънредния председателски съвет, на който присъстваха земеделският министър Румен Порожанов, вътрешният министър Валентин Радев и директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев.

Сидеров предложи да се сложат информационни табели в засегнатите населени места. От тях да стане ясно, че има заболяване по животните, какви ще са обезщетенията за хората и каква е опасността, ако не бъдат предприети необходимите мерки.

„Кметовете да обяснят на своите съграждани, че това е опасно за цялото животновъдство в България и ако не бъде спряна тази болест в тези общини, може да пламне цялата страна“, подчерта Сидеров.

„С това хората да се успокоят и да разберат, че ще бъдат обезщетени. В момента губят животни, това за тях е поминък“, заяви още лидерът на АТАКА.

„Съветвам хора, които тръгват да ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците, да приберат такъмите, защото това е опасно за всички“, допълни той и разкритикува опозицията, че не е застанала до тях, за да се изрази съгласие по този проблем. „Той е национален, не е партиен. Дали ще спасим българското животновъдство е обща грижа и не трябва да се работи с внушения, че нещо се върши незаконно. Има лабораторни анализи, има доказателство за болест от европейска оторизирана лаборатория. Мерките трябва да продължат и да се засили информираността и предпазването на районите, не да се подклажда напрежение сред жителите. Това трябва да се прекрати и да се ликвидира болестта“, заключи Сидеров.