|

Димитър Димитров: Управлението е ефективно. Икономиката и държавата вървят напред

Актуализация на управленската програма ще бъде от полза за коалицията, смята социологът

Петя Кузева

 

- Г-н Димитров, свършва Европредседателството. Предстои вот на недоверие на тема „Сигурност“. Как го намирате и що е то Сигурност?

- Националната сигурност е доста сложна. Не е да броим намерените гилзи след някаква престрелка или пък колко точно пари е изхвърлила някаква пенсионерка през прозореца. Както и използването на случайни събития, какъвто е инцидентът с хеликоптера. Това е технически инцидент. Всички са наясно, че той щеше да се случи при което и да е правителство, при който и да е министър на отбраната, точно с тази машина, само че се е случило днес. Въпрос на време и място, което няма как да бъде предвидено.

Националната сигурност е нещо много по-важно от това, което изброих, от това, което ще наречем дебат във вторник, но то със сигурност ще представлява някакъв вид свада, понякога не много лицеприятна.

Националната сигурност е какво ще се случи с българския газ, ще имаме ли тръба от Газпром и ще можем ли да се договорим. Дали тя ще мине през Турция, може би Газпром предпочитат да имат алтернативен маршрут и те не са в състояние да предвидят какво ще се случи в Турция в следващите 2-3-5 години, а в такъв проект се инвестира с оглед на следващите 30 години. Газпром е инвеститорът и го строи за собствена сметка. Не случайно е спрял в началото на териториалните води на Турция, там е замразена едната тръба и тя просто е така да се каже открит сюжет.

Национална сигурност за България е какво ще се прави с АЕЦ „Белене“ и това е проект, който ще бъде движен от най-малко 3-4 следващи правителства, от едно-две поколения.

Национална сигурност за България е какво ще се случи с еврото, все пак ще се приеме ли в банковия съюз, ще кандидатстваме ли догодина, това не е толкова далеч, въпрос на месеци е.

Национална сигурност накрая е и това точно какво ще закупим и как ще модернизираме армията. Всичко това е национална сигурност.

И ако сведете този доста на едро описан формат, да го замените с разговор за избягал затворник, който е бил на свободен режим или броя на катастрофите, жертвите и т.н. недофинансиране, впрочем хронично на МВР, това е просто замяна на големите теми с измислено скандализиране по повод на някакви ежедневни случки. От този тип дебати в Народното събрание никой не печели нищо.

Много се надявам, впрочем за социалистите това също е малко странен ход, бих казал. Мотивите изглеждат писани някак си на коляно.

- Изсмукани от пръстите, но да речем, че е работа на опозицията да иска вотове на недоверие.

- За качествена опозиция може да се съди освен това и по така внесените мотиви. И ако те са силно повлияни от различни журналистически разследвания, ами жалко за опозицията. Да не говорим, че в този случай те отново ще се окажат в един лагер с ДПС, което в никакъв случай не им носи ползи. Когато стигнем до гласуването, всичко ще бъде черно на бяло, ще се преброят гласовете и ще се разбере за какво става въпрос. ДПС си имат отделна роля и на тях наистина им пречи формата на коалицията, по-точно присъствието на АТАКА, ВМРО и Валери Симеонов в управлението.

- Те повтарят едно и също – демонтаж на правителството, да отстраним АТАКА.

- Аз ще им отговоря с това, което в края на миналата година, по случай Нова година, каза почетният председател на ДПС – аз не виждам нещо, което може да замести сегашното управление.

Това управление е достатъчно ефективно. Каквото и да отворите от раздела на програмата, дали ще бъде външна политика, дали ще бъде социална политика, дали ще бъдат доходи – всичко е на видимо разстояние напред изтеглена икономиката, държавата, сравнено с преди година. Впрочем, този кабинет е горе-долу със зрелост 1 година. Извинявам се, ще отворя една скоба и ще кажа, българската демокрация, да, тя е от парламентарен тип, но от особен вид парламентарен тип. И този парламентарен тип се нарича канцлерска демокрация. Докато канцлер винаги е министър-председателя, се чувства комфортно или все още може да реализира програмата, заради която е станал министър-председател.  И да се разчита, че някакви случайни обстоятелства щe катурнат мнозинството е просто нереалистично, не показва зрелост, не показва, ако щете съобразителност. Тъй като обяснявам, че следствието за БСП, основното ще бъде, че те ще гласуват заедно с ДПС, и това е всъщност алтернативата, както и да се въртим.

- Проблемите, които БСП и ДПС ги наричат сигурност не са оправени по тяхно време, те са отдавна.

- Всички се връщат към 2013 г. Можем да се върнем и в малко по-близко време към служебния кабинет, назначен от президента Радев, каква беше първата работа? Да се сменят десетина от шефовете на районните управления. Да не би като това е свършено тогава, нещо да се в променило. Реплика от днес, отнасяща се до очевидно емоционалния проблем на родителите с деца с увреждания, една от репликите днес беше: „Дори и да стоим денонощно, целия август в парламента, този проблем не може да бъде решен така със стоене и с демонстрация”. По-скоро това е открит дневен ред. Той се нуждае от рационална оценка. Тя не може да бъде само административна, ведомствена, на финансовото министерство, на социалното министерство и на всички други, които са въвлечени.

И тук една важна идея, тъй като този тип проблеми просто износват управляващата гарнитура. Няма да бъде зле, ако в някакъв момент, по-близък до европейските избори се направи някакъв вид актуализация на Програмата за управление. Не говоря за коалиционното споразумение.

- Нови обстоятелства, друга е средата, има нови цели.

- За една година и нещо светът толкова се е променил до степен такава, че дори Столтенберг вече се съмнява в ефективността и смисъла от съществуване на НАТО. Още сме в абсолютната треска на Брекзит, треска на това, че правилата, по които ще се разпределя бюджета след 2021 г., всъщност висят във въздуха. Всеки има някаква представа, фантазия и т.н. Затова, мисля че една актуализация, част от целите да бъдат опреснени, ще бъде от полза на коалицията. Иначе, аз въобще не се съмнявам, че коалицията ще просъществува така, най-малко до европейските избори, където трябва да се получи много драматичен резултат, силно негативен за съставките на мнозинството, за да настъпи някаква драма. Няма такива индикации, ГЕРБ остава водеща партия, Патриотичния съюз, коалицията.

Бих казал още нещо, което е от значение. В едно пространно интервю шефът на политическия кабинет на премиера каза нещо много важно: „Тази коалиция е по-ефективна от предходната, което можем да разчитаме, че тя е достатъчно близо до министър-председателя, неговата оценка в този смисъл е важната“, което просто казва всичко.

- Вие и с това започнахте – икономическия подем.

- Не виждам сектор, в който нещата да са се развили в отрицателна посока. Напротив, и в икономическата част, и във външната политика особено, покрай Европредседателството, отношенията с Македония въобще не искам и да споменавам. Нещо, което е било замразено от 2002-2003 г., това са 16-17 години, в момента се е размразило и дори има надежда, че то ще получи позитивно развитие. Открил се е хоризонт, преди това го нямаше. Не виждам сектор, в който нещата да изглеждат по-зле, отколкото преди една година. Вярно, че винаги може да бъде по-добре. Имаме растеж на икономиката от 3,6-3,7 на сто. Имаме БВП, който ще е повече от 100 милиарда, бюджет, който ще е 36-38 млрд. Това са изключителни постижения.

И като не могат те да се коментират 4 много важни теми, те са важни не само за това правителство, някои от тях са важни и за поколенията напред. Дайте да броим гилзите, кой какво изстрелял, кой-кого срещнал и разни други такива битови неща, с които занимават хората.

При всичките тези успехи, при положение, че в една или друга степен министър-председателя се чувства достатъчно комфортно, има отворени линии на комуникация, като изключим президентската институция, където нещата не вървят чак толкова гладко, с всички, с които може да комуникира не виждам никаква причина да се иска вот за състоянието на националната сигурност.

Интервю със социолога и преподавател в СУ Димитър Димитров, излъчено в „Неделник“ по АЛФА ТВ на 24 юни 2018 г.