|

До 200 хил. лв. безвъзмездно могат да ползват стартъпи

Повече от 350 проекта ще бъдат финансирани по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, а безвъзмездната помощ за всеки един от тях ще бъде до 200 хил. лв. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в рамките на информационните дни по процедурата в Пловдив.

„Това е една от най-очакваните процедури за стартиращи компании, със значителен финансов ресурс от 67 млн. лв., а по нея ще могат да кандидатстват стартъпи в редица области на действие“, обясни икономистът. По думите му интересът към схемата е сериозен като през последната година активно са обсъждани с бизнеса всички изисквания по нея, за да бъде максимално полезна за българските стартъпи.

Очакванията на експертите са в рамките на кандидатстването да получат над 2 хил. проектни предложения. „Очаквам прогнозата на експертите да е вярна, защото колкото повече са проектите, толкова по-високо ще е и качеството на спечелилите финансиране“, каза още той.

Манолев цитира и статистика за стартиращите компании в България, според която за последните 5 години са създадени около 2000 стартъпи. От предприятията, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране. „Това показва, че българските стартъпи са устойчиви и наистина се надявам, че с процедурата, която стартираме ще дадем още един тласък за тяхното развитие“, допълни зам.-министърът.

 

Министерството на икономиката: Дъждовете, а не язовирите са виновни за наводненията

Парите за спешни ремонти на водоемите ще идват от държавата

 

Дъждовете, а не язовирите са виновни за наводненията и бедствените положения. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV. Той напомни, че и пострадалите хора изтъкват, че такива дъждове не са виждали.

Караниколов благодари на служителите на Главна дирекция пожарна безопасност. „Основното бе да не се случи инцидент”, посочи министърът. Той акцентира, че от миналата седмица е обнародван в Държавен вестник закон, които определя собствеността на безстопанствените язовири.

Правилата се отнасят за язовирите, чиито собственици не могат да ги поддържат и общините не могат да се грижат за тях. Тези язовири ще бъдат на Министерство на икономиката. „Това се отнася за цяла България“, обясни икономист номер едно.

Той обясни, че парите за спешни ремонти на водоемите ще идват от държавата. „Парите със сигурност трябва да дойдат от държавния бюджет, това е отговорност на държавата“, отсече Караниколов. Има язовири в тежко състояние, призна министърът.

Караниколов е категоричен, че трябва да има Закон за горивата. „Горивото е акцизна стока, трябва да има закон като за всички такива стоки. Той трябва да защитава интересите на всички – малки, големи, средни“, обясни икономическият министър и добави, че законодателят трябва да намери този баланс. По думите му в този сектор има сива икономика и законът трябва това да регулира.

Според него няма сътресения в малката коалиция на Обединените патриоти. Коалицията била стабилна. „При диалог се намира най-доброто решение“, посочи министърът.

 

Започват ремонти на проблемните язовири у нас

Необходимите 500 млн. лв. вече са осигурени и предоставени на Министерството на икономиката

414 от общо 6585 язовира се нуждаят от спешен или авариен ремонт.  Други 444 водоема също имат нужда от ремонт, за да бъдат приведени в техническа изправност. Необходимите 500 млн. лв. вече са осигурени. Това става ясно от съобщение до медиите, изпратено от Министерството на икономиката.

На последното правителствено заседание в сряда са одобрени промените по бюджета на Министерство на икономиката за настоящата година във връзка с увеличаването на капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД със сумата от 500 млн. лв. ДКК ще отговаря за ремонта на проблемните държавни и общински язовири.

Министерският съвет одобри и списък  на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция. Списъкът е приет по предложение на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и ще бъде допълван в последствие отново на база на предложение на председателя на агенцията.

Изготвеният анализ от ДАМТН на база на осъществяване на контролната дейност към 03.07.2018 г. сочи, че на територията на България са проверени и са установени 6585 бр. язовири, за които са съставени констативни протоколи.