|

За по-скъпия акциз на „бездимните” цигари – Парите да отиват за здравеопазване, зове Сидеров

Управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти обсъдиха в Народното събрание закона за вдигането на акциза върху т. нар. бездимни цигари. В сряда министър-председателят Бойко Борисов разпореди изтеглянето на законопроекта заради това, че управляващата коалиция е разделена в мнението си по внесените законодателни промени.

ГЕРБ и Обединени патриоти в крайна сметка решиха да не оттеглят законопроекта, а възложиха на Менда Стоянова да разгледа каква е ситуацията в останалите европейски страни. Като пример Цветан Цветанов заяви, че има страни в които акциза на тези цигари е 70 процента, а на „нормалните“ е 100 процента.

„Имаме различни виждания по този въпрос, тъй като част от нашата група има резерви потребителите на тези стоки да бъдат натоварвани, аз също съм против, но тук не става въпрос за храна или лекарства, а за пушене. Имах разговори и с финансовия министър, част от парите да отиват в нуждаещи се, от седмици стоят палатки на майки на деца с увреждания. От години алармирам, че трябва болница в Ямбол, за което е нужно 12 милиона лева. Защо тези пари да не отидат в такива положителни поректи“, предложи на нарочен брифинг в Народното събрание лидерът на АТАКА и председател на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров.