|

За 2 години авторското предаване на волен би „панорама“, „на 4 очи“ и „коритаров live“ по рейтинг

Представително проучване на НЦИОМ за периода 11-26 март 2005 г. сочи че предаването на „Атака” е с рейтинг 7.1%. След него с двойно по-нисък рейтинг се нареждат сутрешните блокове на трите основни телевизии, както и предаването на БНТ „Панорама”

В началото на 2005 г. предаването „Атака” с Волен Сидеров имаше рейтинг по-висок от „Панорама“ на БНТ, „На 4 очи“ на Нова ТВ,  на „Коритаров лайв“ по  Би Ти Ви, от още редица предавания. Представeте си какво значи едно коментарно предаване в кабелна телевизия да бие по гледаемост най-представителните коментарни предавания в три ефирни телевизии. Представeте си колко още би скочил рейтингът му, ако СКАТ тогава беше ефирна телевизия. Фактически с предаването „Атака“ телевизия СКАТ постигна известност, каквато нямаше дотогава. Това постижение бе резултат от присъствието и коментара на Волен Сидеров.

На лъжите, продължаващи с години, че партия АТАКА се роди в телевизия СКАТ, отговорът е много прост – АТАКА се роди, защото Сидеров имаше идея да създаде такава политическа сила, пожелана от народа.  Затова и

партия АТАКА не може да се отъждествява с телевизия СКАТ

„Когато коментарното предаване „Атака“ тръгна, бях поканен от телевизия Евроком да се прехвърля при тях. Предлагаха ми много добри пари, но аз отказах, защото бях лоялен към поканата на Симеонов и Хаджиев. Ако бях отишъл в Евроком, този канал вероятно щеше да повиши своята гледаемост и да получи тази известност, каквато има сега СКАТ. Защото, когато започнах работа в СКАТ, тя беше известна със „Сигнално жълто“ и, общо взето, с нищо друго”, това казва в интервю пред бургаската телевизия още през 2009 г. Волен Сидеров.

„Симеонов с нищо не може да претендира за ролята на баща – нито на партия АТАКА, нито на мен като лидер и политик”, допълва основоположникът на АТАКА.

Симеонов кани Волен, за да направи СКАТ по-гледаема

Предаването „Атака” готвих сам, без аутокю, осъществявах предаването сам, а операторът слагаше статив с камера и отиваше да пие кафе, спомня си Сидеров

Сидеров разказва, че през 2003 г. Симеонов и Хаджиев го канят да води предаване в СКАТ. Тогава лидерът на АТАКА вече е напуснал вестник „Монитор“. Симеонов чел негови статии в този вестник и го кани като силен, стойностен коментатор, да започне предаване, което да направи и телевизията по-гледаема.

След изборите през 2005 г., когато партия АТАКА влезе в парламента за първи път, Симеонов се безпокоеше, че ако спре едноименното предаване, гледаемостта на телевизията му ще падне. „Имам всички основания да кажа, че моето присъствие е дало тласък на телевизия СКАТ”, категоричен е Сидеров.

АТАКА си е плащала рекламата в СКАТ

На местните избори през 2007 г. кампанията на Слави Бинев за кмет на София беше платена „от – до“ на СКАТ. На същите избори в Бургас кандидат за кмет и водач на листа за общински съветници на АТАКА беше Валери Симеонов. „Между другото, доста време го убеждавах да се яви за кандидат за кмет.”, спомня си лидерът на АТАКА.

 

„Наставникът“ валери го нямаше на учредяването на ΑΤΑΚΑ

Когато през 2005 г. Волен Сидеров съобщил намерението си да учреди партия и да участва в изборите с нея,  Симеонов и Хаджиев се отнесли с недоверие, започнали да му хвалят другите водещи в телевизията – Юлиян Вучков, Цветан Начев и други „титани” на телевизионната публицистика.

Симеонов го убеждава, че сам няма да успее, но с тях може да се постигне нещо. Сидеров срещнал пълно неразбиране. Според тогавашния Изборен закон участниците в изборите внасят 20 000 лв, ако са партия, и 40 000 лв, ако са коалиция. Сидеров осигурява депозит за коалицията, в която се принуждава да влезе, защото регистрацията на АТАКА към него момент не беше минала в съда. Тогава Сидеров пита Хаджиев дали ще се включат към депозита, той отказва с думите „Сега не можем”.

Любопитен момент, е че „наставникът” на Сидеров, както Валентин Касабов определи Валери Симеонов пропусна учредяването на партия АТАКА на 17 април 2005 г.

 

Волен започва политическата си кариера още 1989 г.

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров има политически опит от 1988-1989 г. Насам. Правил е и е участвал и в нелегални, и дисидентски сдружения. 10 ноември го завари като секретар на софийската организация на „Подкрепа“, член на Независимото дружество за правата на човека. След това участва в учредяването на СДС. Става основател на вестник „Демокрация“ и работи в него от първия ден, включително и като главен редактор. Има над 3000 статии в централния български печат, пише редица книги, които са търсени на пазара и до ден днешен. От 2005 г. до сега е депутат в Народното събрание. Последователите му са стотици хиляди.

 

Лидерът на АТАКА към Касабов от НФСБ: Аз направих Валери Симеонов известен!

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров отговори на коалиционния си партньор от НФСБ Валентин Касабов по повод на изявлението му пред ПИК по-рано в сряда, че наставникът на Сидеров е Валери Симеонов.

Във връзка с това изявление Сидеров заяви през същата медия: „В отговор на думите на Валентин Касабов, че Валери Симеонов е мой наставник и ме е създал в политиката, искам да припомня, че през 2003 г. телевизията на Симеонов СКАТ беше позната на много ограничен кръг хора и предаванията се правеха от врачки и гледачки, а черешката на тортата беше жълтенията на Албена Вулева.

При мен на два пъти идваха Йордан Хаджиев и Валери Симеонов да ме канят да правя предаване в СКАТ. По това време работих в „Монитор“ и на втория път приех поканата им, тъй като вече не работех там. Започнах да правя предаването „Атака“ през май 2003 г. по 10 минути всеки ден и 1 ч събота без аутокю.

През 2005 г. социологическата агенция НЦИОМ отчете, че то е по-гледано от сутрешните блокове БНТ и Би Ти Ви, единствено „Всяка неделя“ на Кеворкян беше с по-висок рейтинг. Зрителите научиха за СКАТ през моето предаване „Атака“, което измислих и правех съвсем сам. Преди това ме бяха поканили и в „Евроком“, но аз вече бях приел поканата на СКАТ и макар в другата телевизия заплащането да бе по-добро, отказах, защото нямаше да бъде коректно.

Колкото до това кой на кого е ментор в политиката, ще припомня, че през 2007 г. дълго убеждавах Валери Симеонов да се кандидатира за кмет на Бругас, но той отказа. Тогава те се явиха с листа партия „Атака“ и спечелиха 13 места на общински съветници. ГЕРБ спечели 14, те управляваха заедно, а Валери Симеонов стана председател на общинския съвет.

Това са фактите и бих искал да ги припомня на г-н Касабов, за да бъдем коректни. Пазя си и един архивен кадър, на който г-н Касабов завършва предаването си „Паралакс“ в СКАТ с думите „Гласувайте за „Атака“, спасете България“.

„Атака“ и аз като водещ направихме така, че СКАТ да стане по-гледана телевизия. Надявам се, че ще ми сложат един барелеф на входа, изработен от Вежди Рашидов или Георги Чапкънов”.

 

Cидеров: НФСБ ме обвиняват в лъжа, искам извинение

Аз съм човек, който си държи на името и честта. Аз съм направил вашия шеф (Валери Симеонов бел.ред.) политик. Това не е казарма и моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелтфебели. Тук не е плац. Очаквам извинение. Това каза в кулоарите на парламента в сряда председателят на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров.

Повод за възмущението му стана прессъобщение от формацията на Валери Симеонов НФСБ, което на практика обвини АТАКА и ВМРО в лъжа за разбирателството между трите партии за закона за горивата. „Вчера (вторник) говорих истини и всичко това, което съм казал е точно така – 9 души, колеги бяха с мен на този коалиционен съвет. С този законопроект изчистихме доста неща. Питайте Касабов, Кристиян Митев и Валери Симеонов. Декларацията на НФСБ я приемам като неколегиално поведение”, отсече Сидеров.

„Аз, когато съм правил грешки, съм се извинявал. Само че има мои коалиционни партньори в чиито речник думата „извинявай“ не присъства. Не е лошо да влезе там. Това не е слабост. Достойният човек се извинява”, посочи националистът.

Сидеров припомни пред журналистите, че четирима депутати от НФСБ – Валентин Касабов, Кристиян Митев, Георги Колев и Борис Ячев са се подписали под закона за горивата. „Питайте ги защо са съвносители на този закон, който след това техния шеф нарича лобистки”, препоръча на журналистите лидерът на АТАКА.

На въпрос за стабилността на коалицията Обединени патриоти, Сидеров посочи, че продължава да е конструктивен. „Ако някой иска да разваля тази коалиция, не съм аз”, каза още той.

Волен Сидеров препоръча на коалиционните си партньори да се вслушват повече в думите му, ако искат да бъдат политици.

 

Oпитите за цепене и дублиране на  ATAKA завършваха с крах

ПАВЕЛ МИХАЙЛОВ ЧЕРНЕВ – напуска АТАКА през 2006 г., през 2007 г. учредява партия “Свобода”

 

СТЕЛА ДИМИТРОВА БАНКОВА – напуска АТАКА на 15 март 2006 г., на президентските избори през есента на същата година се явява като кандидат за вицепрезидент на Петър Берон. Двойката получава 0,78%

 

ГЕОРГИ МИЛАНОВ ГЕОРГИЕВ – напуска АТАКА през 2007 г., по-късно създава партия “Народ”, която не участва в нито едни избори

 

ДИМИТЪР КИНОВ СТОЯНОВ – напуска партия АТАКА през 2011 г., създава Национал-демократична партия, в чието ръководство присъстват и напусналите АТАКА Борислав Стоянов, Валентин Николов и Димитър Карбов, Петър Хлебаров и Огнян Тетимов. На изборите за НС през 2013 г. партията получава 3 445 гласа или 0.09%

 

ПЕТЪР КИРИЛОВ БЕРОН – напуска АТАКА през 2006 г., през есента на същата година участва на изборите като независим кандидат за президент в двойка със Стела Банкова. Получават малко под 22 000 гласа (0,78%)

 

ПЕТЪР СТАНИСЛАВОВ МАНОЛОВ – Напуска АТАКА през 2005 г., като открадва към себе си, полагащата се субсидия на ПГ. Партията му Българска национал-патриотична партия създава ТВ канал “БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-ПАТРИОТИЧНА ТЕЛЕВИЗИЯ”, която се разпространява само в интернет. На изборите за ЕП през 2014 г. взема 3000 гласа (0,1%). Партията му е заличена през 2017 г.

 

БОРИСЛАВ ТОДОРОВ СТОЯНОВ, ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ ИВАНОВ и ДИМИТЪР АНАСТАСОВ КАРБОВ, ПЕТЪР ИВАНОВ ХЛЕБАРОВ и ОГНЯН ДИМИТРОВ ТЕТИМОВ – напускат АТАКА през 2011 г., участват в ръководството на НДП на Димитър Стоянов. На изборите през 2013 получават 0,09%

 

КИРИЛ ГУМНЕРОВ – напуска АТАКА през 2011 г. Замисля да основе партия „Не на Европейския съюз“ заедно с другия отцепник от АТАКА Стоян Иванов. На местните избори през 2015 г. получава 1 362 гласа.

 

ГАЛЕН СИМЕОНОВ МОНЕВ – напуска АТАКА през 2014 г. На изборите за НС през същата година участва като кандидат за народен представител от 29 МИР Хасково получава 354 гласа като издигнат от партията на Николай Бареков

 

ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ АВРАМОВ – напуска АТАКА през 2014 г. На изборите за НС през същата година участва като кандидат за народен представител от 18 МИР Разград в партията на Николай Бареков, получава 1 154 гласа

 

АНТОН СИРАКОВ – напуска АТАКА през 2008 г. През 2011 г. основава партия “Нова сила”. На изборите през 2014 г. получава общо 5 553 гласа (0.17%)

 

Валери Симеонов – напуска АТАКА през 2009 г. Основава партия НФСБ. Участва на изборите през 2013 г., но не успява да преодолее бариерата самостоятелно. През 2014 г. в коалиция с ВМРО попада в българския парламент; Слави Бинев също се цепи от АТАКА, където е евродепутат от 2007 г. до 2014 г., и оглавява партия ГОРД, която пък влива в НФСБ за депутатско място в 43-тото НС