|

Икономическият министър пред ДАРИК: Инвестицията в децата е най-важна

България вече има лице в Европа – това е големият резултат от европредседателството, смята Емил Караниколов

Кирил Вълчев

 

- Какъв ефект очаквате за България от търговската война между САЩ и ЕС?

- На 14 юни всички държави-членки на ЕС подкрепиха ребалансиращите мерки в това отношение. За бизнеса, и за американския, и за този в Европа, е най-добре страните да седнат и да намерят решение по всички теми. И двете страни вероятно са прави, вероятно не са прави по някои теми, но това става в диалог като приятели, партньори, не трябва да се притискаме по този начин, това е лошо за бизнеса. Бизнесът ще страда.

- Какъв напредък имат търговските преговори с други държави и съюзи в рамките на българското председателство? Когато започваше председателството казахте, че има търговски преговори с Япония, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Мексико, Сингапур, Виетнам. По някои от тези преговори има ли напредък?

- Разбира се, знаете споразуменията за свободна търговия бяха приоритет на българското председателство. Това, с което можем да се похвалим, е също, че по време на българското председателство, преди около 1 месец, на последния Съвет, който се водеше по търговия в Брюксел, се даде мандат на Комисията да започнат преговорите за подписване на споразумението с Австралия и Нова Зеландия. Имаме график за споразуменията със Сингапур, Япония и с Меркусур. Беше признато от всички държави-членки, че България е постигнала изключителен успех. Едно споразумение за свободна търговия трябва да защитава интересите и да дава права и на двете страни. За ЕС в дългосрочен план само от споразуменията с Австралия и Нова Зеландия се очаква ръст на износа с 30%. Тези споразумения не са само за търговия, те са и за обществени поръчки и други интереси.

Досега някои от стоките, които се предлагаха в държава-членка, не се допускаха или имаше тежести за тяхната търговия в други държави-членки. Сега изчистваме този механизъм, стига това да не противоречи на обществените интереси в някоя от държавите. Идеята е свободна търговия, движение на стоки.

- Докъде стигна общата индустриална стратегия на ЕС, която беше една от очакваните теми на българското европредседателство?

- Приеха се заключения, австрийската страна, която поема председателството изрично подчерта в приоритетите си, че ще продължи тази тема. Това е изключително важно за Европа.

- Каква стратегия има Европа в индустрията?

- Идеята е да се създават иновативни продукти, които реално да влизат в икономиката, да стават реален продукт.

- Всички примери, за които се сещам за иновативни продукти, които имат масово приложение, не са европейски – ако не изберете Айфон, ще изберете Самсунг.

- Точно така, Европа дава много пари за иновации по оперативните програми. Целта на общата индустриална политика е това, което се произвежда в Европа, да му се дава приоритет, тези иновации да стават реален продукт, който да влезе в икономиката и да има висока добавена стойност. Това, което си казахме на съветите е, че Европа изостава. И нашите глобални конкуренти и приятели всъщност много напредват. Ние се опитваме, с тази политика, да въведем точно този ред – да не изостава Европа.

- Как оценявате европредседателството ни?

- Най-важното е, че България показа, че може! Ако си кажем честно, преди малко повече от 6 месеца, се усещаше нещо, че към България се гледа негативно. Искам да поздравя всички, които работят в постоянното представителство в Брюксел от всяко едно министерство. Оказаха се, че това са страхотни експерти, които свършиха огромен обем от работа и това се признава от всички. Ние вече имаме лицето си в Европа. Това може би е най-ценното от тези 6 месеца европредседателство.

- За името на Македония? Северна Македония или както искат да се казват, само и само и те да влязат в ЕС?

- За мен е по-важно да има свързаност, бизнесът да може да работи свободно в тях. Не е нормално на картата на Европа да има черни дупки, говоря за държавите, които още не са в Европа, да няма свързаност. Ние трябва да имаме добри отношения като партньори, нищо друго. Обединени Балкани, нещо, което не се е получавало и не са ни допускали да го направим, ще е изключително интересно и положително за Европа и за нас.

- Докъде е подготовката на форума с Китай „16 + 1“, всъщност и гърците ще дойдат.

- Гърците ще са като наблюдатели. Той ще бъде между 5 и 8 юли. Много важно е следното нещо – първо ясният политически сигнал, който се дава към бизнеса, че ще се работи на Балканите за свързаност. Този форум няма да е затворен само по отношение София – Пекин, идеята е тук да са всички държави-членки, които влизат в „16 + 1“, Доста анализатори, които познават Китай, смятат, че ние не се възползваме от възможността за   китайски инвестиции в България, с този форум ние ще дадем точен и ясен сигнал, ще има подписване на изключително много споразумения, меморандуми, договори, споразумения между банки, инфраструктурни проекти. Медиите ще имат пълен достъп и ще чуят наистина интересни неща. Ще бъдат положителни за бизнеса.

- Да опишем актуалното състояние на българската икономика, според актуалните статистически данни, които имате?

- От началото на годината за първите три месеца има 3,6% ръст на брутния вътрешен продукт. Средният за Европа е 2,4%, тази година вървим добре, прогнозите за износа са ни с увеличение около 5%. Безработицата пада драстично. Правителството предприе много мерки, работим активно за въвеждане на дуалното обучение. Това е дългосрочна мярка, но тя пък е задължителна – инвестицията в децата е най-важна.

Правителството осигури над 400 милиона повече за образование.

Другата мярка е това, което бизнесът започна пръв да прави, но ние сега започваме да го въвеждаме и в индустриалните зони – Центрове за преквалификация. Дигитализацията, иновациите, икономиката така бързо се развиват, че трябва постоянно да се инвестира в кадрите.

Заплатите се увеличават, за миналата година с 11%. Да, ние тръгнахме от много нисък праг, това ни е проблемът и трябва да догонваме, но квалифицираната работна ръка много бързо ще настигне европейския стандарт.

- Какво направихте с административната тежест?

- Премиерът Бойко Борисов изисква през един месец да се четат доклади кое министерство какво е направило. От 187 услуги, които предоставяме, 114 преразгледахме, намалихме таксите за предоставяне на услугите между 10 и 50%.  Ефектът за определени бизнеси е между 50 и 200 хиляди лева от всичките тези намаления, които направихме, глобално за бизнеса.

Другото, което е ново, в момента стартирахме в Министерството на икономиката платформа, 10 от услугите да бъдат по електронен път. Това е бъдещето, това е част от електронното правителство, продължаваме да работим в този процес.

- Как стоят нещата с инвестициите през тази година?

- От началото на годината имаме сертифицирани 10 проекта за около 600 милиона лева и 1000 работни места.

Интересен е фактът, че много от фирмите вече правят разширяване на производството си, а не бягат. „Леони“ – една чисто нова инвестиция в Плевен. Инвестицията е около 60 милиона лева, 2000 работни места в Плевен. Насърчителните мерки, които даваме за региони, в които има по-висока безработица, започват да показват своя резултат. В индустриална зона „Божурище“ има невероятен интерес. Там продаваме терени с електричество. Около 20 компании са заявили интерес.

На форума „16+1“ ще чуете много интересни неща, които ще дръпнат преките чуждестранни инвестиции в България.

Българският бизнес работи много сериозно и излиза вече в чужбина. Износът ще е с очакван ръст около 5% за тази година – части за електромобилите, машиностроенето, хранително-вкусова промишленост. Най-много изнасяме за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия.

- Европейските фондове, докъде са нещата във вашата програма?

- Мога да говоря за оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“. Раздадени са над 700 милиона лева, сключени са около 1850 договора и по тях са договорени 1,3 милиарда. „Иновации и конкурентоспособност“ върви най-добре от всички оперативни програми в България. За тази година предвиждаме да отпуснем 460 милиона лева до края на годината, да бъдат стартирани нови процедури. 75% сме изпълнили от програмата.

- За какво ще отпуснете пари тази година?

- Предприемачи, иновации, стартъпи.

*Част от интервюто на министър Емил Караниколов в предаването „Седмицата“ по Дарик радио, излъчено на 23 юни 2018 г.