|

Кольо Колев, пред АЛФА ТВ: Сидеров е единственият политик, качващ доверие със 7%

Патриотите да запазят коалицията, защото печелят, категоричен е социологът

Петя Кузева

 

- В последното ви изследване отбелязвате нарастващ песимизъм и търсене на политическа алтернатива. Имате въпрос за евроскептицизма. Вярвате ли, че ЕС ще остане в сегашния си вид, какво казват хората?

- Едва 37% от хората смятат, че в близките 10 години светът ще се запази. Част от хората смятат, че ще се стигне до някаква трансформация, някои директно казват, че той ще се разпадне, което е само част от картината. Ние също така ги питахме, смятат ли, че т. нар. евроатлантическа солидарност реално съществува. Едва 16% от хората казват, че нещо такова реално съществува.

- Има ли нагласи за предсрочни избори?

- Не, към момента доминира желанието мандатът да бъде изкаран докрай. Но се увеличава и желанието за нови предсрочни избори, тези хора вече са около една трета.

- Увеличават ли се или намаляват хората, които са с лайтмотива – не знам и не ме интересува?

- Не, не бих казал, че се увеличават. По-скоро се увеличават хората, които не виждат политическа алтернатива. В този смисъл това са хора, които към момента някак си се дистанцират от политиката и политическото, поради липса на политическа алтернатива, която да ги удовлетвори. Хората, които не одобряват и двете основни политически сили – БСП и ГЕРБ, и са готови да гласуват за някой друг, този процент от хора расте. И то не е характерно само за България, видяхте какво се случи в Италия, видяхте какво се случи във Франция, и в Австрия.

- Масово консервативните партии са във властта.

- Непрекъснато се поставят етикети – тези са консервативни, тези са популисти и т.н., ами няма нищо подобно. Това са нетрадиционни партии като цяло.

- Забелязвате ли промяна в нагласите или нещо странично да вълнува хората?

- Една тема, която ние сме изследвали – цензурата. Все повече и повече хора живеят с усещането за много сериозна и нарастваща цензура в средствата за масова информация. Усещането за това, че няма свободни медии, че са купени и обслужват къде корпоративни, къде властови интереси. 60% когато чуят една новина, имат усещането, че това не е новината, а това е платената новина, за да се излъска имиджа на управляващите.

- 60% е много.

- Да, огромен е. Ще се борим срещу фалшивите новини, при положение, че официалните новини за голяма част от хората са фалшиви. Това е нещо, което създава усещането на хората, че живеят под един похлупак на власт, пари и сила, който ги потиска, взима им възможността да влияят върху собственото си общество. И левица и десница са загубили до голяма степен доверие. Сред хората създават усещането, че са просто двете страни на една и съща монета. Затова казах, че има търсене на политическа алтернатива.

Между другото Обединените патриоти до голяма степен се водят именно от това, че не са директно нито едното, нито другото. В настоящото изследване, те са някъде около 10%.

- Личният рейтинг на Волен Сидеров се вдига с цели 7 пункта. Няма друг политик с подобно покачване в България от тези, за които сте правили изследването. Вашето обяснение.

- Точно така. Обяснението е много просто. Те са две основни неща, които се случиха и на които очевидно се дължи увеличението.

Едното е големият крясък, който дадоха русофобските десничари за посещението на Волен Сидеров в Крим и ясната декларация за какво става дума, от една страна. И от друга, шамаросването на Цветан Цветанов, който Сидеров покани на неделно училище, за да му поясни как трябва да се говори, за да има някаква идея за геополитика. Всичкото това, без всякакво съмнение, води до този позитив, който г-н Сидеров отбеляза.

- Вашите изследвания са доказано верни във времето. Но по много особен начин се разминават с тези на колегите ви от „Алфа Рисърч“. 2-3 дни преди вашето изследване излязоха с това, че на Сидеров „традиционно ниският” му рейтинг пада с още 2 пункта, а пък на Обединени патриоти беше 4.7%, т.е. почти двойно по-ниско. Как ще коментирате тези разминавания в резултатите?

- Социолозите, в крайна сметка и те са хора, и те имат своите лични пристрастия. Добрите се опитват да ги превъзмогнат, за да не повлияе това върху резултатите. Защото в начина на задаването на изследване, задаването на въпроси, съществува огромна възможност да повлияеш на самите резултати.

Така, че е напълно възможно колегите от „Алфа Рисърч“, със своите политически пристрастия, да са оказали влияние върху тези резултати. Това не говори особено добре за висок професионализъм, но това е положението.

- Как виждате Обединени патриоти – заедно или по отделно за предстоящите евроизбори, след това другите много важни са местните избори 2019 г.?

- Що се отнася до перспективите пред Обединени патриоти, вече няколко пъти те дават индикации, че нещата при тях не са много хармонични. Да кажем по въпроса за Русия – Крим, доста видима разлика между Валери Симеонов и Волен Сидеров. Има и други пунктове, където очевидно прехвърчат сериозни искри. И все пак, ще e глупаво, ако те не успеят да съхранят тази коалиция, защото към момента, както се вижда печелят.

- Поотделно правили ли сте разбивка за трите партии към този момент? И смятате ли, че ако се явят поотделно на Евроизборите имат шанс?

- Правили сме, но няма да ви я кажа, поради простата причина, че това е точно един от начините да внесем разкол в рамките на коалицията. Би било глупаво, ако те разбият коалицията, защото дали биха могли самостоятелно да изскочат над 4% бариера. Да, има шанс, само че има и шанс да не я прескочат.

 

Интервю с Кольо Колев – директор на Агенция „Медиана“  в предаването „Неделник“, излъчено на 15 юли 2018 г.