|

Лидерът на АТАКА пред Канал 3: Ще проверявам концесиите както Валери дискотеките

Ще осъществя контрол както за добива на злато, така и за концесии, които ощетяват България, категоричен е Сидеров

Любо Огнянов

 

- Ще доведат ли високите децибели до „затваряне” на коалицията Обединени патриоти? Да започнем от там, от където свърши разговорът ми с Хамид Хамид – наесен правителство без националисти. Възможно ли е?

- Г-н Хамид не уточни как точно ще стане това, така че по-скоро го приех като пожелание или заклинание. Има хора, които си вярват, че като направят заклинание то ще се случи. Аз така го приемам, не чухме ясен политически анализ как ще стане това. Това става процедурно – или с оставка на правителството, или с много сериозен катаклизъм, който пак да доведе до оставка или префасониране на коалиция. Т.е. патриотите излизаме от коалицията, казваме – няма да участваме повече и тогава, примерно ДПС, както виждам от този разговор, имат амбицията да подкрепят правителство на малцинството. Те споменаваха това още след изборите 2017 г., но ГЕРБ не го приеха.

Все пак, трябва да се има предвид, че основната политическа сила е ГЕРБ и тя решава дали да влезе в коалиция с някой или да има правителство на малцинството. Ако Борисов беше решил такъв вариант, той щеше да каже – не искам коалиция, ще управлявам с 90 и няколко човека и ДПС да го подкрепя. Но това приемливо ли е за ГЕРБ, защото става фактическа коалиция с ДПС и ГЕРБ трябва да я оправдава пред избирателите си и пред обществото.

- След всичко, което се случи обаче миналата седмица в Обединените патриоти, вие оптимист ли сте за продължаването на коалицията във вида, в който е в момента? Виждам, че носите и вестник.

- Това е новият брой на в. „Атака“, знам че сте четящ човек и все пак вестници все по-малко излизат, а ние сме от старата школа. Печатното слово още не е загубило смисъл и място.

Дали съм оптимист или песимист не мога да кажа. Аз съм реалист преди всичко. Гледам да вървят нещата така, че въпреки различията помежду ни, които са изтъквани много пъти, да не се връщаме към стила и поведението на отделните лидери в тройната коалиция Обединени патриоти. Аз смятам, че е възможно да се изкара мандата. Неведнъж съм го казвал, че ако паднем от власт ще сме си го направили ние, ние ще се съборим.

- Да си изясним случая – Валери Симеонов ли е ваш наставник, както каза Валентин Касабов, или вие сте създали Валери Симеонов?

- Валентин Касабов се е престарал в този случай, може би да се докаже като верен съратник на Симеонов, е казал тези думи. Но те не са верни, защото фактите, аз затова и в този брой на вестника припомням някои неща, фактите са други.

Фактите са такива, че през 2003 г. аз започнах едно предаване в телевизия СКАТ, то се казваше „АТАКА” – 10 минути коментар, без аутокю – такива екстри нямаше там. Просто заставаш срещу една камера, даже оператора отиваше да пие кафе и ме оставяше сам с камерата и аз отсичах 10 минути, даже нямаше дубли. След това в събота продължавах по 1 час, вече с гост. Тоест, 7 пъти в седмицата имах предаване, в което третирах много сериозни политически, икономически въпроси. Това направи предаването „АТАКА” по-гледано тогава от „Панорама“. На 2-ра страница в този брой съм цитирал НЦИОМ от март 2005 г. предаването ми „АТАКА” е по-гледано от „Панорама“, от сутрешния блок, от „Коритаров лайф“ тогава бТВ и само Кеворк Кеворкян с „Всяка неделя“ имаше по-висок рейтинг. По този начин започнаха да търсят телевизия СКАТ.

Да каже някой, че тя ме е създала не е вярно, защото аз имах предложение от Евроком. Можех да отида там с по-голямо заплащане, но бях коректен.

- Затова ли сега искате да ви направят барелеф в СКАТ?

- Казах го на шега, защото моят принос към това да бъде по-гледана телевизия СКАТ е много сериозен. Тя дотогава беше телевизия с врачки, гледачки, върха на програмата беше „Сигнално жълто“ на Вулева. И когато започнах моето предаване, започна интересът към тази телевизия. Тя беше провинциална телевизия, нищо лошо не казвам с това. Провинциална телевизия, не с този интерес, който имаха другите, говорим за 2003 г. все пак. И постепенно интересът беше такъв, че хората започнаха да питат, заради моето предаване, как да се включат и да станат абонати.

- Да станат абонати на кабелна телевизия?

- Даже нещо като търговски представител станах, защото по време на срещи с хората им казвах – включете се.

Всичко това го припомням не с цел заяждане, а с цел фактологическо изясняване. Паметта е къса на хората, повтарят се лъжи. Ние живеем в епохата на фалшивите новини. Когато някой излезе и каже – Симеонов е наставник на Волен Сидеров, това е просто невярно, да не говорим, че обръща нещата точно с главата надолу.

- Хубаво, че ми дадохте вестника, защото на първата страница сте цитиран „вицепремиерът Симеонов отговаря за концесиите, да ми ги предостави”. Как точно да ви ги предостави и какво ще правите, ще мерите децибелите на концесиите?

- Това е много стара идея. Там децибели няма, но има замърсяване, неспазване на договори, липса на контрол. Защото, ако вицепремиерът ходи по дискотеките, аз ще направя нещо много по-сериозно. 1290 концесии има общо в България. От тях около 560 са за природни богатства. Т.е. природните богатства са дадени на концесия на някаква фирма. В случая говорим за златото, моя тема от както е дадена тази концесия.

Ние сме една от основните държави, може би 3-та, 4-та в Европа, по находища на злато. Още от античността България е известна със златните си находища. През 90-те години, мисля че беше при вицепремиер Божков, беше дадена тази концесия.

- Въпросът е оттук-нататък вие какво ще правите?

- Ще отида с компетентни органи, така както се прави за заведения в момента, и ще проверя на място какво става с добива. Защото в момента аз имам информация, че се изнасят тонове, стотици тонове концентрат от нашите находища, без никой да контролира какво е количеството и накрая фирмата-износител казва, ами изнесохме толкова. Дали е така, даже няма и контрол. Тоест, ще осъществя контрол както за добива на злато, така и за концесии, които ощетяват България.

- Извън златото, кои концесии ще започнете да проверявате?

- Тук е не само злато, тук имаме мед, алуминий, да не говорим за затворените уранови рудници, които ние по находища на уран също сме на едно от първите места в света.

Тези концесии, някои от тях са дълбоко неизвестни, не се спазват условията на договора, няма контрол. А концесионният договор, специално за златото е под 2% комисионна такса. Защо това е така, защо не се поправи, защо не се преразгледа? На вицепремиерът Симеонов в момента му е възложено да отговаря за концесиите.

- Как да ви ги прехвърли от изпълнителната власт в законодателна власт?

- Не, няма да ми ги прехвърля. Аз имам право като народен представител, длъжен съм да оказвам съдействие. Аз искам да проверя какво е, ако трябва да се правят анкетни комисии. Мога да задавам и въпроси. Сега съм вкарал в деловодството въпрос вицепремиерът Симеонов да предостави, той го отложи миналата седмица, трябваше в петък да отговори, да предостави всички данни по договора с „Дънди Прешънс Метълс“ и всички анекси към този договор, за да видим той отговаря ли на интересите на България. Ако не, да се прекрати или да се промени. Ние трябва да имаме яснота какво се изнася от България.

- НФСБ смята, че законопроектът за горивата е лобистки. Техни представители са го подписали, обаче. За някои текстове смятат, че са категорично ПРОТИВ примерно търговецът да дава обезпечение от 500 000 лв.

- Това е за едрите търговци. 20 000 лева е обезпечението за дребните търговци.

- Лобист ли сте г-н Сидеров?

- Не, аз накарах един от вносителите – Емил Димитров да направи много подробен разбор пред нашия коалиционен съвет. Той го направи и се убедих, че с този закон се предотвратява кражбата на ДДС и акцизи. 200 млн. в момента не влизат в хазната точно заради такива фирми, някои от които бяха седнали на пресконференция преди седмица-две и бяха отворили едни големи усти, как този закон ще ги унищожи. Това са обикновено някакви фирми регистрирани с данните на някой неинтегриран ром. После тя се закрива, открива се нова. И по този начин 200 млн. не са влезли в хазната за 1 година. Близо толкова време, откакто е на власт това управление, се боря да осигуря 10-12 млн. за Ямболската болница, а в същото време 200 млн. не влизат, защото я нямаше тази регулация. Кое е лобисткото? Да накараш тези фирми да си плащат, защото те досега са крали или да ги оставиш да крадат и тази година още 200 млн. да не влязат.

- Те обаче казват, че ще се монополизира пазара и че се убива средния бизнес и ще се подари пазара на големите фирми.

- Това не е вярно, това са спекулации. Никой не се убива, напротив. И големи, и по-малки фирми се задължават да спазват регламента и да не укриват ДДС.

- Друго обвинение от Валери Симеонов. Заподозря, че АТАКА и ВМРО са го спънали в навременното внасяне на Закона за шума и така той няма как да влезе за този сезон. Умишлено ли спъвате инициативите на вицепремиера Симеонов?

- Длъжен съм да кажа за нашите избиратели и тези, които са на НФСБ, на ВМРО, на АТАКА, че подобни закони се внасят без аз да съм запознат, без да има група на Обединени патриоти.

Предложения на Валери Симеонов обикновено влизат през някои негови депутати единично, което не е коректно, защото трябва да минават през група.

Много ясно съм казвал, че предложение, което не е минало през група, не е обсъждано, не е разгледано, не е добре да се движи, защото излиза, че председателят на Обединени патриоти няма никаква функция, ръководството на групата няма функция.

В момента от ГЕРБ казаха, че като юридически текст не е изпипан добре. Има обструкции от асоциации, от туристически сдружения, които казват, че това не е домислен много добре закон. И по средата на туристическия закон не е добре да се внасят промени.

- Симеонов намекна, че може да се стигне и до оставка или неговата или на Николина Ангелкова. Вие в този конфликт как се виждате?

- Аз не разбирам защо трябва да има конфликт между него и Ангелкова.

- Има сигнал до прокуратурата, нещо, което е уникално като постижение. Един вицепремиер дава на прокурор друг министър.

- Не е приемливо за мен вицепремиер да дава сигнал за министър от същото правителство. Как ще се управлява един кабинет, в който помежду си си дават сигнали до прокуратурата. Всичко това може да се решава в рамките на МС.

- Идват европейски избори. Очаквате ли коалицията Обединени патриоти да се запази? Започнали ли сте разговори дали и как ще подредите листите?

- Аз се опитвам да поставя този въпрос – как ще се явим на изборите. За мен те не са далеч. Времето ще мине бързо и съм се опитвал 2-3 пъти да поставя въпроса как действаме на тези избори, когато се виждаме в тройния съвет. Публично Валери Симеонов е казвал в 2 или 3 интервюта поне досега – аз не знам дали на следващите избори ще се явим заедно като Обединени патриоти.

- Повтарял ли ви го е в този троен съвет?

- Ами по някакъв начин го потвърждава, да. Казва – ами да, и това е възможно. Тоест, аз искам, ако той има намерения да напуска коалицията или да се явява с някой друг, да го каже сега, не месец преди изборите, защото ние пък също останалите членове на тази коалиция, които сме подписали споразумения за общи действия, да си правим своите планове. Това е коректното, иначе всеки е свободен да прави каквото иска.

- Ако коалицията не се запази за европейските избори като ОП, според вас, трябва ли вицепремиерът да продължи да стои на същия пост в момента?

- Не са свързани двете теми, но общественото мнение, хората ще кажат – чакай, тези вече не са заедно, как ще управляват тогава. Тук трябва да отговорят и двамата ми колеги, даже и пред медиите, защото хората се интересуват как ще се явим. Моето мнение е, че ние трябва да се явим общо.

- Въпросът е дали това ще доведе и трябва да се стигне до излизане от изпълнителната власт?

- Не знам, тук вече е нужно мнението на Борисов, защото той пък тогава трябва да прецени. Това е сложен шахмат, който трябва обаче да го започнем да го решаваме, защото няма много време. И аз ще настоявам и от моите коалиционни партньори, и Борисов също да даде мнение и да каже той би ли приел, ако ние участваме поотделно, това за него разтурване ли е на коалицията.

Не мога да кажа – ако ние не се явим заедно на избори, това означава оставка или пък означава разтурване на управленската коалиция. Напротив, възможно е и не общо явяване, а управленската коалиция да се запази. Според мен трябва да се мисли по-скоро за запазване, за довършване на мандата, за да се направят полезни неща.

- Казахте – и сме по-красиви и сме по-добри, гледайки към БСП.

- Това го казах във връзка с прогнозите ми преди година. Преди малко  тук  беше гост колега от ДПС. Те непрекъснато говореха, че председателството ще бъде неприемливо, тъй като има националисти във властта. Разбира се, че това въобще не е така. Напротив, председателството мина много добре, оценките наистина са добри, даже евродепутатката на ДПС г-жа Михайлова потвърди. Между другото и Пирински, който е от БСП също потвърди, че оценките в Брюксел са били много добри и сме се справили компетентно.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Офанзива“, излъчено по Канал 3 на 14 юли 2018 г