|

Над €100 млн. евро за развитие на българския бизнес е договорила ББР с китайски финансови институции през 2017 г.

Пред форума Караниколов посочи, че за осъществяването на успешни инфраструктурни и бизнес проекти основно значение има достъпът до финансиране

Кредитни споразумения за над 100 млн. евро са договорени от Българската банка за развитие с китайски финансови институции за развитие на българския бизнес през 2017г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в Първата среща на междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата 16+1, организирана от ББР в София. На форума участие взеха председателят на УС на Китайската банка за развитие г-н Хуайбан Ху и представители на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в Асоциацията.

Караниколов посочи, че за осъществяването на успешни инфраструктурни и бизнес проекти основно значение има достъпът до финансиране и даде пример, че през 2017 г. ББР е сключила с Китайската банка за развитие кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн. евро, като финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост, земеделие и други сектори. „През 2017 г. с ББР бе сключено и Споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро от Ексим – Банката на Китай за финансиране на българския бизнес“, допълни икономическият министър.  По думите му в процес на преговори е осигуряване на още едно кредитно споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай.

Министърът на икономиката изтъкна, че създаването на Междубанковата асоциация между Китай и страните от Централна и Източна Европа през миналата година в Будапеща се е превърнало в едно ново измерение, което ще придаде по-голяма конкретика на политическите  разговори, подпомагайки развитието на цялостната инфраструктура и реализацията на  двустранни и многостранни проекти.

„Форматът 16+1 от инициативата „Един пояс, един път“ вече има съществен принос за новата динамика в икономическите връзки, както и за засиления интерес на китайски компании към тази част на континента”, подчерта Караниколов и допълни че  България отдава важно значение на инициативата „Един пояс, един път“, като платформа за нови възможности.

 

 

Министър Караниколов уточни от Ямбол, че изпълнението на програмата е на все по-добро ниво

712 нови договори за над 600 млн. лв. са сключени за година по програма „Иновации и Конкурентоспособност“

Само през последната година са сключени 712 нови договора за финансиране на стойност 600 млн. лв. по ОПИК. Това заяви  министърът на икономиката Емил  Караниколов, който откри Информационен ден за представяне на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/ в Ямбол.

Министър Караниколов уточни, че изпълнението на програмата е на все по-добро ниво. По думите му благодарение на усилията на правителството за намаляване на административните тежести значително са ускорени и са съкратени сроковете за оценка на проекти и за извършване на плащания към частния сектор. „Извършените плащания към бизнеса и публичните бенефициенти за последната година са над 362 млн. лв., което представлява 50% от общите плащания от началото на изпълнението на ОПИК.“, допълни той.

Караниколов обяви, че по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ са осигурени 67,2 млн. лв. от бюджета на Оперативната програма, които ще стигнат за финансиране на над 350 новосъздадени дружества. „Условията за кандидатстване по тази процедура са изготвени за нуждите на стартиращите компании “, изтъкна той.

 

 

Икономическият министър подчерта, че търговията играе важна роля в усилията на ЕС да насърчава мира, стабилността и икономическия просперитет в региона на Западните Балкани

Караниколов от Виена: Близо 50 млрд. евро търговия между ЕС и Западните Балкани през 2017 г.

ЕС е най-големият търговски партньор на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на региона през 2017 г. Общата стойност на търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през м. г. възлиза на близо 50 млрд. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в среща на министрите на икономиката във Виена, която има за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани.

В своето изказване на Форума, икономическият министър подчерта, че търговията играе важна роля  в усилията на ЕС да насърчава мира, стабилността и икономическия просперитет в региона на Западните Балкани. По думите му за 2017 г. отбелязваме ръст от 12.4% на стокообмена с балканските страни, който възлиза на 14.2 млрд. евро, а само за първото тримесечие на 2018 г. данните показват ръст от 3.2% на търговията с тях и дял от 24.6% от общия стокообмен на България за периода.

Караниколов посочи още, че стабилната политическа и икономическа обстановка към момента е основа за ръст на инвестициите на Балканите и подобряване условията за бизнес.

„Това събитие е част от усилията ни да потвърдим ангажимента на ЕС към Западните Балкани и да насърчим съвместното сътрудничество с нашите партньори“, каза още той и подчерта, че тoвa e cвъpзaнo cъc зacилвaнe нa тъpгoвcĸитe oтнoшeния между ЕС и cтpaнитe от Западните Балкани, както и с yвeличaвaнe нa инвecтициитe.