|

Националният координатор на АТАКА: Лидерите на ЕС са неспособни да се справят с мигрантите

Този ЕС, с това ръководство е обречен, категоричен беше Светлозар Лазаров пред БНТ

Даниел Михайлов

 

- Популизъм, политика, поезия – това бяха думите, които се чуха покрай вота на недоверие. Стана ли ясно обаче кои са най-големите проблеми в сферата на сигурността и по-специално в МВР?

- За съжаление, не стана ясно. Но по-важното в случая е това, което не се чу. А по време на дебатите не се чуха политически мотиви. Според мен, най-конструктивното беше, че от страна на депутатите, подкрепящи управляващите партии, не влязоха в този кален дебат. Не влязоха в ритъма да се замерят с криминални случаи. И най-конструктивното в случая е, че това е добра отправна точка да се търси съгласие в сектор „Сигурност“.

Ако се върнем назад в годините, МВР се използва като бърсалка точно след такива случаи, да се търси вот на недоверие. Проблемите са много по-дълбоки. Но в крайна сметка, да искаш вот на недоверие, при положение, че няколко неща са направени – увеличен е ресурсът за МВР и за отбраната, увеличени са заплатите. Имаме за пръв път положителен прираст на служителите, които са назначени, в сравнение с тези, които са напуснали. Това са добри мерки. Оттук-нататък, трябва подготовка, преподготовка и на управленския и на средния ешелон, за да се постигнат конкретни резултати.

- Много конкретика имаше във всички мотиви на БСП, които бяха представени в парламента по темата „Сигурност“. Какво излезе наяве от тези мотиви, че опозицията не познава темата, че управляващите имат проблем в сектор „Сигурност“?

- Със сигурност има проблеми в сигурността, но тези проблеми са системни, те не са от вчера, те са от 30 години. Имаме стратегия за националната сигурност с определена визия във времето. Оттук-нататък трябва да се търси политическо съгласие и от управляващи, и от опозиция. Надяваме се, че това ще е отправната точка за търсене на диалог и развитие в средносрочен и дългосрочен аспект.

- Казахте, че има положителен прираст в МВР. Въпреки всичко обучени хора си тръгват. Защо се стига до това?

- По-важният момент е как да се направи така от страна на политическото и на професионалното ръководство да се намали групата на изтичащите знаещи и можещи хора от министерството.

- Пари ли е основният проблем?

- Не е само пари. Това е един специфичен сектор, в който хората влизат с много плам, много енергия в младежките си години. По-скоро трябва прогнозируемост за кариерно развитие и интегритет в системата.

- Може ли смяна на върха в министерството да реши проблемите там?

- Управлението е на една година. В МВР направиха най-важните стъпки – политическа подкрепа, осигурено финансиране, осигурен ресурс, оттук-нататък трябва спокойствие и балансиран подход. Смяната не виждам да бъде някакво положително решение.

- Мигрантската криза, част от темата „Сигурност“. Каква трябва да бъде позицията на България по отношение на мигрантите?

- Позицията на АТАКА мога да ви кажа на първо време, защото тя е изключително важна и то в два аспекта. Сидеров беше първият политик, който внесе в НС през 2013 г. искане за изграждане на ограда по българо-турската граница. Впоследствие това беше подкрепено от останалите политически сили. Постигна се добър политически консенсус и от първите 30 км, имаме цялостно възпрепятстващо съоръжение по сухоземната част на българо-турската граница.

Лидерите на ЕС постигнаха крехко съгласие по мигрантския проблем миналата неделя в Брюксел

Аз бях първият, който пък настояваше на професионално ниво за възпрепятстващо съоръжение. Но именно тези европейски лидери, които сега си плащат сметката за това, което сътвориха в Европа и в ЕС, направиха така, че да имаме сбъркан мутликултурен модел, да имаме вече второ поколение мигранти, които няма как да бъдат интегрирани.

Мигрантският проблем вече твърде много влияе върху обществените настроения в ЕС и върху политическите процеси. Това, което България прави в момента е пример.

Когато ние започнахме да изграждаме оградата, да вкарваме сили, ресурси, евролидерите ни оплюха. Те обясняваха, че ние сме недемократични, че това не са конструктивни стъпки, идваха комисари. На мен ми пращаха проверки и какво ли не. Казвам ги тези неща, за да помним във времето кой каква позиция е имал.

2007 г. Сидеров заявява, че този ЕС без единна система за сигурност е обречен. Това вече е факт. Този ЕС, с това ръководство е обречен. Вече са предприети положителни стъпки и за недопускане на повече мигранти в Европа, и за укрепване на Фронтекс. Извинявайте, Фронтекс с 1500 души е несериозен.

- Фронтекс може ли да стане обща европейска гранична полиция?

- Има два пътя. Единият е инвестиране на средства и техника за изграждане на структури на външните граници. Вторият път е мощна служба Фронтекс, но това е свързано вече с много компромиси и по-дълъг път като кариерно израстване и развитие.

За да придобият зрителите яснота за какво става дума – аз бях изпратил 1500 служители от вътрешността на страната в помощ на граничната дирекция в Елхово, която отговаря за българо-турската граница. Представете си служба с 1500 души какъв ефект може да ни донесе.

Другата стъпка – за разкриване на мигрантски центрове извън ЕС и категорично извън България, също е добра. Но по-скоро, трябва да се търсят политически решения за успокояване на тези огнища в Близкия изток и в Африка, които са приток на нелегални мигранти.

Стигам и до най-големия проблем – вторичното разпределение на нелегалните мигранти, където ние сме категорични, че въобще няма да участваме в такъв разговор. Не бива да забравяме, че Меркел покани тези хора в ЕС. Всички полицейски служби станаха заложници на тази мигрантска криза, на този башибозук. И сега ние да плащаме сметката за техните политически интриги – няма как да стане. Това е функция на глобализацията, на соросоидните НПО-та, които се хранеха от този бизнес.

- Нова цена на природен газ, ток, парно.

- Сидеров още януари месец каза, че няма доверие на това ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране, че тази Комисия не изпълнява функциите си, че тя ще работи за сваляне на правителството. Какво повече трябва да стане, за да разбере парламентът, че настоящото ръководство на Комисията не изпълнява своите функционални задължения.

Лично предупредих, че на тази комисия не трябва да се дават повече функции, а напротив, да се направи одит как изпълнява функциите, които има.

- БСП искат оставката на Иван Иванов, бихте ли подкрепили подобно искане?

- Тази оставка не я иска БСП, тази оставка я поиска Сидеров още януари месец. АТАКА няма член в КЕВР за разлика от БСП. Първо да си изтеглят члена от Комисията, щом искат оставки. Пак двойни стандарти.

 

Участие на Светлозар Лазаров в предаването „Денят започва“ по БНТ на 02 юли 2018 г.