|

Нова руска ракета ще прихваща дори и американски спътници

Пределната й скорост е около 4.5 км/сек, което ще й позволи да достигне височина от 185 км само за 41 секунди

Олег Москвин

Алексей Нечаев

 

Руските зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) ще се обзаведат с „дълга ръка, която  ще им позволи да достигат противника дори и в космоса”. Така оцениха специалисти успешните изпитания на далекобойната ракета, която ще може да се базира и на наличните вече комплекси С-400, С-500, които руската армията ще получи скоро. Успехът на тази разработка може наистина да се смята за истински пробив в тази сфера.

Преди дни на полигона Капустин Яр успешно приключиха изпитанията на ракетата с голям радиус на действие за зенитно-ракетните комплекси С-400. Източник на ТАСС съобщи, че ракетата може да бъде приета на въоръжение до края на лятото.

Ракетата с условно название 40Н6Е може да поразява цели в близкия космос,

при стрелба достига 185 км във височина

По някои информации тя може да поразява цели в радиус до 400 км. През април миналата година руското отбранително ведомство вече заяви, че е получило за комплексите С-400 ракети с такива височинни характеристики. Още през 2012 г. стана известно, че се планира с ракетите 40Н6Е да се оборудват не само комплексите С-400, но също така и С-500.

Приетите на въоръжение С-500 се очакваха към 2020 г., но както обеща през април миналата година тогавашният главнокомандващ на Военно-космическите войски Виктор Бондарев, комплексът ще постъпи в ПВО преди определения срок.

Комплексите С-500 „Прометей”, наскоро успяха да поразят (вярно, в преносен смисъл) американците. Източник на  CNBC  в американското разузнаване съобщава, че по време на изпитанията на руския ПВО-комплекс е била поразена цел на рекордна дистанция – повече от 480 км. Повечето характеристики на „Прометей” са засекретени, но се знае, че

ЗРК може да поразява до 10 балистични  свръхзвукови или хиперзвукови цели

За нуждата от създаване на противоракети с голям радиус на действие ставаше дума още през 90-те години, но първоначално Русия претърпя неуспех на това поприще. В крайна сметка дори С-400 през 2007 г. застъпи на въоръжение без такива ракети. Едва през 2015 г. бе приета на въоръжение ракета, способна да поразява цели на разстояние около 400 км. В този аспект изпитанията на 40Н6Е с далечина на полета 400 км не изглеждат като сензация. Но впечатлява височината на стрелбата. Припомняме, че за международно призната граница между атмосферата и космоса се смята височина от 100 км. Ракетата, както беше казано, „удря” до 185 км.

Както отбелязва вестник „Взгляд”, американските експерти не без опасение признават: С-500 може да е заплаха не само за самолетите и крилатите ракети, но дори и за орбиталните спътници. И в този аспект оборудването на тези комплекси с височинни ракети изглежда като  довеждане  на проекта „Прометей” до логическа точка.

„Създаването на тази ракета е важна стъпка към С-500, тъй като концепцията на този зенитно-ракетен комплекс предполага прихващане на много големи дистанции, възможност за стрелба по високоатмосферни цели и в перспектива – по цели в близкия космос. За да се обучи личния състав да стреля на такива дистанции, трябва да се научи да работи с подобни ракети. Това е съставна част от разработването на нашите перспективни ракетни комплекси с далечен радиус на действие”, казва експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Сергей Денисенцев.

„Новата ракета е като един вид  „дълга ръка”, с чиято помощ може да се достигнат цели, които са извън зоните на досегаемост на съществуващите системи на ПВО”, отбелязва в коментар за РИА „Новости” членът на експертния съвет на Военно-промишления комплекс на Русия Виктор Мураховски. „Тези цели са и американските самолети-разузнавачи от типа RC 135, и самолетите за радиолокационна служба от типа „АУАКС”, пояснява военният експерт.

Пределната скорост на ракетата е около 4.5 км/сек, което ще й позволи да достигне височина от 185 км само за 41 секунди. Това ще позволи със сигурност да се поразяват спътници и балистични ракети на вероятния противник в космоса, отбелязва военният експерт Алексей Леонков.

Освен това е важно, че това е първата ракета, която е създадена в Русия „от нулата”, а не е доработване на ракета от някое семейство съветски ракети, добавя Мураховски. Денисенцев обръща внимание на още един важен аспект, за който вече бе казано:

с новата ракета може да се оборудва включително и морската модификация на С-500

Руската отбранителна промишленост вече се е сблъсквала с проблеми в разработването на  ЗРК с морско базиране. Комплексът „Полимент-Редут”, който се разработва от 90-те години, на стадий изпитания се сблъска с големи трудности. В крайна сметка през 2016 г. изпитанията бяха прекратени. Въпреки това руснаците не са се отказали от проекта, но до досега не са определени срокове за неговата реализация.

„Новата ракета е унифицирана с морската версия на С-400”, отбелязва Денисенцев. Това е стар тренд: да се унифицират морските и сухопътните версии ЗРК по боеприпаси, за да не се харчат два пъти средства, като се разработва почти едно и също. Още повече, че морските ЗРК се отличават главно по радара: може да се добавя функционална техника за откриване на надводни цели, за наблюдаване на навигационната обстановка и т.н.

Що се отнася до използването на новите ракети на комплексите С-400, то както смята Алексей Леонков, това ще позволи да се формулира универсален отговор на американците: и на системите ПРО THAAD, и на съвременните модификации  на комплексите ПВО Patriot.

 

Превод: Тихомир Тодоров