|

Патриотите предлагат медийните босове да излязат на светло

Аз съм един от най-потърпевшите политици от страна на медиите, каза лидерът на АТАКА

Аз съм един от най-потърпевшите политици от страна на медиите. Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на АТАКА Волен Сидеров по време на обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Обсъждането на поправката идва дни, след като от Комисията за защита на конкуренцията препоръчаха да се изготви регистър на собствениците на медии в България.

Сидеров припомни, че АТАКА още през 2014 г. внесе в деловодството на парламента предложение за изменение на Закона за публичност на имуществото на лица заемащи висши държавни длъжности, чрез което всички собственици на медии, главни и зам.-главни редактори, журналисти, пиари, социолози, рекламисти и други да декларират имуществото и доходите си пред Сметната палата. „Тази поправка стои в деловодството. Не е придвижена. Сега може би й идва времето”, каза председателят на ПГ на Обединени патриоти.

Той посочи, че патриотите подкрепят предложения текст като между първо и второ четене ще предложат да бъде допълнен с тяхното предложение за доходите и собственостите на гореизброените.

„Много добре знаем, че медиите не са четвърта власт, а първа. Медиите са тези, които всеки ден са в дома и съзнанието на гражданите на България”, припомни Сидеров. Той допълни, че правителствата се сменят през няколко години докато медиите са постоянни и те са тези, които непрекъснато „качват, свалят, очернят или избелват някого”.

По думите му едно от хубавите неща в предложените промени е това, че той обхваща и интернет медиите, които са най-голямото информационно поле. „В момента те са безотговорни. В интернет сайт могат да си напишат каквото искат и той не подлежи на регулация от СЕМ и не подлежи на никакви санкции. Това не е нормално”, посочи лидерът на АТАКА.

В крайна сметка проектът беше приет на първо четене с 92 гласа „За“, 12 – „против“ и 28 „въздържал се“.