|

Победа за АТАКА! Конституционният съд категоричен: Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на Република България.

Конституционният съд се произнесе, че скандалният документ противоречи на основния закон. Това стана ясно след заседание на конституционните съдии. Решението бе взето с 8 на 4 гласа.

Припомняме, съдът бе сезиран от 75 депутати от ГЕРБ. Искането внесено от Данаил Кирилов бе за „абстрактен предварителен контрол“ за проверка дали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е конституционосъобразна.

Припомняме, че след като ратификацията на Истанбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание АТАКА остро възрази на документа, с който се налагаше на България да признае трети пол и да разреши еднополовите бракове. Стигна се дори до заплахи за сваляне на правителството. За първи път от десетилетия Църквата също реагира своевременно и се противопостави категорично на конвенцията. Обществото също не остана безучастно. Така, благодарение на това, че АТАКА повдигна толкова категорично въпроса, ГЕРБ решиха да изтеглят документа и го изпратиха за тълкование до Конституционния съд.