|

Путин и Тръмп стоплят отношения

Двамата президенти си стиснаха ръцете по много от важните геополитически теми

Какво се разбраха двамата лидери по време на срещата във финландската столица

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп определиха първата си пълноформатна среща, проведена в понеделник в Хелзинки, като важна стъпка по пътя на  нормализирането на отношенията между двете водещи ядрени държави.

Двустранните отношения „никога не са били по-лоши от сега”, но „това се промени преди около четири часа”, тържествено заяви Тръмп в началото на пресконференцията на държавните глави.

Президентът на Русия се съгласи, че отношенията между двете страни преживяват тежък и  напрегнат период, но същевременно отбеляза, че няма обективни причини за това състояние на нещата. По думите му, преговорите „отразиха нашите съвместни с президента Тръмп желания да поправим негативната ситуация в двустранните отношения, да отбележим първите стъпки за тяхното нормализиране и възстановяване на приемливото ниво на доверие и връщане към сътрудничеството на предишни нива по всички въпроси, представляващи взаимен интерес”.

За отбелязване е, че по-голямата част от времето на заключителната пресконференция двамата лидери трябваше да посветят на въпроса за уж случилата се намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Именно безпочвените твърдения относно тази намеса станаха един от главните фактори за влошаване на руско-американските отношения. Затова като едва ли не главен резултат от срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки, може да се смята фактът, че тази среща все пак се състоя, въпреки очевидния стремеж на опонентите и дори на част от привържениците на американския президент да попречат на провеждането й.

„Твърде успешна и полезна”

Като цяло съпротивата на голяма част от политическите кръгове на САЩ станаха причина първите пълноформатни преговори  на руския и американския лидер да се проведат на неутрална територия – в столицата на Финландия, която вече има опит за провеждане на срещи от подобен род.

Първоначално Путин и Тръмп проведоха преговори тет-а-тет, които продължиха повече от два часа (над планираното), след което срещата бе продължена в разширен състав с участието на шефовете на външните министерства на двете страни.

Преговорите, според руския лидер, „са преминали в откровена и делова атмосфера”. „Смятам ги за доста успешни и полезни”, заяви на заключителната пресконференция Путин.

Дневен ред предварително не е уговарян. Предполага се, че президентите са могли да повдигнат на срещата онези въпроси, които те са сметнали за нужно да обсъдят. По думите на Путин, лидерите „са разгледали текущото състояние и перспективите в руско-американските отношения и ключови въпроси от световния дневен ред”.

„За всички е очевидно, че двустранните отношения преживяват труден период, но тези трудности и атмосферата на напрежение нямат обективни причини”, каза президентът на РФ. И поясни: „Студената война отдавна свърши, епохата на идеологическото противопоставяне между двете страни отиде далеч в миналото, обстановката в света се промени кардинално”.

„Днес и Русия, и САЩ се сблъскват с изцяло различни предизвикателства: това е и опасното разстройване на механизмите на международната сигурност и трансграничната престъпност,  нарастването на проблемите в световната икономика, екологичните и други рискове. Можем да се справим с всичко това само като си обединим усилията”, подчерта руският лидер. Той изрази надежда, че по тези въпроси Русия ще може да стигне до разбирателство със САЩ.

Путин накратко изложи тематиката  на преговорите с Тръмп, като спомена за проблемите в ядреното разоръжаване, в това число и договорите  за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ), противоракетната отбрана (ПРО) и ликвидирането на ракетите със среден и малък радиус на действие. „Смятам за важно и ние говорихме да това да започнем диалог  за стратегическата стабилност и неразпространяването на оръжията за масово поразяване”, каза държавният глава на Русия, като добави, че на Тръмп му е предадена „записка с редица конкретни предложения на тази тема”.

Путин отбеляза, че Вашингтон и Москва имат всички необходими фактори за сътрудничество в сирийското урегулиране и могат да поемат лидерството за преодоляване на хуманитарната криза в Сирия. Той също така спомена, че руските и американските военни са получили полезен опит за взаимодействие и координация, организирали са оперативни канали за контакт, което е позволило да не се допуснат опасни инциденти и непредсказуеми сблъсъци във въздуха и на земята.

По думите на Путин, след разгрома на терористите в Южна Сирия, ситуацията на Голанските възвишения „трябва да бъде доведена до пълно съответствие със споразумението от 1974 г. за разделянето на израелските и сирийските войски”, което ще позволи да се върне спокойствието в този регион и надеждно да се осигури сигурността на Израел. „Тръмп отдели на това специално внимание. Искам да потвърдя, че Русия е заинтересована от такова развитие на събитията и ще се придържа именно към такава позиция”, каза руският лидер.

Той съобщи, че е изразил пред Тръмп загрижеността си от излизането на САЩ от ядрената сделка с Техеран, благодарение на която Иран „стана най-проверяваната страна в света под контрола на МАГАТЕ”.  „Това осигурява изключително мирния характер на иранската ядрена програма,  спомага за укрепване на режима на неразпространение”, подчерта Путин.

Държавният глава на Русия също така каза, че е призовал Тръмп да повлияе върху Украйна за реализиране на Минските споразумения. САЩ биха могли по-решително да настояват за това и да настройват украинското ръководство за такава работа”, заяви Путин.

„Що се отнася до „Северен поток-2”, Тръмп изказа загриженост във връзка с евентуалното  спиране на транзита на газ през Украйна. Аз уверих господин президента, че Русия е готова да запази този транзит. Нещо повече, ние сме готови  да продължим транзитния договор, който изтича през следващата година, в случай, че  се урегулира спорът между стопанските субекти в Стокхолмския арбитражен съд”, подчерта Путин.

Той също така съобщи за постигането на споразумение „за създаване на група на високо ниво, която би обединила капитаните от руския и американския бизнес”. „Предприемачите по-добре знаят как да градят взаимноизгодно коопериране. Нека те помислят как може това да стане и да направят предложения относно това”, каза Путин.

„Виновни са и двете страни”

Президентът на САЩ също изрази удовлетворение от състоялите се преговори и нарече диалога си с Путин „дълбоко продуктивен”. „Дипломацията и съвместната работа са за предпочитане пред конфликтите и враждебното отношение, продуктивният диалог е добър не само за САЩ и Русия, но и за целия свят”, отбеляза Тръмп.

Путин прехвърли на Тръмп топката за решаването на въпросите в Сирия

Той се изказа за продължаване на  взаимодействието между САЩ и Русия в сферата на политическото урегулиране на сирийската криза, като отбеляза, че „сътрудничеството между нашите две страни може да спаси живота на стотици хиляди в Сирия”.  „Нашите въоръжени сили се разбират. Те се разбират, може би дори по-добре, отколкото нашите политически лидери в течение на много години. Те координират действията си в Сирия и на други места”, каза президентът.

Тръмп също така изрази увереност, „че Русия ще работи със САЩ по денуклеаризацията на Северна Корея”.

В същото време, в присъщия му безкомпромисен маниер американският лидер подчерта, че САЩ възнамеряват да се конкурират с Русия за европейския пазар на енергоносители и е против строителството на „Северен поток-2”. „Ние ще се конкурираме, когато нещата опрат до тръбопровода. И аз мисля, че ще се конкурираме успешно”, отбеляза шефът на вашингтонската администрация като подчерта, че тази конкуренция ще се реализира „по най-решителен начин”.

В  отговор Путин отбеляза, че Москва и Вашингтон биха могли „конструктивно да работят по регулирането на международните пазари, защото ние не сме заинтересовани както от голямо падане на цените под долната граница, тъй като от това страдат нашите производители, впрочем и в Съединените щати, имам предвид шистов нефт и шистов газ”, а също така и „от прекалено високите цени”.

Говорейки за състоянието на руско-американските отношения, Тръмп изказа мнение, че за влошаването им са отговорни и двете страни. „Мисля, че САЩ са се държали глупаво, мисля че всички са се държали глупаво, ние трябваше отдавна да установим този диалог. Всъщност, това е станало дълго, преди аз да заема този пост. Чувствам, че и двете страни са допуснали грешки”, каза президентът на Съединените щати.

Отговаряйки на уточняващ въпрос на журналиста, как именно той в навечерието на срещата в Хелзинки е характеризирал руския лидер, Тръмп каза: „Аз го нарекох съперник, съперник в добрия смисъл на думата. Смятам, че думата „съперник” в случая – това е комплимент”. Той също така заяви, че се е разбрал с Путин да продължат започнатия диалог. „В интерес на нашите страни е тези дискусии да продължат и ние се договорихме да го направим. Аз съм сигурен, че за в бъдеще ние ще се срещаме често и аз се надявам да можем да разрешим всички проблеми, които обсъдихме днес”, каза Тръмп.

„Изхвърлете плявата от главите си”

Американските журналисти буквално атакуваха Тръмп с въпроси за т.нар. „руска намеса” в президентските избори в САЩ. Те настойчиво питаха отново и отново американския президент за сговора му с Путин, за това, защо Тръмп вярва на думите на руския лидер за ненамесата на Москва, но не вярва на данните на американските спецслужби. Имаше и въпроси за уж събрания от руските спецслужби компромат срещу Тръмп, който позволява да се манипулират действията на президента на САЩ.

В отговор той заяви, че предизборният му щаб не е имал никакъв сговор с Русия, а като причина за победата си той посочи „блестящата избирателна кампания”. „Няма сговор. Аз не познавах президента (Путин)…  Ние проведохме блестяща избирателна кампания и аз именно заради това станах президент”, подчерта Тръмп.

Той обвини демократите за създаването на „цялата тази концепция” за сговор. Според Тръмп, те са започнали да издигат такива обвинения след загубата на изборите през 2016 г. Той също така смята, че такъв род информация идва от хора, които не са имали нищо общо с неговия щаб. Президентът също така посочи, че според мнението на ФБР, по време на изборите „не е имало измами”.

Руският лидер също така не остана настрана от темата за „намеса” в изборите. „Президентът Тръмп за пореден път засегна темата с т. нар. руска намеса в изборния процес в САЩ. Аз трябваше да повторя това, което неведнъж, в това число и при лични срещи с президента, че руската държава никога не се е месила и не възнамерява да се намесва в американските вътрешни работи, включително и в изборния процес”, каза Путин.

Той поясни , че симпатиите, които са възникнали в руското общество спрямо Тръмп по време на предизборната му кампания за президентския пост на САЩ, са били напълно естествени, тъй като той” в качеството си на кандидат е говорил за нуждата от възстановяване на руско-американските отношения”. Путин нарече „пълни глупости” обвиненията за сговор по време на президентската кампания в САЩ. „Ние не се познавахме. Президентът (Тръмп) току що го каза”, напомни руският лидер.

„Аз се отнасям с уважение към господин Тръмп, но когато той е пристигал в качеството си на бизнесмен, аз дори не съм знаел, че той е в Москва”, поясни руският президент и като пример даде Петербургския международен икономически форум, където през тази година са отишли повече от 500 американски бизнесмена, при това от най-висок ранг. Аз дори не си спомням фамилиите им. И вие какво мислите, че за всеки от тях ние организираме оперативна работа и събираме някакъв компромат”, изуми се Путин. „По-голяма глупост е трудно да си представиш. Изхвърлете, моля ви, тази плява от главите си”, обърна се руският лидер към американските журналисти.

Съдействие на американските разследващи

Продължавайки темата, Путин отбеляза, че специалният прокурор Робърт Мюлер може да се възползва от руско-американския договор от 1999 г. за взаимна помощ при наказателни дела, за да разпита 12 предполагаеми служители от военното разузнаване на Русия, на които в петък властите на САЩ им повдигнаха задочни обвинения в рамките на разследването на обстоятелствата на „намесата в изборите от 2016 г. „Мюлер може  в рамките на този договор да ни изпрати официално допитване с цел провеждане на разпити на онези хора, които той смята за виновни за извършването на някакви противоправни действия. Служители от нашата прокуратура и следствените органи могат да проведат тези разпити и да изпратят съответните материали в САЩ”, предложи Путин.

Той заяви, че Москва може да направи още една стъпка. „Ние можем да допуснем официални представители на САЩ, в това число и от тази комисия, да присъстват на разпитите”, отбеляза Путин.

Но в такъв случай, подчерта руският лидер, Москва ще постави въпроса „действията да бъдат взаимни” и това в частност се отнася до делото на основателя на британския фонд  Hermitage Сapital Уйлям Браудър. „Тогава ние ще очакваме от американската страна да разпита онези официални лица, включително и представители на спецслужбите в САЩ, които ние подозираме в извършването на незаконни действия на територията на Русия, в присъствие на наши следователи”, заяви Путин.

„По данни на нашето следствие, група лица, делови партньори на Браудър, по незаконен начин са спечелили в Русия повече от 1.5 млрд долара, не са заплатили данъци нито в Русия, нито в САЩ, но парите са превели в САЩ. 400 хилади са дадени за избирателната кампания на госпожа Клинтън, това са официални данни, от отчетите. Това си е тяхна работа, те са го направили легално, но парите са получени нелегално”, отбеляза руският президент.

Тръмп високо оцени предложението на Путин за сътрудничество в тази сфера. „Мисля, че това е невероятно предложение”, каза американският лидер.

„Топката е на американска страна”

Накрая на пресконференцията руският лидер се възползва от въпроса на чия страна е топката в Сирия, на руска или на американска, и подари на президента на САЩ официалната топка от Световното първенство 2018 г.

„Господин президентът току-що каза, че ние успешно сме провели Световното първенство по футбол. И относно топката, аз искам да я предам на господин президентът. Сега топката е на тяхна страна”, пошегува се Путин.

Всъщност  тази церемония с връчването на топката има дълбоко символичен характер: тя и в пряк, и в преносен смисъл е на територията на САЩ, тъй като по-нататъшното развитие на контактите между двамата лидери и развитието на отношенията между двете страни ще зависи именно от реакцията на американската политическа класа относно резултатите от преговорите в Хелзинки.

 

Превод: Тихомир Тодоров