|

Сидеров за 16+1: Още не са ясни резултатите от срещата България-Китай

Присъствах на 16+1 като журналист от АЛФА ТВ, разкри патриотът и показа пропуска си

Ще искам обяснение от вицепремиера по икономиката и кабинета защо не бях поканен, възмути се лидерът на АТАКА

Опасявам се, че срещата България-Китай няма да има очакваните резултати. Това заяви в предаването „Неделник“ по телевизия „Алфа“ лидерът на АТАКА и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

Националистът припомни, че още през 2010 година е предлагал на премиера Бойко Борисов да покани Китай като инвеститор за АЕЦ „Белене“. В този период АТАКА подкрепяше само парламентарно правителството. По думите на Сидеров тогава Борисов е имал притеснения, че, ако България се обърне към Китай, Брюксел ще се разсърди и ще спре някакви фондове.

„Явно осем години по-късно има промяна, някой е узрял, но не е ясно дали пак няма да се намеси някой американски посланик, при когото знам, че ходят на спявка някои висши фигури от управляващата коалиция”, посочи още лидерът на АТАКА от ефира на телевизия „Алфа“.

Той коментира скандалното изказване на Цветан Цветанов като каза, че не може председателят на най-голямата парламентарна група да говори, че Китай е заплаха за България, а неговият шеф, партиен лидер и премиер на страната ни, да посреща китайския министър-председател и да заявява колко държи на него. „Държави като Китай обръщат сериозно внимание на тези неща, а потърпевшите ще бъдем ние“, посочи Сидеров.

В предаването „Неделник“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ бе категоричен, че коалиционните му партньори в лицето на двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са постъпили некоректно, особено когато Симеонов отговаря за икономиката и демографската политика. „Не получих покана, нито уведомление, че ще се провежда такъв форум“, възмути се Сидеров. Той допълни, че е бил принуден да си извади журналистически пропуск, за да присъства на бизнес форума 16+1 в НДК.

 

Габриела Козарева, директор на Агенцията за насърчаване на бизнеса: Подписахме с Бюрото за търговия на Китай, очаквам положителни резултати

Резултатът е един видимо успешен форум. Фирмите се срещнаха помежду си. Очаквам положителен резултат.

Друг конкретен резултат от срещата е подписването на меморандум между Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Бюрото за търговия на Китай. Това е формален документ, който ни дава основание да очакваме и реални резултати.

През ноември месец сме поканени на Интерекспо Шанхай. Това е първият панаир, който се прави за вносители в Китай. Мисля, че ще бъде изключително полезно за фирмите.

 

Александър Минев, зам.-директор на Агенцията за насърчаване на бизнеса: Това е първа стъпка за отваряне на Европа още повече към Китай

Изключително се радваме, че този форум се състои в момента, точно след председателството на Съвета на Европа в България, което е голяма чест. Макар краткото време, смятам, че се справихме с организацията.

Това е първа стъпка за отваряне на Европа още повече към Китай, който е един огромен пазар и се надяваме с нашата Агенция наистина да допринесем за много полезни връзки за родния бизнес с техни партньори в Китай и обратно. Също така да доведем и китайски инвеститори в България.