|

Сидеров иска Симеонов да оповести договорите за златото

До края на юли и от есента започвам много активно със сериозни въпроси от парламентарната трибуна към министри и вицепремиери, независимо дали са от Обединени патриоти или не. Специално към вицепремиера Валери Симеонов имам въпрос за концесиите за злато и искам да оповести договорът за т. нар. концесии.

Симеонов, в ролята на вицепремиер, сега отговаря за концесиите. Този договор не може да е търговска тайна и ще се боря той да стане достояние на обществото. Това обяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров в предаването си „Неделник” по АЛФА ТВ. По думите му концесионната такса е под 2 процента.  „Т.е. имаме едно ограбване на България”, категоричен бе той.

Припомняме, че Сидеров повече от 13 години води битка за разваляне на договорите за златото на България или най-малко за тяхното преразглеждане така, че страната ни да печели много повече от смешните 1-2%, които получава сега.

Припомняме още, че според контрактите, България не може по никакъв начин да следи колко се добива и изнася. Отделно, че покрай златото няколкото чужди компании извличат от недрата на България и още редица доста по-скъпи ценни метали, за които не плащат и стотинка.

При отдаването на концесията преди близо 20 години е договорено България да получава по 1,5% от добитото. При управлението на НДСВ, кабинетът сваля мизата на 0,75%, а няколко години по-късно е увеличена до 2 на сто. Средно се получават малко под 1,5%, което ще рече, че на 100 кг добито злато България получава паричният еквивалент на скромните 1,5 кг.

Тъй като концесионното възнаграждение се променя през годините, от АТАКА многократно отправиха въпроса за сумата на концесионните плащания за целия период на експлоатация на находището. Сега вицепремиерът Валери Сименонов е този, който може да предостави информацията. Предстои да видим дали ще го направи.

 

На вниманието на вицепремиера, отговарящ за концесиите!

10 приоритета на Обединените патриоти – АТАКА, НФСБ и ВМРО

1. Рязък и незабавен скок на доходите – минимална пенсия 300 лева сега, не след 25 години

2. Незабавно преразглеждане на концесионните договори за златодобив в полза на цялата нация

3. Незабавно преразглеждане на договорите с ЧЕЗ, ЕВН и Енерго ПРО в полза на цялата нация

4. Нов подход в работата на митниците и връщане на 2 милиарда евро годишно от контрабанда в полза на цялата нация

5. Строеж на два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“

6. Държавна банка само за бързо и евтино кредитиране на малък и среден бизнес

7. Създаване на кооперативна банка с начално финансиране от държавата, специално за селското стопанство

8. Намаляване на безработицата със специална държавна програма за заетост

9. Създаване на високотехнологични паркове и държавен център за реализация на български изобретения и патенти

10. Увеличаване на износа към Китай, Индия, Бразилия, Япония и Русия

13 години АТАКА настоява за разваляне на златните концесии

Добивът на природни богатства да се извършва от държавата и печалбата да остава в страната, гласи поправката в Закона за природните богатства, която АТАКА внася в няколко парламента. Нейният текст е „Възлага на правителството да предприеме необходимите мерки за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали;  Задължава правителството да състави стратегия за развитието на отрасъла и да предложи нова законова и подзаконова нормативна уредба“. До момента обаче винаги е отхвърляна, тъй като АТАКА беше в опозиция.

Според геолозите проф. Детелин Дачев и ст.н.с. първа степен Вълко Гергелчев находищата от злато в страната са над 13 000 тона, което по борсови цени на благородния метал прави близо трилион лева. Тези богатства са дадени на концесия на чужди фирми, които изнасят печалбата от добива на злато. „Ако станем стопани на собствените си богатства, можем да се превърнем в държава с много добър стандарт”, категоричен е Волен Сидеров.

„Години наред златото, медта и среброто, плюс още над осем елемента, се добиват в Челопеч от чуждестранна фирма без абсолютно никакъв контрол от страна на българската държава“, категоричен е Сидеров. Като доказателство той сочи факта, че за периода от 1999 г. до 2014 г., не е направен нито един одит на фирмата концесионер от Сметната палата.

Припомняме, че на концесия мината в Челопеч е дадена без търг. Това се случва, след като държавната фирма „Челопеч майнинг“ се изкупува от чуждестранна фирма, след което тази фирма получава автоматично правото на концесия.

„Концесията е инструмент на колониалното завладяване на света. Концесията е ограбване, експлоатиране на суровините и богатствата на една държава от друга“, неведнъж е заявявал Сидеров.