|

Сидеров и Караниколов: Отваряме европроектите за българския бизнес

Инфоцентърът на Министерството на икономиката се намира на ул. „Г. С. Раковски” №5 в Ямбол

Икономическият министър и лидерът на АТАКА откриха в Ямбол първия инфоцентър за малкия и среден бизнес, такива ще има във всички областни градове

Лидерът на АТАКА и председател на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров и министърът на икономиката Емил Караниколов откриха в Ямбол първия от поредица информационни центрове на Министерството на икономиката. В него експерти от Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”, Агенцията за малки и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции, Българска банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане ще запознават бизнеса в региона с възможностите за кандидатстване по проекти и финансиране на техния бизнес.

„Винаги съм държал да се развива българско предприемачество”, заяви по време на откриването Сидеров, който е избран за народен представител от родния си град Ямбол. По думите му след 1990 г. България е отворила широко врати за чужди инвеститори, които в някои случаи не са били добросъвестни.

„Участието на Обединени патриоти в управляващата коалиция дава вече резултат. Имаме обръщане към българския бизнес, към българското предприемачество и улесняване на неговия достъп до програми и пари”, отбеляза лидерът на АТАКА. Сидеров е на мнение, че България трябва да има собствена индустриална база, която да ни върне забравеното от десетилетия самочувствие на индустриална държава.

„Мисля, че тези центрове, които откриваме ще дадат резултат още тази година. Това е началото. Ямбол вече не е последната буква на азбуката, а първата”, посочи патриотът.

Сидеров информира, че идеята за информационни центрове към Министерството на икономиката е разработена между него и министър Караниколов. Вторият информационен център ще бъде в Стара Загора.

Доизграждането на новата болница в Ямбол, за която Сидеров лично пое ангажимент да лобира пред премиера Бойко Борисов и получи уверението му, се очаква да започне в началото на 2019 г. „Имах специални, даже не един, няколко разговора с премиера по тази тема и съм му подчертал, че аз държа на това да се направи болницата докато съм представител от Ямбол. Имам уверение, че парите ще бъдат отпуснати”, увери в заключение лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред медиите в родния си град Ямбол.

Участието на Патриотите в управлението дава вече резултат. Имаме обръщане към българския бизнес и улесняване на достъпа му до програми и пари”, отбеляза лидерът на АТАКА

 

 

Целта ни с г-н Сидеров е да върнем институциите при гражданите и бизнеса, заяви в Ямбол Караниколов

Министърът на икономиката: Целта ни е бизнесът да е в постоянен диалог с нас

Целта ни с г-н Сидеров е да върнем институциите при гражданите и бизнеса. Това е първата ни стъпка, но не последната. Започваме от тук. Това информира от Ямбол министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Информационния център към министерството в понеделник.

Пред медиите, той разясни, че в инфоцентъра два пъти месечно ще идват представители на Министерството на икономиката, Агенцията за инвестиции, Изпълнителната агенция за малък и среден бизнес, Българската банка за развитие, Агенцията за експортно застраховане и други.

„Искаме да има постоянен диалог с гражданите и с бизнеса, те да знаят какви процедури са стартирали в Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“; какви продукти предлага ББР, където също скоро ще има изключително интересни продукти, насочени към малкия и средния бизнес и микропредприятията”, допълни икономическият министър.

По думите му Българската агенция за експортно застраховане предлага изключително добри пакети, не само за износа, но и за вътрешно потребление. „Надявам се гражданите и бизнеса да бъдат информирани какво прави държавата и как те могат да се възползват от европейските средства, както и от парите на ББР”, изрази надежда Емил Караниколов.

 

Зам.-директорът на агенцията за насърчаване на бизнеса: Местният бизнес ще получава информация от първа ръка, тук сме да помагаме

Основната идея на Информационния център е да може местният бизнес да получава информация от първа ръка, да се върне администрацията отново при гражданите и при бизнеса. Това посочи пред камерата на АЛФА ТВ в Ямбол Александър Минев, зам.-директор на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия.

По думите му институциите, които ще присъстват два пъти месечно в инфоцентъра на икономическото ведомство в Ямбол, са най-важните държавни структури, които биха могли да подпомогнат малкия и среден бизнес, включително и големия. „Те ще бъдат тук, на поле, и ще помагат със съвети и идеи към местните бизнеси”, допълни Минев.