|

Сидеров пита външния министър: Консулството ни в Москва взема ли неправомерно пари за визи?

Какви са причините консулството ни в Москва да нарушава европейски нормативни уредби и какви мерки ще бъдат предприети за безпроблемното им прилагане? Тези парламентарни въпроси зададе лидерът на АТАКА и председател на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров към дипломат №1 Екатерина Захариева. Отговорите се очакват по време на парламентарния контрол до края на месеца.

„Както знаем съществува споразумение между Руската федерация и Европейския съюз, указващо че участниците в културни мероприятия трябва да бъдат освободени от визова такса. Години наред се работи безпроблемно по този начин. От началото на тази година Министерството на външните работи, респективно нашият консул в Москва, създава неимоверни проблеми по гореспоменатата спогодба и взема пари”, мотивира се Сидеров. Той очаква да разбере „поради какви причини се нарушават европейските нормативи и какви мерки ще предприеме МВнР, за безпроблемното им прилагане”.

Припомняме, че преди малко повече от месец лидерът на АТАКА получи този сигнал от управителя на международния фестивал „Приятели на България” Цветан Иванов. По негови сведения българският консул в Русия Николай Панайотов изисква руските граждани да заплащат издаването на виза. Тогава Сидеров му обеща, че ще постави въпроса пред Захариева. Той го спази и вече се очаква отговор. Националистът тогава допълни, че ако обвиненията се докажат, ще иска смяна на въпросния консул.

Припомняме, че през юни Сидеров заяви, че подготвя законодателни промени, с които руските туристи да получават по-лесно българска виза. „Много добре знаем, че руските туристи са много затруднявани с визите, когато искат да идват в България, а те имат интерес да идват. Ще предложа съответните законови поправки да се направи така, че руският турист да получава виза тук. Пристига в България; на пункта, на който влиза му дават визата, плаща си я и така. Хем да освободим от допълнителна дейност нашите дипломатически представителства, хем да улесним руските туристи и по този начин да увеличим притока. Отдавна трябваше това да се направи”, коментира преди месец пред АЛФА ТВ Сидеров.