|

Сидеров пред Националното радио: Конституцията налага приемане на закон за българския език

Ще съдействаме на майките на деца с увреждания да прокарат исканията си, заяви лидерът на АТАКА

Диана Янкулова

 

- Ангажирахте се с подкрепа за майките на децата с увреждания. Разговаряхте с тях пред Народното събрание. Каква подкрепа бихте могли да им окажете?

- Тази, която е възможна и аз им го казах. Ние имаме двама души в Комисията по социални въпроси. Казах, че ще осигурим достъп на техни представители, когато комисията работи и евентуално някакво компилиране на текстовете от това, което те предлагат, да може най-важните неща, акцентите, на които държат, нашите колеги д-р Поповски и Павел Шопов да ги вкарат в закона. Другото е въпрос на изпълнителната власт.

- Как усетихте реакцията им?

- Добронамерени бяха. Изслушваха, имахме доста добър диалог, разбиране. Много съм доволен от срещата. След това изпратих Шопов за по-конкретни неща. Аз съм човек на практическите действия и им го казах – aко предлагате нещо, дайте го. Признавам си, че не съм запознат много подробно с материята, но имаме колеги, които се занимават с това.

- Трудна е коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти. Доста различия имате в сектори и политики. БСП поискаха вот на недоверие за сектор „Сигурност“.

- Самите народни представители от БСП са наясно, че този вот го правят колкото да отбележат завършването на председателството на ЕС. Нямат сериозни аргументи. Извинете, но професионалният политик трябва да каже нещо по-точно и конкретно. Не може да се каже, ами хората нямат доверие в МВР. Ами те хората нямат доверие в нищо вече, в никоя институция. Да кажеш това нещо не е професионално. Трябва да направиш сравнителен анализ и да кажеш –нашият задълбочен анализ показва, че примерно правителството се справя по-зле от преди или от предишното тяхно правителство. Такъв анализ няма.

- Те казват за обещанието за полицай във всяко село, че не е изпълнено. В малките селца, възрастните хора са бити и ограбвани, затворниците бягат лесно от затвора.

- Такова нещо няма конкретно записано в програмата за управление. В момента се занимавам точно с това. Изчисляваме с колегите ми дали във всяко село не знам, но смятам, че може да има осезаемо присъствие, най-малкото в тези селища, които са най-застрашени от т.нар. битова престъпност. Може да има, дори два пъти на ден да се появява патрулка, това е вече респектиращо. Има достатъчно състав на МВР. Говорим с моя колега Каракачанов, той отговаря за силовото министерство, да се направи програма, от която наистина хората да почувстват присъствие. Все пак сме само на първата година от мандата.

- МВР е поле, на което доста политически упражнения са извършвани през годините.

- Ако погледнем през годините, даже десетилетията, външни фактори повлияха така, че ние да унищожим армията си. Сега става дума за купуване на техника. Само че не се задава въпросът защо се налага сега. Защо бяха унищожени тези ресурси, които имахме, и защо една 150-хилядна армия беше сведена до един отряд?

- Защото враговете станаха приятели.

- Да, враговете станаха приятели. Щом е така, защо ще купуваме тогава изтребители, бойна техника? Да продадем и каквото е останало… Няма държава, която да няма собствена армия. Ние имахме много добра и много добре оборудвана армия. Да, със съветско оръжие и от САЩ ни накараха да си нарежем ракетите. Аз бях журналист тогава, присъствах на това, писах за това. Това беше груб натиск върху България да унищожи своята бойна техника, защото Щатите смятаха, че ние, като най-верен сателит на Русия, ако нещо стане в региона ще вземем да се намесим. А те предвиждаха разни действия и ги разиграха. Югославия, тази държава изкуствена, която я създадоха 1919 г., сами я разрушиха 1999 г. Вече не им трябваше. И се опасяваха България да не вземе да стане лидер на Балканите. Имахме ракети, които можеха за 8-10 минути да стигнат до Истанбул, всичко това ги побъркваше. Докато не ги нарязаха, не се укротиха. Руските изтребители са много по-добри като качество и скорост от американските.

- Само, че са несъвместими с тези на нашите нови съюзници.

- А, така ли? Защо Турция купува руско оръжие? Тя е в НАТО, значи може. Само, че за един може, за друг не може. Турция води по-самостоятелна политика, а България не смее.

Нещо друго, свързано с БСП. Нинова в петък с голям патос се опита да говори за мигрантите. Аз веднага контрирах с това, че 2013 г. АТАКА предлагаше да се затвори границата, защото това не са мигранти, това са незаконни имигранти. В НК има текст за тях. Те бяха приемани тук, настанявани, правозащитни организации се грижеха да не би нещо да им се случи и т.н. БСП тогава, между другото и ГЕРБ, и ДПС отхвърляха нашите предложения.

- Защото беше времето, в което Меркел каза, че всички са добре дошли.

- В петък чух от двамата лидери на ГЕРБ и БСП тези, които аз съм говорил преди години. Мога да кажа, че вече имам школа в политиката.

- В Брюксел председателя на ЕК Юнкер свиква спешно съвещание, за да се обсъди миграционният въпрос. Някои го наричат „Спасението на Меркел“, защото тя има 2 седмици срок от своя вътрешен министър за европейско решение или затваря границите на Германия. Австрийският канцлер каза, че ако това се случи и те затварят техните. Тогава връщането по Дъблинското споразумение на тези имигранти в страните, от които са проникнали в ЕС означава да ни се образува голям проблем.

- Да, то вече го има този проблем. Гърция има няколко стотин хиляди незаконни пришълци. В България в момента има нулева проходимост за тях, но не е ясно какво ще стане, ако Ердоган отвори и каже – търчете, тамо са раите.

Написах статия, която ще я предложа на някои вестници, в която казвам така – да, виждам, че вече имам школа, ученици в лицето на лидерите на двете партии, но не е достатъчно. Достатъчно ще бъда спокоен вече, че съм създал школа, когато чуя от тях въпроси. Примерно г-жа Нинова си беседва с американския посланик тук. Няма нищо лошо, но добре е, когато задава въпроси в парламента към правителството, да зададе и към него – защо вие, г-н Рубин, САЩ, вашата държава, запали няколко огъня в Близкия изток и Северна Африка, имам предвид Либия, Египет, Ирак, Сирия и сега ние търпим последиците? Защото мигрантският поток е следствие от действията на САЩ.

- Да, това е, за което Борисов каза – провалът на износа на демокрация.

- Именно. Той пък за първи път каза такива смели думи. Това означава, че Европа трябва да се еманципира и да задава този въпрос на САЩ и да им каже ясно – вие запалихте тези войни. В Либия Кадафи беше убит, защото се опита да смени плащането на петрола от долари с друга валута. В Ирак  Саддам направи същото. Нещата са икономически – пари, пари и пак пари. В Сирия Асад отказа да подари държавата си през нея да минава газопровод от Персийския залив и да стига до Европа и да измести руснаците от газовия бизнес. И Сирия получи гражданска война от страна на САЩ, Саудитска Арабия и Израел.

- Борисов отива в Брюксел с българска позиция за мигрантите, добра ли е според вас?

- Тя е чудесна, закъсняла, но все пак по-добре късно, отколкото никога. Да се затвори границата, Европа да връща всеки незаконен пришълец и лагерите да бъдат извън Европа. Това са чудесни точки.

- Макрон каза, че ще настоява за финансови санкции за страните, които не приемат мигрантите обратно. Той визираше Вишеградската четворка, която е категорична.

- Вишеградската четворка отказа да участва в тази среща и тук вече виждаме сериозен разнобой в Европа. Мисля, че предложенията на Макрон ще потънат и няма да получат одобрение. Виждаме какво става – изнасилвания, пребивания на хора по централни площади. Там хората са настръхнали, т.е. Макрон ще бъде бламиран от собствените си избиратели. А в Брюксел съм сигурен, че този път няма да е гладко, сладко и медено всичко. Ще има различни гласове, надявам се Борисов да удържи това, което каза в парламента, да настоява за тези точки. И тогава, най-после да се чуе гласът на България като един равноправен член на ЕС.

- Не изпитвате никакви съмнения за стабилността на управлението след предстоящия вот на недоверие и че други са по-важните въпроси за политиката на правителството?

- Обществените настроения са такива, социологията показва, че няма очакване за смяна на това управление.

- За българския език и проектозакона, който внесохте, не ни остана време да говорим.

- Чудесен закон и само с две думи – призив да го подкрепят, защото има нужда. Конституцията го налага, там пише, че трябва да се приеме закон три години след приемането на Конституцията.

Законът визира само официалните институции. Той не може да се намеси в живия, разговорен език. Това вече е отговорност на учители, родители и т.н. Ние просто задължаваме институциите да ползват книжовния български език.

 

Интервю на Волен Сидеров в предаването „Неделя 150“, излъчено на 24 юни 2018 г.