|

Сидеров пред Нова ТВ: Ще настоявам за преразглеждане на договорите за златото ни

Добре е, че се говори за рестарт на енергийни проекти, но закъсняхме. Това щеше да даде хляб на много хора, коментира лидерът на АТАКА

Мирослава Иванова

 

- България отказва да й бъдат връщани бежанци. Става дума за 60 000 души, минали първо от тук. Идеята е да се строят лагери извън границите на ЕС. Германия ни предложи да подсили нашите граници с тяхна сила. Защитен ли е българският интерес?

- Аз се радвам, че усещам едно признание за себе си, че след толкова години в българската политика направих някаква школа. Сега виждам как лидерите на най-голямата дясна и лява партия говорят тези, които аз съм излагал през годините, защото тази тема не е от последните дни, тя е от последните години.

- Но някак истеризира в последните дни.

- Истеризира, защото нещата са опрели ножа до кокала вече.

- Казвате, вие сте родоначалникът на тази школа в политиката.

- Аз съм предлагал нещата, които сега се чуват. Слава Богу, вече се чуват ясно и категорично и от премиер, и от опозицията. Миналата седмица лидерката на опозицията критикуваше правителството защо не взема повече мерки за мигрантите. Аз през 2013-2014 г.предлагах затваряне на границата, тогава имаше техен премиер – Орешарски. Сега го чувам от премиера същото нещо. С 5-6 години закъснение, но все пак се чува.

Най-после България изразява ясно нейния интерес. Чувам от българския премиер нещо, което преди години щеше да бъде наречено национализъм, шовинизъм – европеец съм, но на първо място съм българин. Слава Богу, че това се чува, надявам се, да е част от влиянието на Обединени патриоти, които сме съуправляващи.

- Тоест, вие сте абсолютно спокоен?

- Човек не може да бъде спокоен в тази динамика в света. Но най-после България се чува. Досега не се чуваше. Това трябва да го подчертаем, защото Европа гледаше на нас наистина като периферия. В момента и председателството допринесе за това да се чуваме по-добре. Вече обстоятелствата в самата Европа, обществените настроения, карат техните лидери да започнат да говорят това, което заклеймяваха до вчера.

- Това е малко повече политическа игра, защото мигрантският натиск не се засилва към Европа, той намалява дори.

- Тук става дума за инстинкт за самосъхранение. Хората в Европа видяха, че това е безконтролно нахлуване на вълни от незаконни нарушители на границите, които даже по нашия НК те трябва да бъдат разследвани, но не бяха. Европа беше приела тази политиката под американски натиск. Под този натиск Европа казваше – да, давайте ни още. Това, което липсва в момента на диалога и на коментара по темата е, че лидерите в Европа и нашите коментатори-държавници, все още не стигат до същината на проблема.

Кое предизвика тази мигрантска вълна? Кой беше причината? Не е ли това политиката на САЩ в Близкия изток и Северна Африка, която запали няколко огъня, разрушиха Либия. Какво е сега Либия? Една безконтролна територия, от там бягат хиляди и хиляди. Египет – на власт дойдоха Мюсюлмански братя. Ирак – разрушена територия, там се роди т. нар. Ислямска държава. В Сирия не успя, защото се намеси Русия. Всичко това са удари, нанесени от американската военна машина, по някой път пряко, и от техните служби и техните сателити в региона Саудитска Арабия, Израел и пр. Това предизвика вълните от мигранти.

Мисля, че следващата стъпка ще бъде европейските лидери да посочат на САЩ и да кажат: вие сте виновни за това, което ние търпим сега. Защото соросовите НПО-та и мрежата му казваше непрекъснато – приемайте още. В същото време САЩ не приемаше мигранти, но Европа да се наводни, Европа да стане по-слаба, по-уплашена, там да изнасилват посред бял ден в Кьолн, Париж и т.н.

Идеята на Борисов за мигрантски лагери извън ЕС е много добра. Не вътре да ни карат да строим общежития, а след това да идват някакви организации и да казват – тук условията са лоши, подобрете ги и пр.

В НК има текст, който казва, че ако преминеш границата не през определените места и не си легитимен, ти нарушаваш закона и отиваш в затвора. Това нещо не се прилагаше на всички тези стотици хиляди, които минаха през България. Ако започне да се прилага, това ще е една спирачка. Защото не е свършила амбицията на големите империи, в случая пак визирам САЩ, защото те се намесваха в Близкия изток през последните десетилетия, да слагат ръка на територии и да разбъркват цели региони, и да хвърлят в смут и в хаос милиони хора.

- Доколко е реалистично да се реализира този консенсус?

- Ако има желание е реалистично. Тук се говори за солидарност, цяла Европа да поеме тежестта. Ще има една солидарност, за да може граничните държави – Гърция, Италия, Испания, България да бъдем подпомогнати.

- Трябва ли да искаме още помощ, след като казват външните граници на ЕС да са по-стабилни?

- Трябва разбира се. След като има решение да се плащат милиарди на Турция, за да не пуска вълните. България трябва да бъде също финансово подсилена в това отношение, тъй като наистина сме най-тежко поставени, ние сме на турската граница. Както се казва с едно движение на ръката Ердоган може да насочи стотици хиляди.

- В този смисъл, усилията на премиера Борисов да бъде приятел с Ердоган ще ни помогнат ли?

- В политиката приятелството е условно. Но да има добри отношения, така че да гарантира безопасност за България, в този план е прав да прави всякакъв вид дипломация, която ще ни предпази от неочаквани сюрпризи.

- Изкушава ви икономическата тематика, социалната също винаги е била акцент във вашите програми, дори с някои нереалистични, хвърчащи идеи.

- Така са изглеждали, но както виждаме, сега ги говорят всички. Така че и тези „хвърчащите” може да станат част от дискурса на автоградация.

- Пожелавам ви. Ще бъде хубаво за всички да получаваме пенсии от по 500 лв.

-Аз не мисля, че е невъзможно при една концентрация в една посока. Отговорът – няма пари, не е отговор. Политиката е затова да направиш така, че да има развитие.

Спряхме хубави и много полезни за България енергийни проекти. Сега се прави опит за компенсиране. Това е добре, но закъсняхме, изгубихме време. Това щеше да раздвижи държавата и да даде хляб на много хора.

Пари ще има, когато имаме развитие, когато имаме нещо, което да работи, да произвежда, да се изнася. Не да бъдем колониална държава, която да има само МОЛ-ве и курорти. Да чакаме да идват тук чужди туристи и от това да чакаме, че ще имаме за пенсии.

- Има ли наистина много сериозно изтегляне на чужди инвестиции от България? От началото на годината данните са сериозен отлив на чужди инвестиции. Имаме ли среда?

- Това е въпрос на законодателството. До момента беше табу да се говори за чужди компании, че може нещо да бъдат накарани да направят. Щом Франция може да задължи веригите от супермаркети да зареждат местни продукти, ние тук ще ядем грозде от Аржентина. Това може да се направи, и не може да бъде отхвърлено като неевропейско, защото го има като практика. Може би вече ще се окуражим малко да започнем да защитаваме интереса си. Дайте да направим така, че българският производител да може да си продава стоката, а не да фалира. И по този начин малко да живне стандартът на живот.

- Доколко има условия за бизнес и за привличане на чужди инвестиции? Имаме нужда от тях, малка икономика сме.

- Въпросът е какво търсят тези, защото някои погрешно биват наричани инвеститори, а те идват само, за да експлоатират. Аз няма да спра да говоря за това, че сме дали концесиите си за злато срещу жълти стотинки, срещу 1% такса.

Ще поставя въпроса пред вицепремиера, отговарящ за концесиите – да извадим тези договори, да ги видим, ако трябва да се поправят, да бъдат в интерес на България. Защото тези компании ги наричаме инвеститори, а всъщност те са печалбари.

- Смятате ли, че кабинетът има нужда от някакво освежаване след края на нашето европредседателство?

- Ремонт на кабинета може да се направи винаги, не е свързано с председателството. Има изпълнителна власт, това е работа на премиера. Той е този, който е в правото си да каже – с теб мога да работя, с теб – не.

- Аз питам за вашето мнение.

- Ако има такава необходимост, убеден съм, че премиерът ще каже, коалиционни партньори сме.

-  Цветан Цветанов каза, че Русия и Китай са основна заплаха за мира и стабилността на Европа. Това се случва в момент, когато ние чакаме отговори от Русия и за АЕЦ „Белене“.

- Ще го нарека веднага груба политическа грешка. Такива думи не се говорят от председател на групата на управляващата партия в парламента. Не се говорят такива приказки – да кажеш, че Русия и Китай са заплаха за мира в света.

- А ако наистина го мисли?

- Груб политически, дипломатически гаф. Винаги съм казвал, че мога да направя Неделно училище, да изнасям лекции, готов съм на г-н Цветанов да му обясня защо не трябва да говори така и каква е вредата за България, не за Русия и за Китай. Русия и Китай не са заплаха за мира, по нищо не са показали, че са заплаха. Къде точно заплашват мира?

- Вашите коалиционни партньори подкрепят санкциите срещу Русия, казват, че Русия е заплаха, а в същото време вие казвате да признаем референдума за Крим.

- Мъча се да ги култивирам. Затова казвам, че е нужно Неделно училище, защото вероятно натрупването – политическото, аналитичното на Цветанов е доста под моето и аз мога да му обясня защо не е прав. Той вероятно иска да се хареса на американския гост от Конгреса. Само, че в същото време, докато ги говори тези неща, президентите Тръмп и Путин си уреждат среща, на която най-вероятно ще стиснат ръце по доста въпроси.

- Вие казвате да признаем референдума, в същото време България е част от ЕС, който удължи санкциите. Или не се чувствате добре в това управление, или това за Крим си го говорите, малко ей така хвърчащо. Едно от двете, не може и двете да са верни.

- Не, няма противоречие. Когато сключвахме споразумението с ГЕРБ знаех много добре тяхната позиция, моята си оставаше същата. Ставаше дума за управлението на България.

За позицията за Крим, аз съм убеден, че ще дойде време, когато и Цветанов и други като него ще кажат – беше прав за Крим, защото Крим няма да се върне повече в Украйна.

Ако сега ние признаем Крим, ще бъдем първите, които ще започнем да търгуваме. А там искат всичко. Те казват – заповядайте, имаме нужда от всякакви български услуги, строителство, стоки… Защо да не бъдем ние, а да оставим пак германски, френски, белгийски  и други фирми да стъпят там.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Събуди се“, излъчено по Нова ТВ на 1 юли 2018 г.