|

Тереза Мей в паника, обвиняват я в поклоничество пред Брюксел

Оставката на Борис Джонсън му дава шанс за премиерския пост в бъдеще

Михаил Мошкин

 

Руският дипломат и говорител на външното министерство на РФ Мария Захарова изгуби идеалния си спаринг-партньор – шефа на английското МВнР Борис Джонсън. Впрочем, Джонсън може и да се завърне, при това на премиерския пост. Защо отстраниха шефа на Форин Офис от длъжност и каква игра върти той срещу Тереза Мей?

Това, което се случва в Лондон вече го нарекоха „министропад”. Наскоро премиерът Тереза Мей уволни министъра, отговарящ за излизането от ЕС Дейвид Дейвис. Причината е очевидна, отговарящият за Брекзит обвини Мей в раболепничене пред Брюксел. В понеделник подаде оставка и „тежката артилерия” на кабинета, министърът на външните работи Борис Джонсън.

В събота Джонсън си позволи публично да обвини началничката си Мей в намерение да направи от Обединеното кралство „васална държава” на ЕС поради плановете на Мей да запази зоната за свободна търговия с ЕС след Брекзита. Напомняме, че вече бившият шеф на МВнР, при цялата му ексцентричност и непредсказуемост, винаги е бил и остава твърд привърженик на „развода” на Британия с ЕС. Стопанката на „Даунинг стрийт”, 10 в отговор на това поиска да не й се пречи да подготвя Брекзита така, както тя смята за правилно, като заплаши Джонсън с уволнение. Не изминаха и две денонощия и тя изпълни заплахата си.

След което Джонсън още по-силно започна да ругае курса на бившата си началничка. „Ние наистина

вървим към статут на колония

и мнозина ще се борят за това, да получат икономически и политически предимства от това конкретно споразумение”, цитира го Daily Express.

„На британците им казаха, че те могат да управляват имиграционната си политика и да върнат в родината си парите на Великобритания, похарчени сега за нуждите на ЕС и преди всичко, че ще могат да приемат закони самостоятелно и в интерес на народа на тази страна”, пише той. По думите на Джонсън, Брекзит трябва да е „възможност и надежда”. „Ние, изглежда, вървим към „полубрекзит”, при това по-голямата част от икономиката все още е затворена в системата на ЕС, но без контрол на Великобритания над тази система”, възмущава се ексминистърът. Един от първите, „коментирали” свалянето на Джонсън , бе котаракът Лари, главният мишелов в резиденцията на английския премиер – по-точно, онези анонимни блогъри-шегаджии, които пишат в „официалния” му Туитър: „В този момент на неопределеност за правителството искам да уверя всички: аз няма да си ходя никъде. Аз съм си на удобно място, така че няма никакви шансове да го напусна”.

Други блогъри се питат: кой ще посрещне Доналд Тръмп, който ще кацне в Лондон само след няколко дни? Кой ще представя кралството на срещата на НАТО? Не трябва да се забравя, че управляващите консерватори здраво ги тресе. „Две години празни изявления за пресата и пропуснати възможности”, заклейми правителството опозиционният лидер на лейбъристите Джереми Корбин. Сега лондонските медии не изключват, че на Мей и останалия й екип ще й бъде поискан от парламента вот на недоверие.

Импийчмънтът засега е само теория. Но вече може да се констатира: кабинетът на торите се лиши от най-яркия и с остър език свой представител, който след оставката не се притеснява за изказа си. И това може да го отведе до самия премиерски пост. През тези дни Джонсън, с репутацията си на твърд борец за Брекзит, придърпва на своя страна съпартийците си. Раздразнението от сделката на Мей с евробюрократите е сериозен фактор. На премиера й припомнят, че през 2016 г. тя изобщо е била срещу излизането от ЕС.

Бившият министър вдига залозите, смята председателят на президиума на  Съвета за външна и отбранителна политика Фьодор Лукиянов. „Кабинетът и без това е много слаб.

Джонсън смята, че се е появил шанс за вот на недоверие

Обективно Великобритания стигна до завършващ етап , в който се определят формите за излизане от ЕС. Именно по този въпрос кабинетът се цепи, защото той все пак представлява своеобразна коалиция от три различни сили: на тези, които са за бързо излизане, на тези, които са за излизане, но искат по-внимателни меки процедури и на тези, които като Тереза Мей, която, макар и да е била евроскептик, но все пак би предпочела да остане”, обясни Лукиянов за вестник ВЗГЛЯД. Това е принципен момент и затова по него възникнаха кардинални различия, обяснява политологът.

„Но ходът на Джонсън може и да не сполучи. Не е факт, че правителството сега ще падне. От друга страна Джонсън не си е извоювал някакви лаври на министерския пост. Той беше и се запомни от всички като принципен и убеден консерватор”, напомня експертът.

Едва ли Тръмп ще бъде обезкуражен като дойде в Лондон в разгара на правителствената криза. Лукиянов смята, че британската политика трудно може да пострада повече в очите на съюзниците й. Вече от две години те с изумление гледат на това, което става във Великобритания. Така че не е важно кога се е случила оставката на Джонсън.

Но що се отнася до руската дипломация, то тя остана без достоен спаринг-партньор. „Като се има предвид неговия лиричен уклон и любов към руската литература, си спомних думите „не издържа душата на поета”, които бих искала да завърша с думата „позор”, писа във Фейсбук говорителят на руското МВнР Мария Захарова. Тя също така намеква за слабостта на днешното правителство – „да остане в тази пробита лодчица не поиска дори и британският крал на политическия ексцентризъм”.

В същия тон – ирония с примес на съчувствие – се изказа и главният редактор на RT Маргарита Симонян: „Борис, ела при нас! Специално за теб ще пуснем някакво авторско шоу. Например, „В света на животните”. Виж колко е опасно да ходиш по улиците на Лондон, това не е като в Ростов на Дон”.

Въпреки приказките на Джонсън за неговата „русофилия” и уж московските му корени, на поста си той последователно държеше русофобската си линия. Заплашваше Москва със суров „отговор” за случая Скрипал и дори обеща бойкот на английския национал на Световното по футбол, все по същата причина.

Джонсън не се разминаваше с основната линия на английския управляващ елит. Само дето неговите изказвания се отличаваха с известно изящество.

Външните министри и премиерите идват и си отиват, но

антируската линия на Лондон си остава неизменна

„Току-що министърът на отбраната заяви, че руснаците са убили Дон Стърджис, която пострада в Еймсбъри. Така че темата с „химическата атака” на Москва не е слизала от дневен ред”, загрижен е Фьодор Лукиянов.

„Джонсън или не, Мей или не, разгърнатата антируска кампания едва ли ще се прекрати.  Е, най-много в резултат на всичко това да се проведат нови избори, тях да ги спечелят лейбъристите на Джеръми Корбин и Корбин да стане премиер, което засега изглежда абсолютна фантастика. Но сега във Великобритания се случват неща, които преди никой не можеше да си представи. Корбин има други позиции за Русия и нещо би се променило. Но вероятността е много малка. Аз не бих очаквал никакви промени в сегашната конфигурация – независимо от фамилията на новия министър на външните работи”, сочи експертът.

 

Превод: Тихомир Тодоров