|

Тодоров от АТАКА изнесе лекция на форума „Пътят на коприната” в Казахстан

Кметът на Астана Асет Исекешев и областният управител Илиан Тодоров

Губернаторът на Софийска област проведе срещи с кметовете на столицата Астана и Самарканд

Губернаторът на Софийска област Илиан Тодоров участва в международния форум „Пътят на коприната“ в Астана, Казахстан по покана на домакините.

Тодоров изнесе презентация на тема:  „Инвестиции в „умни“ градове“ по време на международния форум.

В нея той отбелязва, че съвременните градове са място за технологично развитие и иновации, с което се допринася за социално-икономическото им развитие. България и Софийска област имат потенциал за подобряване на градската среда чрез внедряване на иновативни технологии в сградите, транспорта, инфраструктурата.

Атакистът акцентира и върху образованието на гражданите като основа за изграждането на „умния“ град.

В края на презентацията той подчерта, че животът на гражданите в „умните“ градове днес е търсене на синергия между модерния ни начин на живот и природа, фокусиране върху технологичните постижения, изкуствения интелект, събиране на информация за гражданите и налагане на пълен контрол.

Тодоров беше категоричен, че „умният“ град, съчетан с всеобхватния видеоконтрол води до тотално нахлуване в личния живот на гражданите, а изкуственият интелект е заплаха за работните места.

По думите му,  изграждайки „умни“ градове, пропускаме важни проблеми като предстоящия недостиг на вода, храна, енергия, изчерпването на природните ресурси и климатичните промени, проблеми върху които трябва да се замислим.

Тодоров бе посрещнат на летището от зам.-кмета на Астана Ерлан Жаулбаев. Областният управител получи специални поздрави от кмета на район Байконур, Астана – Йерлан Канамилов.

Губернаторът от АТАКА проведе срещи с кмета на Астана Асет Исекешев, кмета на Самарканд Фуркат Ракхимов, Ирек Ялалов – шеф на администрацията на град Уфа.

По случай 20-годишнината от избирането на Астана за столица на Казахстан, Тодоров бе поканен на гала концерт – „Блестяща Астана“, в който участваха повече от 1000 музиканти.

В края на концерта организаторите благодариха специално на представителите на Република България за участието им в международният форум „Пътят на коприната“.

Във форума „Пътят на коприната“ участваха над 100 държави между които Китай, Русия, Бразилия, Южна Корея, Франция, Турция, Сингапур и Малайзия.