|

Тръмп си го изпроси – икономическата изолация на САЩ е в ход

Лидерите на почти всички големи световни икономики дружно се озъбиха на Доналд Тръмп

Най-големите икономики отвърнаха с ответни мита на самозабравилия се американски президент

Редица големи икономики в света се обединиха и въведоха ответни мита срещу САЩ. Най-дълго от всички мислиха главните съюзници и протежета на янките от ЕС, но накрая и те се решиха. Преди дни влезе в сила разпореждане на Евросъюза за въвеждане на 25% мита за стоки от САЩ, включително и за продукция от стомана и алуминий, царевица, фъстъчено масло, дънки и мотоциклети. Това ще донесе допълнителни постъпления в хазната в размер на 2.8 млрд. евро, съобщава Еврокомисията.

„ЕС не искаше да тръгва по този път, но не ни остана друг избор”, цитира сайтът  SPON еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом. По думите на чиновничката, общите загуби на ЕС от едностранните действия на САЩ, които в началото на юни въведоха мита за внос на стомана и алуминий от Европа в размер на 25% и 10% съответно, се оценяват на 6.4 млрд. евро.

ЕС обаче очаква отговор на жалбата си до световната търговска организация (СТО)

за решението на Вашингтон. Специалисти отбелязват, че допълнителните мита ще доведат до повишаване на цените на американската продукция за Европа. Заедно с мотоциклети, дрехи и хранителни продукти ще поскъпнат също така и различни стоманени изделия, кораби и лодки.

Впрочем, извинителният тон на европейците беше предсказуем, но присъединяването на Турция и Индия към ответните мерки се оказа неочаквано. Например се разбра, че Турция въвежда ответни мерки на приетите от САЩ вносни мита върху стоманата и алуминия. Ограниченията влизат в сила от 21 юни. Това съобщи министърът на икономиката на републиката Нихат Зейбекчи. По думите му, Турция изнася в САЩ стомана за 1.18 млрд. долара. При това вносът от тази страна е 1.3 млрд. долара. „Ние се опитахме да решим този проблем с тях чрез преговори, но не се получи. Те ще вземат от нас от допълнителни мита 260 милиона долара. Ние също започнахме да действаме и въведохме допълнителни мита върху 22 вида американски стоки за 300 милиона долара. От днес те влизат в сила”, казва Зейбекчи.

 

Индийското правителство обяви увеличаване на вносните мита

на някои стоки от САЩ в отговор на това, че Вашингтон повиши митата за индийска стомана и алуминий. Според информация от ведомството, решението ще влезе в сила от 4 август. Както се отбелязва в документа, митата ще засегнат редица вносни стоки, включително селскостопанска продукция и метални изделия. Също така се отбелязва, че митото ще бъде увеличено за някои видове ядки, плодове, борна киселина, прокат от неръждаема стомана и други изделия от метали. Според мнението на индийското ръководство, ответните мерки могат да попълнят бюджета с 239 милиона долара. Също така митата ще засягат всички страни, които внасят стоки, произведени в САЩ.

Още по-лошо,

САЩ бяха ударени от съседите си

Най-проевропейският канадски премиер и най-проруският мексикански лидер дружно се обявиха за въвеждането на сериозни ответни мерки за Тръмп. Канада обещава да въведе  мита за 12.8 млрд. долара, а Мексико за 2,9 млрд.

Не остава настрана и Русия, вярно, по-скромно.  РФ ще вдигне тарифите за американски внос, отговаряйки на въведените от САЩ през март защитни мерки, засягащи доставките на стомана и алуминий, съобщава министърът на икономиката Максим Орешкин. Руската страна оценява щетите от ограниченията за износ на метали на 537 млн. долара, но в близко време въведените мита ще са в размер на 93 млн. долара.

Начело на настъплението срещу „хегемона” е Китай

Миналия вторник от там заявиха готовност да въведат „обширни” мерки в отговор на нова заплаха за въвеждане на мита срещу тях в размер на 200 млрд. долара. И това при положение, че доставките от САЩ за Китай са само 130 млрд. долара. Но американците повече се страхуват от това, че ограниченията могат да засегнат дейността на американските компании в Китай, в частност, издаването на лицензии. Освен това Китай се върна към любимата си политика – понижаване на курса на юана, за което съобщи шефът на Народната банка на Китай И Ган, като подчерта, че това е именно в отговор на американските санкции.

И така, почти всички големи световни икономики се озъбиха на Доналд Тръмп. И при това всички дружно, без разлика от политическото им устройство, вътрешните им разногласия и убеждения. Това не се е случвало никога: САЩ периодично се караха само с някого, но сега успяха да се скарат с всички наведнъж. Резултатът се знае: американските пазари падат и засега няма причини да се очаква техен растеж.

Много пада и жизненият стандарт на обикновените американци

Но главното е, че сега може смело да се каже – времето на хегемонията на Щатите остана в историята. Преходът няма да бъде лесен. Такива обрати винаги пораждат кризи и войни, но той вече е неизбежен, независимо от това какво и как ще прави Тръмп. Най-смешното е, че само преди някакви си година и половина Обама декларираше изолация на Русия, а сега целият свят изолира САЩ. Светът се промени. Сега въпросът е как да не останеш под развалините на падащата империя, а да изскочиш от кризата обновен.

 

Превод: Тихомир Тодоров