|

Тръмп ще се опита да разруши ЕС?

Оттеглянето на американските войски от Германия би било историческо събитие

Президентът на САЩ смята, че всички „съюзници” трябва да плащат за честта да настаняват в държавите си американски бази

Пьотр Акопов

До срещата на върха на страните от НАТО остават няколко дни и вече е ясно, че Доналд Тръмп ще разговаря твърдо с европейските си съюзници. Изтича информация дори за изцяло немислим вариант – изтегляне на американските войски от Германия. Макар че засега това главно е елемент от шантажа към Берлин, може да се прогнозира какви ще бъдат последиците от такова историческо събитие.

За това, че САЩ пресмятат разходите за изтегляне на войските си от Германия, писа „Вашингтон пост” миналия уикенд. Става дума за цената на изтеглянето на 35-хилядния контингент или прехвърлянето му в Полша, но при всяко положение самата мисъл за това изглежда напълно  невъзможна.

По време на мандата на Тръмп обаче европейските съюзници на Америка от НАТО вече свикнаха, че за президента на САЩ няма никакви забранени теми и методи.

Тръмп иска да отслаби Европа,

в която той вижда не сателит или младши партньор, а опасен конкурент. И е готов да го направи по всякакъв начин. Един от най-симпатичните му  прийоми е искането му европейците да увеличат разходите си за отбрана до отдавна обещаните от тях 2% от БВП.

Европейските членове на НАТО на думи се съгласяват с това, че трябва да плащат. Но в действителност най-мощните страни в Европа не възнамеряват просто така да се разделят с десетки милиарди евро. Преди всичко това не го иска Германия: за нея обещанието да вдигне разходите до 1,5% от БВП  вече е таванът.

Но защо са му на Тръмп европейските пари за отбрана? За поръчки за американския военно-промишлен комплекс? С това не може да се спечели много, Европа си има свой ВПК. За намаляване на американските разходи за защита на Европа и издръжка на войските и базите там? Да, това също, Тръмп като цяло смята, че всички т.нар. съюзници трябва да плащат за честта да настаняват на териториите си американски бази. Нали самата Америка няма никаква изгода от военното си присъствие по цял свят, за разлика от онези страни, които тя охранява с войските си. Част от икономисаното за създаване на собствена армия би било добре да се изпрати за плащане на сметките за пребиваване на американските съединения.

Но за Тръмп най-важно дори не е и това. Той иска

Европа да разбере, че тя зависи от САЩ

и ако тя не иска изцяло да плаща за сигурността си, то това може да се компенсира с отстъпки в други сфери.

Например, с тарифи и мита за американските стоки. Тоест, да поотвори 600-милионния европейски пазар за американския производител. Тръмп наистина се възмущава, че германците продават в САЩ много техни автомобили, а американците изнасят за Германия твърде малко техни. И същевременно САЩ са гарант на сигурността на Германия и я защитават!

Това е несправедливо и носи щети на американската икономика и Тръмп е готов да сложи край на това положение. Включително и като заплашва да изтегли американските войски от Германия. За евентуално обсъждане на този вариант на срещата на САЩ в Брюксел на 11 – 12 юли съобщава и дипломатически източник на РИА „Новости” в белгийската столица.

Тази позиция обаче звучи абсурдна. Защо им е на САЩ да се лишават от един от ключовите си елементи на световното си лидерство: военния контрол над Европа? Може би тогава и доларът ще го лишат от статуса му на резервна валута, ще затворят Холивуд и изобщо американските бази по света? Но всъщност Тръмп не смята, че САЩ контролират Европа. Той изхожда от това, че ЕС, както и САЩ, е част от условния Запад, т.е. от атлантическия проект, в който и те самите нямат пълен суверенитет. И Тръмп иска да върне на САЩ националния суверенитет като за тази цел разруши единния Запад.

Не изцяло да го разруши, разбира се. Просто да го сглоби наново така, че в новия му център да са САЩ като държава, а не като място, където обитават повечето семейства от наднационалния олигархичен елит. И тогава контролът на САЩ над Европа ще бъде не военно-идеологически-кадрови, а икономически. Тоест, самата Америка ще стане по-голям и най-силен брат на Стария свят, като си върне собствения си суверенитет.

Но и на такава Америка от мечтите на Тръмп не й е нужна силна и единна Европа, защото ЕС е  почти двойно повече от САЩ по население, има сериозна икономика и амбиции. Америка на Тръмп се нуждае от отслабена и разделена Европа. Именно затова, още като кандидат-президент, Тръмп подкрепяше „Брекзит”. Именно затова, вече като президент, той предлагаше на Макрон да изведе Франция от ЕС. Именно затова той постоянно атакува Германия и Ангела Меркел. САЩ натискат Германия едновременно по всички направления. Едва немците се научиха как горе-долу да се оправят на руския фронт и вече им предлагат да страдат на иранския. А занапред?

Санкции за работата им с Китай?

Тръмп изпробва търпението на Германия и тук започва най-интересното. Всъщност, той я провокира не просто за изостряне на отношенията със САЩ, но и за връщане на истинския й суверенитет, изгубен от Германия през 1945 г. заедно с изгубването на войната и окупацията.  След краха на СССР и обединението на Германия, САЩ не си тръгнаха от ФРГ и макар прякото им влияние върху Берлин да отслабна, германците така или иначе не бяха оставени да се оправят сами. Евроинтеграцията, от която се увлякоха, протичаше под надзора на атлантическите елити. Но колкото по-силен ставаше ЕС, толкова повече растеше и мощта на Германия. И толкова по-трудно беше за англосаксите да влияят върху управлението на Единна Европа. Така че Тръмп просто реши да разруши ЕС преди той изцяло да излезе изпод англосаксонски контрол и да се превърне в Четвърти Райх.

Ще приемат ли това предизвикателство в Германия? Има ли изобщо там сили, способни за самостоятелно управление както на собствената им страна, така и на Европа? Или тяхната поява е възможна само в бъдеще? Ако приеме предизвикателството и условно казано се съгласи или пък направо поиска извеждане на американските войски от територията си, то ще й се наложи да стане пълноценна световна държава. Да бъде едновременно и Германия, и ядро на Европа.  През всичките следвоенни години англосаксите възпитаваха германския елит в напълно противоположна насока – чрез комплекс за вина, като им внушаваха „геополитическа непълноценност” и стратегическа несамостоятелност. Но като изпробваха върху себе си функциите на мотор на евроинтеграцията, дори и такива модифицирани германци усетиха „вкуса към историята”.

Щом дори Ангела Меркел преди месец в интервю за Frankfurter Allgemeine  заговори за

създаването на европейска армия,

включваща в себе си експедиционен корпус, т.е. сили за действия извън пределите на Европа, значи „процесът е тръгнал”. Самата идея за европейска армия е абсолютно антиатлантическа, с каквито и обяснения да я съпровождат в Берлин и Париж. Такава армия неизбежно, въпреки  дори волята на създателите си, ще се превърне в континентална армия, което изцяло противоречи на самата концепция на атлантизма и целите на глобалистите. Тогава Германия ще бъде не обект, а субект на световната политика, с всички произтичащи от това възможности. Главната, от които е възможността за самостоятелен избор за посоката на движение и формиране на алианси и блокове. Например такъв като Берлин–Москва–Пекин.

Но дори и само да помисли за такъв кошмарен за атлантиците вариант, на това ще бъде способно вече друго поколение немски политици.

 

Превод: Тихомир Тодоров