|

АТАКА и Воля искат Борисов да обяви – България против санкции за Орбан

Депутатите от АТАКА Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Миглена Александрова и Станислав Станилов, заедно с техни колеги от партия Воля внесоха в деловодството на Народното събрание общо проекторешение, с което парламентът задължава премиерът да заяви позицията на България против санкции срещу Унгария. Това стана миналия петък само 2 дни след като европейският парламент задейства процедура срещу страната.

Документът е само в една точка, която гласи: „Задължава министър-председателя на Република България Бойко Борисов да изрази позиция на България против санкциите срещу Унгария в съвета на ЕС”.

В мотивите към проекторешението се казва, че „На 12 септември 2018г. Европейският парламент задейства процедура, която може да лиши Унгария от глас в ЕС. Предстои съветът на ЕС да гласува евентуалното прилагане на чл. 7 от ДЕС, който налага санкция срещу страни-членки”.

Изтъква се още проблемът със сбърканата миграционна политика в ЕС, която доведе до сериозни проблеми в страните членки. „Проблеми, които имат проекция години напред. Тази политика заплаши стабилността и сигурността на европейските граждани”. Според вносителите следващите лидери ще имат трудната задача да поправят грешката, но щетите вече са нанесени и то с цената на човешки животи.

„Виктор Орбан има смелостта да се опълчи срещу криворазбрания либерализъм и да защити страната си. Категорично не приемаме задействаната процедура в Европейския парламент срещу него. Смятаме за нужно Народното събрание да задължи министър-председателя Бойко Борисов да изрази позиция на Република България против санкциите срещу Унгария в съвета на ЕС”, категорични са депутатите.