|

Георги Марков пред АЛФА ТВ: Неолиберализмът ще бъде свален от европейските граждани

Да се активират гласоподавателите и колкото се може повече радикални формации да влязат в европарламента, призовава депутатът

Петя Кузева

 

- Здравейте, г-н Марков. Волен Сидеров защити политиката на Виктор Орбан от парламентарната трибуна и призова премиера да не подкрепя санкциите, които ЕС искат да наложат на Унгария.

- Аз поздравявам Волен за тази позиция. Добри приятели сме, изживяхме много големи емоции заедно 1991 г.

- От кога следите политиката на Орбан?

- През 1989 г. бях в Унгария, когато първата тухла на Берлинската стена падна там и много помощ оказа Виктор Орбан, защото той вече беше направил партията ФИДЕС. Оказваше натиск върху социалистическото правителство и на 17 юни 1989 г., от тогава съм му фен, направи такава реч на Площада на героите за суверенитета на Унгария и призова съветските танкове да напуснат страната, че разплака цяла Унгария. За това нещо се искаше политическа смелост и кураж, каквито в България нямаше. Орбан, тази велика фигура, единственият останал от бившите дисиденти преди 1989 г. премиер, сега го разпъват на кръст в Европарламента. Кой го разпъва на кръст?

- Не е ли лобито на Сорос, срещу което той удари сериозно?

- 226 депутата на Сорос, доказано, излезе списък кой къде е на заплата. Тук даже ме питат по улиците дали това не е било джендър сдружение някакво, защото някакви лелки в ЕП се целували. Под лелки те разбират тези каки от Зелената партия, които се целуваха по устата като победили Орбан. Всъщност те не победиха Орбан, защото Полша обяви вето, след това и Чехия и въпросът приключи.

- Италия най-вероятно ще наложи вето също.

- Самата процедура по чл. 7 е така направена, че тя ще трае 1-2-3 парламента, докато се стигне да гласуват премиерите. Дали Унгария ще обжалва в съда в Люксембург не мога да кажа, тъй като направиха крукузлука да не се изчисляват въздържалите се, за да може да направят 2/3. Но въпросът със замразяване членството на Унгария приключи в полза на Орбан.

- Европарламентът дали се усети, че си вкараха автогол?

- Не, те не могат да се усетят по простата причина, че са зомбирани и не разбират настроенията на европейските граждани. Какво искате от Ангела Меркел? Тя не е на себе си. Тя е канцлерът на Германия, която за пръв път в историята на следвоенна Германия допусна заради своята политика нейната партия Християндемократичен съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) коалиционен партньор, да не са единствените десни партии в Германия, да бъдат атакувани отдясно от Алтернатива за Германия. Алтернатива за Германия вече е втора политическа сила. Меркел е с най-ниската подкрепа за партията на великия Хелмуд Кол от Втората световна война насам. Политиката на Меркел доведе до нещо, което по-лошо от това едва ли може да има. Такова клане на европейски граждани. Ще я изхвърлят от престола, защото загиват хора. Естествено Алтернатива за Германия ще събира сили. Това трябваше да бъде дневният ред на ЕП, който носи изключителна вина за състоянието на Европа. Тежък удар по християнството. Маса хора загинаха по най-жесток начин.

И тук идваме до другото. Казват при Виктор Орбан нямало върховенство на закона. Ако няма върховенство на закона в Унгария, ще има ли 6000 германски фирми и ще влезе ли концерн на БМВ? Ще има ли 1750 американски фирми? Ще има ли туристи, за 9 месеца само на летището кацнали 13 млн. от чужбина? Непрекъснато ми говорят за Крим. Идете го освободете.

- Те спретнаха майдана.

- Те го спретнаха и им взеха Крим. Идете го освободете този Крим, нали сте юнаци. Нямат кураж да се бият с руснаци както унгарците.

- Какви са настроенията на европейските граждани спрямо ЕП?

Този Европарламент се самоуби, макар че му остават месеци до края. И сега не знам на следващите евроизбори какви ще са настроенията в Европа. Дали хората не са окончателно отвратени към ЕП, за да не гласуват въобще. Ще успеят хора като Орбан, особено ако излезе от ЕНП; хора като Стийв Банън, който вече е в Брюксел.

– Медиите не говорят много за него.

Страх ги е. Да се активират европейските граждани и колкото се може повече радикални формации да влязат в парламента. Но едно е сигурно, следващият ЕП няма да е същият. Няма да бъде лесно избран готвеният за председател на Европейската комисия Манфред Вебер. Той не може да реши проблемите днес. Беше шеф на парламентарната група на ЕНП и си мълчеше за мигрантската криза. Орбан защити Европа. Не съм чул нито Вебер, нито Меркел, нито Макрон да говорят за християнска Европа. Те говорят за европейски ценности. Основната ценност е християнската – животът и здравето на хората и традиционното семейство.

Моето мнение е, че Виктор трябва да излезе от ЕНП. То ЕНП се е олибералчило. Орбан няма място с тези хора, той трябва да търси съюз с партията на Качински, с партията на Салвини в Италия, той е в отлични отношения с Льо Пен.

– Ще успеят ли Макрон и Меркел в желанието си да командват Европа?

Меракът на Франция и Германия да командват Европа няма да се състои. Меркел и Макрон са слаби политици, за разлика от Хелмуд Кол. Те си мислят, че могат да командват Централна Европа. И тук е голямата грешка. Те могат да се опитват да командват България и Румъния, защото нашият манталитет, преобладаващ за съжаление, че за нас членството в ЕС е служебна бележка, че сме европейци. За Унгария не е така.

Изпадат в дълбоката грешка, че щом ние понеже ви даваме еврофондове, вие ще си продадете суверенитета. И Орбан им казва – аз нужда от еврофондове вече нямам.

- Сергей Станишев гласува също за санкции.

- Какво да прави човека. Той е шеф на ПЕС, която е в много тежко положение, защото навсякъде социалистите губят изборите до такава степен, че не са в тройката. В Германия са на 16%, в Холандия са трети, в Италия ги изкараха от играта, в Полша – въобще не са в парламента, това е едно фиаско. Последният бастион – Швеция, даде най-ниския резултат от 100 години насам и Сергей Станишев с едно такова гласуване счита, че ще може да закрепи по някакъв начин позицията си в ПЕС, но то ПЕС няма и май социалистически партии останаха силни само в Румъния и България.

– Трябва ли да се промени ЕС?

За мен ЕС в този си вид не може да съществува. Той трябва да се раздели на Западноевропейски, който приема джендър идеологията, отхвърля традиционния брак, приема мигрантите, иска мултикултуризма и който е готов да ги колят. Другият съюз ще е Централноевропейски и ще се направи една ос между Полша-Чехия-Словакия-Унгария, след време Италия и вероятно Бавария. Аз не изключвам Бавария да започне да иска да се отделя от Германия. Не случайно новото баварско правителство взе решение в Мюнхен на всяко държавно учреждение да има кръст.

Битката е за това да бъде ли християнска Европа, както казва Орбан, или да не бъде. Орбан спаси държавата си от тероризъм, издевателства върху млади момичета, убийства на малолетни, цъфти му икономиката. Изпълни обещанията си към народа, отвори се на изток. Как да го обичат, като удари монополите – свали цените на тока, на водата, на газ, на всичко с 15%. Каза край на ерата на банките, и каза така – една страна, която иска да бъде независима трябва медиите, банките и енергетиката да са в нейни ръце и го направи.

- Каква е вашата прогноза за евроизборите?

- Много трудно е вече да се каже какво ще бъде на евроизборите. Първо, не съм сигурен, че ще има масово гласуване. Толкова отвратен е европейският гражданин. Ако европейските граждани тръгнат да гласуват, без съмнение радикалните партии ще спечелят повече. Европарламентът няма да е същия. Процесът няма да свърши с евроизборите. Той ще продължи, това е една агония. Неолиберализмът има пари, банки, офшорки, медии и трудно ще се предаде, но той ще бъде свален от европейските граждани.

 

Участие на Георги Марков в предаването „Неделник“, излъчено на 16 септември 2018 г.