|

Какви резултати имат националистите в Европа

Картата изобразява процентите, които националистическите партии в различните страни са получили на последните избори за национални парламенти

ЕС претърпя неуспех правейки се на толерантен, мултикултурен и джендер-френдли

Боян Аспарухов

През 90-те години един десен политик, който всъщност цял живот е мечтал да бъде ляв, но промените го заварват като кандидат за член на БКП, каза от трибуната на Народното събрание, че национализмът е погребан в България и в Европа. Той сбърка в своята прогноза. Днес националистическите формации в България са част от управлението. Нещо повече, национализмът набира все повече позиции на Стария континент. Според публикация на ББС от 10 септември навсякъде в Европа националистите и крайно десните партии отбелязват забележителни електорални победи.

Новината тази седмица дойде от Швеция, където крайно дясната партия „Шведски демократи” спечели 17.6 % от гласовете в изборите. Това е безпрецедентен резултат както за партията, така и за национализма в Европа. Тази година гласувалите за антимигрантската партия „Шведски демократи” са с 4% повече от тези на предишните избори и носят трето място за националистите.

Дълъг път извървява консервативната партия „Шведски демократи”. За пръв път формацията участва на парламентарни избори през 1988 г., когато печели малко над хиляда гласа. Постепенно подкрепата за формацията расте през годините, за да стигне до 340 000 гласа на изборите през 2010 г., когато партията успява да влезе в Риксдага – шведския парламент, а нейните депутати заемат 20 от всички 349 места. През 2014 г. за формацията гласуват вече над 800 000 шведски граждани, а на последните избори от месец септември 2018 г. подкрепа за национализма дават над 1.1 гласоподаватели.

Те вярват, че имиграционната и интеграционната политики са пагубни за Швеция. Отричат мултикултурализма. Обявяват се за силно рестриктивна имиграционна политика и подкрепят онези имигранти, които предпочитат да се завърнат в родината си. „Шведски демократи” се придържат към препоръките на ВКБООН, според който завръщането на бежанците у дома е решение на бежанския проблем.

Друга страна в социалната политика на „Шведски демократи” е отношението към възрастните хора. Партията иска намаляване на данъците за възрастни хора и увеличение на субсидиите за тях, осигуряването им с допълнителни средства за храна и подобряване средата им на живот.

По отношение на външната политика те отхвърлят присъединяването на страната към Икономическия и Паричен съвет на ЕС. Обявяват се против присъединяването на Турция в ЕС и искат референдум за членството на Швеция в ЕС и предоговаряне на условията по Шенгенското споразумение.

Австрия

Възходът на националната идея, чийто израз е все по-засилващата се обществена подкрепа за националистически парламентарно представени формации в Европа се забелязва и в Австрия. Партията на свободата на Ханс Кристиян Щрахе спечели на изборите през 2017 г. гласовете на 1,316 млн. австрийци или 26%. Тази подкрепа е безпрецедентна и се е повтаряла само веднъж, на изборите през 1999 г. Днес Партията на свободата държи 51 от местата в австрийския парламент и е партньор на Австрийската народна партия в управлението на страната.

Националистите в Австрия отстояват идеята, че защитата на културната идентичност и социалния мир в страната изискват да бъде прекъснат притока на имигранти. В края на 90-те години на миналия век формацията се бори срещу нарастващия брой на мюсюлмани в Австрия и срещу проникващия в Европа ислям. Идеологията й еволюира от пангерманизъм в утвърждаване на Австрия като майка родина, която пази националните традиции.

Патриотизмът в редиците на Партията на свободата укрепва паралелно с евроскептицизма. Националистите на Йорг Хайдер, предшественик на Щрахе, се противопоставят на влизането на Австрия в ЕС през 1994 г., разгръщат различни инициативи срещу замяната на австрийския шилинг с еврото, противопоставят се на приемането на Турция в ЕС, отхвърлят независимостта на Косово и се обявяват за вдигане на международните санкции срещу Русия.

Дания

Друго място, където национализмът набира сили е Дания, а израз на това е възходът на националистическата Народна партия на Кристиян Дал. На последните парламентарни избори през 2015 г. тя печели 21% от гласовете на датчаните, заема 37 места от 179 в народното събрание и оказва парламентарна подкрепа на управляващото мнозинство.  Националистите на Кристиян Дал проникват дълбоко и в местното управление. От 2017 г. те имат 223 места в общинските съвети на страната, а 4 души са изпратили в ЕП през 2014 г. Народната партия в Дания отхвърля мултикултурализма, противопоставя се на ислямизацията. През 2010 г. ръководството й предлага да затвори страната за имигранти от страни извън Западна Европа. В своята програма партията декларира моралната си отговорност да опази Дания за датчаните.

Германия   

Алтернатива за Германия е описвана като крайно дясна, популистка, националистическа и евроскептична партия. Тя се появява на политическия хоризонт през април 2013 г. През 2014 г. печели 7 места в ЕП като член на групата на Европейските консерватори и реформисти. На федералните избори през октомври 2017 г. взима 94 места в Бундестага и е обявена за третата най-голяма партия в Германия. Председателствана е от професора по политическа икономия и финанси от университета в Кьолн Йорг Меутен. През 2016 г. от Алтернатива за Германия обявяват сътрудничеството си с австрийската Партия на свободата на Щрахе. Алтернатива за Германия поддържат членството на Германия в ЕС, но са критични към разширението на съюза. Привърженици са на швейцарския модел на пряка демокрация, противници са на имигрантската политика и гей браковете. Призовават към спазване на традиционните семейни ценности. В идеологически план работи по изтриване на срама от Холокоста, който враговете на Германия грижливо подхранват повече от половин столетие.

Холандия

Холандската Партия на свободата е поредната тухла в стената на евроскептичните европейци, обладани от националистическия дух. На изборите през март 2017 г. партията на Геерт Вилдерс печели 13,1% от гласовете, получава 20 места и се нарежда на второ място в камарата на представителите. На последните избори холандската Партия на свободата поиска забраната на разпространението на Корана и затварянето на всички джамии в Холандия, а от 2012 г. се обявява непрекъснато за излизане на страната от ЕС.

Швейцария

Сред десните, обявени за еврескептични, популистки и антиимигрантски европейски партии се нарежда и швейцарската Народна партия. От 1971 г. подкрепата за тази политическа формация непрекъснато расте, а след изборите през 2015 г. Швейцарската народна партия е най-голямата в страната с 65 члена в Националния съвет. Партията поддържа традиционна политическа линия да отстоява суверенитета на държавата като се противопоставя на въвличането в ангажименти с наднационални организации като ЕС, ООН, Европейската икономическа общност и т.н. Тя поддържа стриктен неутралитет на страната и запазване на силната роля, която има швейцарската армия за сигурността на страната. Критични към разпространението на исляма от народната партия инициират кампания за забрана строежа на минарета на територията на Швейцария. През 2009 г. забраната получи общественото одобрение на 57,5% от гражданите и става добавка към Конституцията на страната. Други заслуги на швейцарската народна партия са инициирането на референдум за експулсиране на криминално проявени чужденци, който получава подкрепата на 52,3% от швейцарците и кампанията срещу масовата имиграция, която също печели над 50% обществена подкрепа.

Франция

Победа за националната идея бележи и Марин льо Пен във Франция. Наследничката на Фронт насионал печели 3 млн. от френските гласове на изборите за национално събрание през 2017 г. 21,3% от французите гласуват за националистката Марин льо Пен на президентските избори, а партията й заема 24 места в ЕП през 2014 г.

Унгария

На изборите през април т. г. за Йобик гласуваха над 1 млн. души или близо 20%, което я превръща във втората най-голяма парламентарно представена партия в страната. Националистите от Йобик смятат, че членството на Унгария в ЕС е грешка. Йобик е двигателят на политиката за намаляване на икономическите разлики между Източна и Западна Европа. Иска намаляване на влиянието на чуждестранните инвеститори в Унгария, най-вече онези от Израел. Цел на икономическата й програма е създаването на конкурентна национална икономика, която ще повиши стандарта на живот.

Словакия

Възход бележи и народната партия Наша Словакия или Котлеба. Тя се появява през 2010 г. като реакция на негативния ефект от членството на страната в ЕС. На изборите за национално събрание през 2016 г. Котлеба печели 8,04 % от гласовете и 14 от всички 150 депутатски места. Котлеба се обявява срещу незаконните обитания на циганите във Словакия, призовават за създаване на милиции, които да се противопоставят на циганските престъпления, тъй като полицията, според националистите е неадекватна да се справи. Котлеба смята, че малцинството словашки цигани действа като дренаж на системата за социално осигуряване. Според партията децата на циганите получават от държавата незаслужено повече средства за издръжка отколкото получават децата на етническите словаци. Според идеологията на Котлеба имигрантите от Третия свят са нашественици, които се използват умело от глобалистите за разрухата на Европа.

Всички националистически партии в Европа се обединяват около неуспешната имиграционна и интеграционна политика на ЕС. Съюзът претърпя неуспех докато се опитваше да бъде толерантен, мултикултурален, морално безотговорен, джендер-френдли и неолиберален, колкото му се искаше на Джордж Сорос. Всички тези партии, за които стана дума отстояват същите принципи, за които се бори АТАКА. Щом като едни и същи настроения назряват вече навсякъде в Европа, значи е съвсем близо края на слободията, която бе пусната да вилнее на континента. Вакханалията скоро ще приключи, народите ще изтрезнеят и ще трябва да се погледнат трезво в очите. Отсега е ясно, че виновните ще се пишат достойни, а крадецът ще вика дръжте крадеца. По-важно е да не им се вържем отново на номерата.