|

Лидерът на АТАКА: Борисов да заяви ясно, че България е против санкциите срещу Унгария

Орбан беше един от първите, който показа как трябва да се работи, припомни председателят на ПГ на патриотите

По този начин България ще покаже своето лице на по-суверенна държава, посочи лидерът на атака

Дами и господа народни представители,

Ние, народните представители, вгледани в някои наши кухненски проблеми, понякога пропускаме големите събития в света. Напоследък се занимавахме с оставки на министри, с персонални промени кой кой е и т.н. И пропускаме много сериозни раздвижвания в европейското пространство, които са тенденция, не са просто нещо неформално, нещо от деня за деня. Става дума за големия сблъсък между консервативното виждане и либералното виждане. Този сблъсък вече взема характер буквално на репресия към отделни държави.

Първо искам да поздравя евродепутатите на ГЕРБ, които за моя приятна изненада гласуваха против санкциите срещу Унгария. Въпреки, че част от ЕНП взе позиция да бъде наказана Унгария.

Унгария, уважаеми колеги е случай, за който аз от години говоря. Говоря за случая Орбан. Случай на пример за държавите от Източна Европа. Виктор Орбан, начело на Унгария, направи неща, с които даваше право на останалите държави, включително и на България. Как в рамките на Евросъюза и НАТО може да имаш по-гъвкава политика, по-добра грижа за собствения си народ? Орбан го направи. Включително промени и конституцията, така че да може да защити християнските ценности, бракът такъв, какъвто е по традиция, да спре мигрантската вълна, от която Европа доби друг облик, направи много подобрения в живота на самите унгарци. Да подобри техния стандарт. Да ограничи влиянието в Унгария на организации, които имат за цел да разпадат националната идентичност. Знаем за кои става дума.

Действията на Орбан предизвикаха съпротивление в брюкселските висши кръгове

Не искам да се задълбавам много в темата какво представлява ЕС, още 2007 г. януари месец от тази трибуна, когато влизахме в Съюза казах – не бързайте с шампанското има плюсове, но има и големи минуси. Видяхме и плюсовете и минусите.

В момента в Западна Европа вървят много сериозни течения за промяна на мисленето на политическите елити. Виктор Орбан беше един от първите, който показа как трябва да се работи в една държава с нашите параметри – по големина, по неселение, по историческа съдба, Унгария е близка до България. Но

веднага му беше показана пръчката на наказанията

ще те лишим от право на глас в Евросъюза, тъй като нарушаваш демократични свободи. Какви демократични свободи? Например, организациите на всеизвестния Сорос получиха ограничение в Унгария да действат и да разбиват националната идентичност на страната, за което би трябвало да бъде поздравен. Не! В Европа се оформи мнение, че Унгария трябва да бъде наказана. И при гласуването в ЕП тези дни, когато ние тук се занимавахме с министри, се оказа, че българските представители там са разделени. Ние, партия АТАКА, нямаме представители в ЕП, имали сме трима и се надявам да постигнем същия успех в наближаващите избори.

Но, отново ще подчертая поздравлението ми към ГЕРБ искрено, не е лицемерие, не е куртоазия, не е дипломация, защото съм виждал различни проявления на депутатите на ГЕРБ. Те са членове на ЕНП, те понякога са длъжни да се съобразяват с виждането на този Алианс. От друга страна пък представителите на левицата са членове на ПЕС, на ДПС на Либералния алианс. Въобще Европа досега беше разделена на алианси, които стояха някак си много стабилно, неизменно, като че ли даваха една постоянна картина на разделенията в Европа. Уви! Това вече не е така. Или може би за щастие не е така. Защото тези алианси вече не изразяват обществените мнения. Ние виждаме как в големи водещи държави като Франция, Италия, Германия общественото мнение се променя в посока на консерватизъм, в посока на традиционни ценности, в посока на това, което даже наричат национализъм. И беше мръсна дума. И, о чудо, представете си, пристига представител, не от другаде, а от Белия дом, от Щатите – Стив Банън, специален пратеник на президента Тръмп. Човекът, който направи изборите, идва в Европа и казва: „Аз ще направя антисоросов тръст. Аз ще обединя националистите в Европа, за да защитим традиционните ценности на европейските държави”. Не можем да повярваме това, както го каза висш представител на американския елит.

Досега САЩ водеше друга политика. Значи, уважаеми колеги, нещо в света се променя. Променя се към по-добро. Защото до момента глобализмът, който беше налаган, дори бих казал, и силово понякога, доведе до това, че Европа започна да се пита каква е точно. Дали е християнска Европа с културни и традиционни ценности от векове или е просто едно поле, територия, на която се срещат различни етнически общности. Те не се интегрират помежду си, живеят разделено, има напрежение, има убийства, има нападения и вече е застрашена самата европейска идентичност. Тези въпроси застават пред все повече европейци и го изразяват чрез политическата си воля. Те гласуват така, че вече партии, които доскоро бяха наричани националистически или антисистемни започват да имат предимство. В това няма нищо лошо. Нека да не се плашим.

От 13 години съм в пряката политика и знам, че в много моменти е имало нападки срещу мен и партията, която учредих, като несистемен. Да не би да идва времето на несистемните виждания и партии в Европа?! Нека да се замислим за това и нека да се променяме заедно със световната промяна.

Двете свръхсили в момента са оглавени от президенти, които имат консервативно мислене

Те не са неолиберали, те не са глобалисти. Двете свръхсили в момента започват да влияят в Европа, така че Европа също се променя. Нека да бъдем в час с тези промени и нека да продължим тази политика, която представителите на ГЕРБ в Европарламента показаха – че могат и да гласуват против основното течение, което казва хайде да накажем Унгария.

Не да накажем Унгария, а да я поощрим

Не да налагаме санкции, а да изразим още по-ясно нашия глас.

И в тази връзка една новина от последните часове – група депутати от НС, колеги от партия Воля, тяхна беше инициативата, и от партия АТАКА подписахме проекторешение, с което българското Народно събрание да възложи на министър-председателя да вземе ясна позиция против санкциите срещу Унгария. По този начин България ще покаже своята физиономия, която вече изгражда последната година-две. Много ясна физиономия на по-суверенна държава, не голяма, но държава, която държи на своето достойнство, която може да се опъне и на главното течение в Европа когато вижда, че то не е правилно.

Защото ако не се опъваме, ако не се съпротивляваме на това течение, утре ще ни наложат, да, слава Богу, Истанбулската конвенция беше отхвърлена. Но беше отхвърлена с големи усилия и с едно вътрешно израстване в политическите партии. Но утре ако не се съпротивляваме ще ни наложат еднополови бракове и трети, шести и осми пол и т. н. Ще разбият националните идентичности, културните идентичности и християнските ценности.

И да завърша с пожелание на този хубав голям светъл празник към всички българи наистина да отстояваме нашите ценности, да отстояваме нашите традиции, защото те са ни запазили като народ.

 

Декларация от името на група, 14 септември 2018 г.