|

Национализмът в Европа е в подем

След като Симеонов и Каракачанов не искат да говорим как да се явим на евроизборите, аз си запазвам свободата да действам както преценя за добре, посочи Сидеров

Георги Любенов

 

- Г-н Сидеров все още сте председател на парламентарната група на Обединените патриоти. Имаше такава драма от седмицата.

- Драма не мога да кажа, мелодрама може да се каже. Но това беше по-скоро пак част от моите лекции. Знаете, че имам идея да открия неделно училище. Може би сега вече е времето да го направя. Един от моите уроци, с които посочих на моите коалиционни партньори, че те не би трябвало да си играят с някои неща, като например жизнения опит, политическия опит, авторитета и те показаха, че го разбират. Не знам за колко време. Когато трябва ще има и друг урок.

- Събирате само вашите хора на неделното училище, само патриотите или не? То май те не слушат най-вече.

- Ще бъде отворено за всички, но главно на тях сега изнасям лекции. Лошото е, че много често те се правят, че не ги чуват или не внимават в час. Това е много голяма слабост – разсейват се, гледат през прозореца, нещо друго ги занимава. А би трябвало да внимават, защото в момента имаме много исторически събития, които стават много близо до нас, с нас, и ние не ги забелязваме или се вглеждаме някъде другаде. Трябва да си вдигнем погледа от върха на носа малко по-далеч.

- Отличава ли се с нещо началото на този политическия сезон? Какво е важно сега?

- Различава се с геополитика, с това, което става в света, това, за което в България не се говори за съжаление. Това, което всъщност се случва е реализация на моите идеи. Може да звучи нескромно, но това е така. Ето, 2013 г. АТАКА внася в българския парламент предложение да се премахне лятното часово време. И минаха, не минаха 5-6 години и Европа стигна до идеята, че трябва да го отмени.

Виждаме подем не на патриотизма, на национализма. Стийв Банън, човекът, който направи изборите на Тръмп. Човекът, който е визионер в момента идва в Европа и прави антисорос движение. Той има амбицията в следващия Европейски парламент да помогне да има поне 1/3 консервативно-националистически формации.

- Банън си е намерил пролуката. Нима няма да има отпор?

- Само до преди две години беше табу да се каже думата националист. Аз съм преживял всички нападки, в които съм обвиняван в какво ли не. Това беше лоша дума, това беше мръсна дума. Сега, изведнъж идва той и казва – това е бъдещето на Европа.

- Юнкер затова му отговаря, че напротив, Европа ще остане да си защитава демократичните традиционни ценности.

- Има сблъсък между две големи течения в момента – либерализмът, който властваше досега, който казваше – няма национална идентичност, вие сте мултикултурни, да приемем мигранти, границите нямат значение, държавите, вашата култура, традиция и корени нямат значение – всичко е един глобален свят. На това течение, което доста се налагаше в последните десетилетия, сега започва да противостои една много сериозна консервативна, патриотична, националистическа визия. И тя става все по-сериозен политически фактор.

- Като дойде Банън и му се развие движението няма да се карат вече на Орбан, така ли? Европарламентът няма да мъмри Орбан?

- Ще стане следното – в следващия ЕП ще доминира тази част, която я наричаме консервативно-националистическа. Възможно е да стане сливане между тези формации, които бяха партии като Националния фронт на Франция, консерватори – австрийците, които сега са като нашата коалиция, италианците.

- Ще бъде ли ЕНП първа сила?

- ЕНП вероятно ще води, ще бъде първа сила, но самото ЕНП се променя. Видяхме как в ЕНП се разделиха на две крила. Едно каза – ще защитим Орбан, няма да позволим Унгария да бъде наказвана, защото унгарският премиер работи за своя народ. Той не прави нещо лошо, какви свободи нарушава, какви демократични принципи е нарушил. Обвинението е толкова общо и несериозно, че просто трябва цяла Европа да скочи и да заяви – стига с това, не може да бъде практика. Този ЕС трябва да промени собствения си регламент, да престане да се меси в работите на суверенните държави. Орбан направи много добри неща за своя народ. Той постигна конституционно мнозинство, за да промени конституцията и да заложи в нея, че бракът е съюз между мъж и жена, т.е. отряза всички възможности за джендър философията.

- И нашата конституция е такава.

- Такава е, обаче видяхте каква борба беше. Ако не беше нашето присъствие във властта, на АТАКА, на патриотите, аз не знам ГЕРБ дали нямаше да се подадат на другото, защото те бяха тръгнали да приемат Истанбулската конвенция.

Друго, което направи Орбан – изгони енергийните монополи. Това, което у нас съдира кожата на хората. Прекрати отношения с МВФ, защото тази организация е един колониален инструмент, казва го Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова награда – не аз. Затвори страната за пришълци. Подобри стандарта на унгарците.

- Очаквате ли България да го подкрепи както Чехия и Полша направиха?

- Не само очаквам, тя е задължителна. Премиерът трябва на срещата на върха в Брюксел, когато се разглежда въпросът с Унгария, да стане и да каже – НЕ, България не е съгласна. Имаме уникален шанс в момента България да привлече погледите на Европа и света. Свикнали са да разглеждат България като съгласната страна, йесмените. Каквото и да е – да, да с българите нямаме проблем. Така беше със Съветския съюз, сега е с ЕС, който все повече заприличва на Съветски съюз.

Крайно време е да видят нашата физиономия и да се разбере, че сме много стара, древна култура. Народ, който да, много си трае, само че той е с огромен опит, цивилизационен, държавно-творчески народ, който е създавал култура и държави и е в основата на Европа. Ние сме едни от създателите на Европа.

Всичко това може да стане и да привлече внимание и ако щете и съвсем друго отношение, ако сега България стане и каже – СТИГА ТОЛКОВА! Ядохме и меда и жилото на ЕС. Видяхме неговите недостатъци. Нека сега заедно да ги поправим и да направим един нов регламент. Не може да се наказва една страна, защото тя иска да се развива добре и да се грижи за собствения си народ. Къде отиваме тогава? Каква Европа е това. Европа на държавите, на националните държави или опитно поле за глобализма? Това, ако сега го каже България в лицето на правителството, на премиера, ще спечели огромен актив.

- Срещнахте подкрепа у „Воля“. На едно мнение сте по тази тема с тях.

- Да, те проявиха инициатива.

- Марешки съвсем скоро искаше излизане от НАТО. Г-н Сидеров, искате ли излизане от ЕС или не?

- Когато влизахме в ЕС произнесох една реч от трибуната на НС, януари 2007 г. и казах – не бързайте да отваряте шампанското. Винаги съм правил анализ на това, че ЕС е създаден поначало погрешно. Там глобализмът и заличаването на нациите е заложено.

Сега дойде времето да повтарят мои тези, да ги излагат, да ги посочват като верни, а не като лоши, ксенофобски, антиевропейски, антисветовни. Аз не съм антиевропейски настроен, защото Европа е създадена от нашата цивилизация, православната, християнската. Сега обаче, има опасност Европа да бъде обезличена. Матео Салвини, който е вицепремиер на Италия, там има подобно на нашето правителство, каза много ясно – на тези избори Европа има шанса да спаси себе си, ако го пропусне, забравете за Европа.

- Чака ни ново европейско лидерство след евроизборите 2019 г.?

- Това, което става в Европа неизбежно ще се отрази на България. Готови ли сме за това? Искаме ли да го посрещнем както трябва или ще стоим и ще кажем – ах, какво стана пак? Къде сме? Моята амбиция е да събудя вниманието, на първо място на моите коалиционни партньори.

- Как ще се явите на евроизборите с вашите коалиционни партньори?

- Питайте ги. Това е въпрос, който аз задавам към тях вече месеци и нямам отговор. Имаше един период, в който вицепремиерът Симеонов казваше, че не сме подписали споразумение за евроизборите. Другият вицепремиер от патриотите – Каракачанов, също нямам ясен отговор от него.

- Вие как искате да се явите на евроизборите? Пак ли заедно?

- Няколко пъти заявих, че да се явим заедно е правилното, това е логичното. Но след като нямам категоричен отговор от двамата. След като те не искат да водят този разговор как да се явяваме, аз си запазвам свободата да действам както преценя за добре. АТАКА се е справяла сама, четири пъти сме влизали в парламента, те не са влизали сами. Вкарвал съм трима души в Европарламента с 50 000 гласа разлика с ГЕРБ през 2007 г. Те вкараха 4, ние 3. Така, че аз имам опит във всякакви избори. Мога да се справя. Но, това ли е въпросът? Затова ли ги събрах? Затова ли казах – хайде да забравим миналото и да се обединяваме.

- Вие ли сте двигателят на тази коалиция, г-н Сидеров?

- Определено да. И човекът, който направи най-много компромиси, включително и с брой на депутати в момента в парламента. С това, че отстъпих водаческо място на Валентин Касабов във Варна, където традиционно аз водя и т.н. Това не е ревност, а поуката, която аз искам да им дам. Дали ще я приемат е техен проблем. През следващата седмица моите партньори са тези, които трябва да кажат – така и така участваме, или пък – не, не участваме заедно. И вече всеки да си прави плановете за действие. Не мога да позволя така някак си да ме заличават, да ме изтрият, защото те вече летят във властта.

- Тъкмо обществото се успокои, че всичко е наред при вас, а вие сега казвате, че въобще не е наред.

- Никога не трябва да се отпускаме.

- Не идва ли спокоен политически сезон сега?

- Не, напротив. Идва много отговорен политически сезон. Да, нови министри, хубаво. Аз даже съм за смяна на още министри, 10 да се сменят. Но какво се прави след това? В името на какво идват тези нови министри? Какво ще прави като застане на този пост, какви действия ще има това правителство, ще се грижи ли за развитие на икономиката на България? Ще посочи ли грешките на Евросъюза, ще каже ли България е страна, която трябва да бъде уважавана, а не подминавана като територия? Ще направи ли така, че българинът да се чувства самоуверен, горд, да може да се връща в страната си и да казва – тук поработих, стига толкова, връщам се в родината си, защото там ще се реализирам?

- Много интересна позиция, г-н Сидеров. Хем говорите като опозиция, хем говорите като управляващ.

- Част съм. Обаче много добре съзнавам, тъй като съм и опитен, и патил, че когато влезеш в коалиция с по-голяма партия, ти рискуваш да се обезличиш. И това е голям риск. Винаги посочвам, че ако не вършим важни, съществени неща за хората, много бързо ще бъдем заличени политически.

- Харесват ли ви номинираните личности за трите министерства?

- Не, не е до харесване.

- Транспортният се самоотегли, да не стане някакъв обрат?

- Започва да ми прави впечатление, че министрите се сменят и даже не може да ги запомни човек. Не е хубаво – от една страна трябва да бъдат субординирани, обаче от друга не трябва да бъдат без физиономия.

- Да не се окаже прав Валери Симеонов като казва, че е по-добре да няма правителствени промени?

- Той е против всякакви промени. Имахме разговори, в които му обясних, че има и обществено очакване. Когато имаш такава тежка трагедия, каквато се случи, някой трябва да подаде оставка. Така е по света. И в случая хода на Борисов беше правилен.

- Кои са следващите министри, които трябва да бъдат сменени?

- Аз казах, че всичките бих ги сменил, защото не защитиха премиера от нападките.

- Ако всичките ги смени, направо да ходим на избори.

- Защо не? Демокрацията означава избори. Не трябва толкова да се плашим от изборите. Непрекъснато чувам да се говори как – ау, ако дойдат избори, ще стане страшно. Какво страшно? Ние толкова избори проведохме в България от 1990 г., нищо страшно не е станало. Нямало алтернатива – да, не се вижда да има, но изборите не са нещо страшно, не трябва да се плашим с тях. Но винаги трябва да стои въпросът – добре, заради какво.

- Има ли до края на тази година опция за избори?

- Защо не и до края на тази година да има. Ако правителството не проявява характер.

- При какви условия?

- Ако управляващото мнозинство не проявява характер по важните въпроси, да не става работа на парче, да има визия. Очаквам премиерът Борисов да застане и да каже – „не се подигравайте с Унгария, не правете тази санкции, това е лош пример, това ще доведе до обратен ефект. Това може да е началото на края на ЕС” – това трябва да го каже Борисов. Ако се снишим, ако смятаме, че това ще премине – не, грешка. И тези грешки се натрупват и недоволството ще расте.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Денят започва с Георги Любенов“, излъчено на 15 септември 2018 г.