|

Не Русия, а САЩ руши ЕС

За разпадане на ЕС мечтаят не в Москва и Макрон трябва да обърне внимание на политика, който го води за ръка

В разговори с европейските лидери Тръмп  не крие целта си – ако не да разруши, то поне да отслаби Евросъюза

Пьотр Акопов

 

Президентът на Франция каза, че Владимир Путин мечтае да разруши Евросъюза. Това заявление изглежда странно не само защото преди дни Еманюел Макрон призова ЕС да действа заедно с Русия. В действителност за разпадане на ЕС мечтаят не в Москва, и Макрон трябва да обърне внимание на съвсем друг политик.

„Аз уважавам Владимир Путин и съм един от тези, които смятат, че сме длъжни да създадем нови подходи към сигурността с Русия, ние се нуждаем от дискусии с Русия. Но мечтата на Путин е да демонтира ЕС”. Това заяви Макрон в интервю за шведския ТВ канал SVT. Интересното е, че това заявление президентът на Франция го направи буквално няколко дни след изказване, в което той призова да се преосмислят отношенията на Европа с Русия, за да може заедно да се гради новата архитектура на европейската сигурност. И ето ти сега упрек по адрес на Русия, че тя искала ЕС да се разпадне.

Справедлив ли е този упрек?

Иска ли Русия да разруши ЕС? И трябва ли му това на Путин?

Разбира се, Европейският съюз не е само съсед на Русия, но и конкурент, а през последните четири години е и директен противник. ЕС въведе санкции срещу РФ. Да, под натиска на САЩ и атлантиците, да, като непрекъснато казваше, че  иска да поддържа с Москва нормални отношения, но фактът си е факт. ЕС се опитва да прокара евроинтеграцията и атлантизирането на Украйна, Молдова и Закавказието – тоест, пряко претендира за част от руския свят и постсъветското пространство. С други думи, открито нарушава руските национални интереси.

В тази ситуация нито един вменяем геополитик не би осъдил Русия, ако тя в отговор наистина набележи за своя цел един отслабен, че и дезинтегриран ЕС. На война като на война, няма значение дали това е геополитическа война или реална.

Русия никога не е заявявала, че иска разпадането или дори отслабването на ЕС

И това не е геополитическо хитруване. Русия наистина не е във възторг от появата на Единна Европа на нейните граници, защото ние помним много добре до какво водеше нейното обединение през 19 и 20 век. До походи срещу Русия. Да, сега няма Наполеон и Хитлер, но „вържи попа да е мирно селото”. Въпреки това Москва не си поставяш за цел разпадането на ЕС, защото разбираме обективния характер на процесите, довели до неговото възникване. Руснаците в ЕС не ги устройват две неща и именно срещу тях се обявяват и им противодействат.

Първо, не ги устройва безкрайното разширяване на влиянието на Европа на Изток за сметка на постсъветското пространство. Както защото смятат тези региони за зона на техните жизнени интереси, така и защото това разширяване е прикриване на друг процес – разширяването на НАТО, тоест активното атлантизиране на всеки и всичко, от Украйна до Грузия. Това е абсолютно неприемливо за Русия и ЕС добре разбира тяхното недоволство. Само че никой не иска да променя нищо.

Защото (и това е второто което не ги устройва в ЕС) той не е самостоятелен геополитически. ЕС си остава дори не младши партньор, а в много аспекти сателит на САЩ и англосаксите. Това че ЕС често действа като марионетка на атлантиците и наднационалния глобален елит абсолютно не се харесва на Русия.

Защото самата Русия  е нещо, което дразни атлантиците. Те пречат на техните планове за глобализация със самото си съществуване. На атлантиците не им трябва нито имперска Русия, нито съветска Русия, нито евразийска Русия. На тях не им трябва изобщо никаква Русия. И какво отношение да имат те към това, че ЕС става инструмент в ръцете на техните открити геополитически противници? Лошо, разбира се.

Затова Русия не е против съществуването на ЕС. Руснаците просто искат той да стане наистина самостоятелен.

Готов ли ЕС за самостоятелност?

Съдейки по скорошните заявления на лидерите на Франция и Германия – да. Те трябва да държат сигурността си в свои ръце, не може повече да се осланят само на САЩ – тези думи вече бяха изречени и от Меркел, и от Макрон.

С един суверенен Евросъюз Русия може да се споразумее почти за всичко, включително и за общата сигурност – от Лисабон до Владивосток.

Но в действителност на пътя на ЕС към независимост има две засега непреодолими препятствия – нежеланието на атлантическите елити да се откажат от контрола си над ЕС като част от единния Запад и страхът на европейските политици от Русия. Ако не беше второто, за Париж и Берлин  щеше да е много по-лесно да се противопоставят на първото. Но, уви, желанието за самостоятелност е по-слабо от разбирането им за Русия.

Русия не заплашва нито Европа, нито европейското единство

и разбирането на това е абсолютно необходимо условие за успеха на евроинтеграцията. Ако ЕС си остане полусуверенен , ако той участва в антируски игри и комбинации, той рано или късно ще се разцепи. Не защото Русия ще го разруши, а защото така и няма да се утвърди като съюз на уважаващи себе си европейски нации под германско-френско ръководство.

Защо изобщо Макрон сега заговори на тази тема?

Може би по този начин той балансира речта си отпреди седмица, в която призова за нови отношения, за да не го обвинят, че той съвсем не вижда руска заплаха и забравя за атлантическата солидарност?  И затова сега говори за „мечтата на Путин”?

Не, тук проблемът е друг – Макрон наистина се опасява от разпадане на ЕС. Такава заплаха всъщност има и не само защото сега тече Брекзит, а в Италия дойде на власт правителство на евроскептиците. Не, ЕС на практика има могъщ външен враг, президент на голяма държава. Само че той не се казва Путин, а Тръмп.

Не е тайна за никого, че Доналд

Тръмп играе срещу ЕС

Не, в публични речи той не си позволява нищо такова. Но в реалната си политика и дори в разговори с европейските лидери Тръмп  не крие целта си – той иска, ако не да разруши, то поне да отслаби Евросъюза. Защото вижда в него пряк конкурент на Америка. Не на онази Америка, която е част от атлантическия Запад и геополитически контролира Европа, а на онази Америка, която Тръмп иска да види в качеството й на самостоятелна национална държава.

Тръмп подкрепяше Брекзит и дори това лято предлагаше на Тереза Мей да не води преговори за излизане от ЕС, а просто да подаде съдебен иск срещу Евросъюза. Тръмп предлагаше на италианския премиер Джузепе Конте помощ за финансирането на държавния дълг, защото ЕС скоро ще спре да помага на страната да се справя с огромната си задлъжнялост. Не е трудно да се досетим какво иска в замяна Тръмп  от правителството на евроскептиците – да са по-смели в натиска си върху Брюксел, да отслабват властта на ЕС.

„Защо пък да не излезете от ЕС?”, може би Тръмп е казал това на Конти, но не го знаем със сигурност. Но точно това каза той на Макрон през април, когато посрещаше френския президент в Белия дом. В замяна на това Тръмп обеща на Франция нови търговски отношения на по-изгодни условия. Това, как  Макрон опроверга тази информация, само усили подозренията, че е достоверна: „Разговорите, които се провеждат в закрит формат, си остават такива. Мисля, че това няма нужда да се повтаря. Затова няма да го коментирам. Аз просто знам, че ангажиментите, които съм поел към Европа, повече от година, са достатъчни, за да предвидите отговора, ако ми е бил зададен такъв въпрос”.

Тоест, Макрон е отказал да излиза от ЕС, но Тръмп не се е надявал на това. Той просто прави всичко, за да разклаща и отслабва Евросъюза. И Макрон го знае прекрасно. Но неизвестно защо говори за мечтите на Путин, като му приписва не само мечтите, но и думите, а главно, делата на Тръмп.

 

Превод: Тихомир Тодоров