|

Предложение от АТАКА – oбластните управители да отговарят за републиканските пътища

Β момента губернаторите нямат никакви правомощия, свързани с ремонта и поддръжката на шосетата

Губернаторът на Софийска област Илиан Тодоров предложи да бъдат направени законови промени, с които областните управители да отговарят за републиканските пътища.

„В България така седят в топлите си кресла едни самозабравили се хора, анонимни чиновници, експерти по нищоправене, които си позволяват да нарушават дори заповедите на министър-председателя. Аз вече разговарях и с лидера на политическа партия АТАКА и председател на групата на Обединени патриоти да направим промени в Закона за пътищата, разбира се, след като се проведе и коалиционен съвет, в които промени да предложим областните управители в България да отговарят изцяло за републиканските пътища, които са всъщност държавна собственост. Те да правят ремонтите и всичко останало, и те да носят пряката отговорност, ако нещо се случи“, заяви Тодоров по време на пресконференцията във връзка с реални и практически решения за спиране на войната по пътищата в  Софийска област.

Тодоров отбеляза, че сега областните управители нямат никакви правомощия, свързани с ремонта и поддръжката на републиканските пътища. Тези правомощия са в АПИ.

„През 2017 г. в качеството ми на областен управител, с цел превенция на подобни катастрофи (инцидентът край Своге – бел. ред.), изпратих писмо до Министерски съвет, до председателя на АПИ и до директора на Областно пътно управление, в което давам пълен списък с пътищата, които са в критично състояние и които могат да предизвикат катастрофи. Вече 10 месеца нямам отговор”, добави той.

Тодоров поясни, че от 2011 г. със заповед на Бойко Борисов, съгласно приети Общи правила за организация на работата в областните администрации, всички структури в областите са длъжни да дават тримесечни отчети за извършената си дейност.

„Областно пътно управление до този ден е трябвало да ми предостави четири отчета за извършената от тях работа. Получил съм само един”, уточни областният управител от квотата на АТАКА.

Той допълни, че по време на работната среща с институциите от Софийска област във връзка с катастрофата край Своге, директорът на ОПУ Георги Георгиев дори е отказал да му каже какъв е бюджетът за ремонта на пътищата в Софийска област.

„С промените ще поискаме да имаме реални лостове, защото в момента нямаме никакви права“, завърши Тодоров.

 

Гунернаторът Тодоров: Г-н Президент, не обслужвайте ДПС! Сменете името на вр. „Мусала“ на св. Иван Рилски

Областният управител от квотата на АТАКА Илиан Тодоров изпрати поредно писмо до президента Румен Радев с настояване да бъде сменено с българско името на най-високия връх на Балканите.

Ето и текста на писмото, което той изпрати до държавния глава

УВАЖАЕМИ

ГОСПОДИН РАДЕВ,

 

Софийска област е в сърцето на България. Тук живее и работи българско население, което възпитава децата си и съхранява българските традиции и вяра. Тук е и най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала.

Едно от първите неща, които направих след встъпването си в длъжност като областен управител на тази най-голяма област в България, беше да се обърна към Вас, вярвайки, че Президентът на всички българи осъзнава отговорността от това да направи така, че най-високият връх на Балканите да носи достойното име – Свети Иван Рилски. В това писмо обосновано, мотивирано и подробно Ви предложих смяна на името.

Дълго анализирах отговорът получен от Вашата администрация, три месеца по-късно, и недоумявам как може основните мотиви, с които СЕ ОТКАЗВА преименуването на върха да са, че въпросът е сложен и дискусионен и това предполага широк кръг от консултации с експерти и специалисти, сериозен обществен дебат, както и че преименуването би довело до прекъсване на историческата памет.

По-малко от година след този отговор, без притеснения от прекъсване на историческата памет и широк кръг от консултации и сериозен обществен дебат, по инициатива на общинския съветник от АТАКА – Михаил Михайлов, общинските съветници на Стара Загора смениха турско-арабските имена на 838 месности в района, запазвайки българщината и своята родова памет!

Във време, когато националното единство е това, от което се нуждаем всички, отказвам да повярвам, че Вие като Президент защитавате позиции близки до ДПС. Един български генерал няма право да постъпва по подобен начин!

Отново  най-отговорно, за пореден път, отправям предложение към Вас да използвате дадените  Ви от Конституцията на Република България правомощия, като преименувате връх Мусала, с достойното име – СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ!

 

От АТАКА неведнъж са призовавали държавния глава, който и да е той, да смени турско-арабското име на върха с българско

 

С италиански инвестиции изграждат депо за отпадъци в Софийска област

Областният управител на Софийска област от квотата на АТАКА Илиан Тодоров води преговори с италиански инвеститор за изграждане на депо за отпадъци в областта.

Конкретен повод за инициативата са непрекъснатите конфликти между общините при депонирането на отпадъци в регионалните депа на територията на областта. Последният конфликт, който ескалира е между общините Горна Малина и Елин Пелин, след като кметът на Горна Малина Ангел Жиланов, в нарушение на чл. 128 от Закона за управление на отпадъци, не допусна депониране и обезвреждане на отпадъци от община Елин Пелин в регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Горна Малина и Елин Пелин, с което създаде опасност от бедствие.

 

Подготвя се меморандум между Софийска област и Пиротски окръг

Областният управител Илиан Тодоров проведе в Пирот работна среща с управителя на Пиротски окръг Драгана Тончич във връзка със сключване на Меморандум за сътрудничество между двата региона.

Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на икономиката, туризма, образованието, културата. В хода на разговорите беше обсъдена и идеята Меморандумът да бъде подписан в разширен формат. Целта е успешно да се развива партньорството между Софийска област и Пиротски окръг.

Основен приоритет се поставя върху туризма и развиването на общи поклоннически маршрути.

„Надявам се да работим заедно. Ще бъде хубав знак и за интеграцията на Западните Балкани“, заяви Тодоров. От своя страна Тончич изрази желание в най-скоро време да се подпише Меморандумът.