|

Сидеров и външно министерство ще облекчават визовия режим за руснаци

Лидерът на АТАКА сезира Захариева за нарушения на консулската ни служба в Москва

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров и Министерството на външните работи заедно ще разработват вариант за облекчаване на визовия режим за руски граждани. Отделно ресорният министър Екатерина Захариева пое ангажимент лично да провери негов сигнал за нарушения в консулската ни служба в Москва. Това стана ясно миналия петък по време на парламентарния контрол.

„Според споразумение между ЕС и Руската федерация участниците в културни мероприятия са освободени от такса, когато получават виза. Това споразумение е нарушено през последната година от завеждащия консулския отдел на България в Русия Николай Панайотов”, информира националистът. Той посочи и конкретен пример с  неправителствената организация „Приятели на България”, която от 15 години провежда културни мероприятия  у нас и на която през тази година е отказано да бъдат издадени безплатни визи. В период от 1 месец са им изисквани всевъзможни документи, които са представени, но на 8 май консулският отдел отказва да приеме повече документи и отказва издаването на визи. „Всичко това очевидно е умишлено затормозяване на културните връзки”, каза Сидеров.

„Поемам ангажимент да проверя точно този случай и да го коригираме, ако са събрани неправомерно такси за виза”, заяви в отговора си от парламентарната трибуна вицепремиерът Захариева.

В правото си на реплика лидерът на АТАКА припомни, че подобни спънки не са правени до сега и се усъмни да не би това да се прави тенденциозно от министерството. „Иска ми се, ако може България да не плаща данък на геополитически идеологеми и в резултат на съвети на някого отвън да ограничава общуването между България и Русия. Това не трябва да става, защото вреди на страната ни”, категоричен е патриотът.

Във връзка с предложението си за визови облекчения, Сидеров припомни, че руските туристи са преобладаващи у нас и носят сериозни печалби на българския туристически бизнес. „От това България само ще печели”, заключи той.