|

Сидеров пред Канал 3: Трябва да се фокусираме върху повишаване на доходи и развитие на икономиката

Ще изисквам да се поставят приоритети за действия на изпълнителната и на законодателната власт, посочи лидерът на АТАКА

Любо Огнянов

 

- Какво се случи на 4-часовия коалиционен съвет, г-н Сидеров? (3 септември – бел. ред.)

- Беше доста драматичен. Не спестих много откровени и критични нападки. Няма смисъл да не изнасяме пред хората за какво е говорено. 4 часа колегите, журналистите чакаха долу, за да слезем и да съобщим ще се разпадне ли властта или не. Ние слязохме и казахме, че ще продължим напред. Като парламентаристи аз и Цветанов бяхме натоварени да говорим главно. Сигурно сте видели, че аз го казах с доста стиснати зъби. Какво имам предвид – не бяха решени редица въпроси в коалиционните отношения. Не бяха решени въпросите – може ли един човек да излезе и да каже, цитирам „едноличен стил на управление на Борисов… Който, този стил и смяна на кадри ликвидира държавността“ – това е официална декларация на НФСБ. Не можах да разбера защо 19 човека, без Борисов и Симеонов в кабинета са 19 души, защо те не станаха и не казаха дали работят под едноличното управление на Борисов с палка в ръка, образно добавям, и това руши ли, ликвидира ли държавността, както се казва, не в разговор в коридора, а в официална декларация на една от партиите, която е в управляващата коалиция.

Аз бях длъжен да кажа, че така не може да се говори. Ако кажеш такова нещо и си вицепремиер, защото лидерът на НФСБ, който застава зад тази декларация е вицепремиер, то тогава излиза много логично въпросът – ти какво правиш в това правителство? И го зададох.

- Какъв беше отговорът?

- В самия съвет също го поставих този въпрос. Отговорът беше общо взето, от колегите ми. Имам предвид и Каракачанов, и Борисов, Цветанов, Владислав Горанов и от тях се чу нежелание за всякакъв вид оттегляния на който и да било от правителството от страна на патриотите. Тоест, аз останах сам в желанието си да се поставят принципно нещата.

- Валери Симеонов каза ли пак, че Бойко Борисов управлява еднолично?

- Той си поддържа декларацията, той не я е оттеглил. Не сме видели друга декларация, която да казва – анулираме декларацията от 2 септември. Значи тя остава в сила. Тоест, една от партиите има недоволство, и то много силно. Те посочват премиера като човек, който грубо се меси, нарушава споразумение, конституцията и в същото време стоят в това управление. Това не е логично.

- Може да се притесняват, че ако Валери Симеонов излезе от правителството коалицията си заминава.

- Кой е казал такова нещо, защо? Нима НФСБ и Валери Симеонов са влезли във властта, за да бъде той вицепремиер? Нима те са направили тази коалиция, за да бъде вицепремиер? Защото аз чух много такива коментари, ама той ако излезе от властта, то неговите 8 депутати ще станат опозиция. Защо? Нима те са в парламента с една-единствена цел – лидерът им да бъде вицепремиер? Ако е така, значи това не е патриотизъм, не е желание България над всичко. Предложих да направим смяна в Министерски съвет, друг вицепремиер да бъде излъчен от Обединени патриоти. Предложих го пред медиите преди да вляза на заседанието, направих го и по време на самото заседание.

- Кой беше против?

- Каракачанов, като част от тройната коалиция на патриотите, не се съгласи с това, не било уместно в момента. Борисов – също изрази несъгласие, защото промените ги приема като знак, че нещо се руши. Разбирам, че неговото положение е сложно. Той трябва да балансира между една коалиция от патриоти плюс ГЕРБ, да се съобразява и т.н. Но в крайна сметка, аз говоря за нещо принципно. Аз питах Цветанов директно – г-н Цветанов, вие защо не отговорихте на тази декларация, защо не защитихте лидера си по този начин. Защото иначе излиза, че всеки може да го посочи и да каже „абе този е самовластен господар. Борисов не искам да го виждам”.

- Вие продължавате ли да смятате, че Валери Симеонов трябва да излезе от това правителство?

- Не аз, той самият трябва да го предложи.

- Вие дали искате да му седнете на мястото?

- Не, аз не искам да му седна на мястото. Аз още в началото, когато преговаряхме казах ясно, че моето място е на народен представител. Такъв, какъвто съм от 2005 г. Моите двама колеги ги предлагам за вицепремиери, за да бъдат присъствието на Обединени патриоти.

- А вие какво правите тогава в коалиция с Валери Симеонов?

- Аз съм в коалиция с Валери Симеонов, защото през 2016 г., за президентските избори, като най-опитния от тях политик и като човек, който има основание да каже – послушайте съвета ми, ще видите, че няма да сбъркате, им предложих обединение. Обществото го искаше това нещо. И резултатът от това обединение беше много добър.

- Сега свършва ли мандатът на това обединение?

- Сега това обединение минава през един тест. Ние трябва да разберем  ще остане ли това обединение, защото Симеонов говори навсякъде, че на евроизборите нямало да се явим заедно. Аз отдавна поставях този въпрос, накрая получихме отговор. Той има други намерения. Какви са те, нека да каже, но няма да сме заедно. Тогава, вашият въпрос – ще остане ли това обединение, стои все по-остро. При положение, че това обединение е под съмнение, какво става с голямата коалиция? При всяко обединение, при всяко коалиране, по-малкият партньор рискува да се обезличи. Това го знаехме много добре, когато влизахме в коалиция с ГЕРБ. Ние знаехме и  Борисов как действа. Не може година и половина след това да казваш премиерът е едноличен и не знам си какъв.

- Идва ли краят на Обединените патриоти?

- Всичко това зависи от колегите. Аз се опитвам да им кажа какво трябва да се направи. Ако те не са достатъчно умни да разберат, че послушат ли ме, ще продължим успешно, то тогава може и да дойде краят.

- Смятате ли, че оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски трябва да бъдат приети?

- По този въпрос също имаше декларации. Когато се появиха тези оставки, моментално излезе лидерът на НФСБ и обясни, че не е съгласувано с тях. Аз още тогава казах, че премиерът е в правото си да определя с кого да работи. Това са три министерства, които са от квотата на ГЕРБ. Той има право и да приема оставката им, и да предлага нови хора, разбира се, съгласувайки с нас, което той обеща. Така, че тук няма никакво разминаване. Защо непрекъснато изглежда, че опонирам коалиционния си партньор? Защото той излиза с непремерени декларации и аз съм принуден да го вкарам в релси. Няма никакъв проблем да се приемат оставките на тези министри. Няма никакъв проблем да се направи ремонт на кабинета. Ще изисквам да се поставят приоритети за действия на изпълнителната и на законодателната власт. Не да се занимаваме със Закон за устройство на територията и да се поставят ултиматуми.

В този закон има една поправчица, ал. 1 на чл. 151, се създава нова точка и се казва – изграждането на физическа инфраструктура, предназначена за разполагане на кабелни, електронни съобщителни мрежи да не минава през разрешение, да става по облекчен режим.

- Вие подозирате, че това е във връзка с кабелната мрежа на СКАТ, така ли?

- Не, аз нищо не подозирам. Аз обяснявам защо това нещо се бави в групата и защо сега искат моята смяна като ръководител на парламентарната група.

- Заради този проект?

- Заради този и още няколко други, но този е достатъчен.

- А това обвързано ли е с инфраструктурата на СКАТ?

- Това е обвързано с всеки, който има такъв бизнес. Вие можете да си отговорите сам какво представлява СКАТ. Тук въпросът е, че не аз, ще има обществена реакция, ще има хора, които ще ми кажат – значи ти прокарваш тези закони в услуга и в конфликт на интереси. Затова ги бавя, и затова съм лош сега, и затова на 3 септември, на пресконференция Валери Симеонов и Борис Ячев казаха, че трябва да има промени на парламентарната група, ами да заповядат. Симеонов да се върне в парламентарната група, да направи колективно ръководство и да прокарва закони, които да обслужват определени фирми.

- Румен Гечев твърди, че зад тези оставки се крие някакъв сблъсък между Цветан Цветанов и Бойко Борисов, вашето мнение какво е? Има ли нещо вярно в това?

- Г-н Цветанов все по-често не ми отговаря на въпроси, които аз задавам открито и на коалиционен съвет, и по медиен път. Въпроси, които имат основание. Г-н Цветанов така някак си обича да работи като че ли създавайки паравръзки, да го кажа най-дипломатично.

- Оставете дипломатичния език и кажете какво значат образно.

- Тоест, на коалиционен съвет аз го питам нещо, той не ми отговаря пряко. На коалиционен съвет аз казвам – няма ли да реагирате на декларация, която казва, че вашия премиер е едноличен сатрап – той не ми отговаря пряко. В същото време, някак си прокарва медийно внушение, че може да се смени и друго министерство, имам предвид за туризма, което не е обсъждано на този съвет.

- Вие съгласен ли сте с подобна рокада, защото се завъртя един слух, че Николина Ангелкова ще бъде заменена и някакви слухове пак спрягат Валери Симеонов като министър на туризма, той отрича?

- Когато се появи този слух, директно разговарях по телефона с премиера и питах дали има нещо вярно.Той каза, че няма нищо вярно. Категоричен слух, партенка.

- В плана има ли други промени, освен тези три?

- Не знам да има. На последния съвет не сме обсъждали туризма въобще. На следващия ден г-н Цветанов, без никой да го пита, излезе в едно телевизионно студио и каза – Ангелкова била предложена от Валери Симеонов или нещо такова. Тоест, той подсказа, че Валери Симеонов може да иска нейното изтегляне, а основания за смяна на министъра няма.

- Да разбирам, че ако се обсъди Николина Ангелкова на коалиционен съвет, вие ще бъдете ПРОТИВ нейната смяна?

- Аз съм ПРОТИВ промяната на поста на министъра на туризма. Още повече, че зад цялата офанзива срещу Ангелкова през последните месеци, година вече, стоеше едно ядро от хора, от хотелиери, в центъра на което беше Ветко Арабаджиев. Не знам дали това е известно широко на хората от медиите. Но това ядро нападаше Ангелкова, защото на тези хотелиери им бяха отнети определени концесии и те търсеха реванш. И сега, това ядро продължава да настоява за смяната на Ангелкова, за да си сложат свой човек на туризма, примерно някой съветник от политическия съвет на вицепремиера.

- На вицепремиера Валери Симеонов?

- Да, там има съветници, които са претенденти за поста.

- Кои?

- Георги Николчов, например. Един слабо известен хотелиер, бил е на времето зам.-министър. В момента е човекът, който много активно движи всички атаки срещу Ангелкова и желанието да бъде завзета тази позиция. Аз съм против.

- Правите ли връзка между Ветко Арабаджиев и Валери Симеонов?

- Направих връзка между тези, които нападат Ангелкова, те бяха свързани. Дали сред тях е Валери Симеонов не знам, нека хората да решат сами. Аз съм ПРОТИВ промяна на поста на министъра на туризма. Убедих се с очите си, че там се вършат много поразии в момента и ако тази смяна бъде позволена, тези поразии ще продължат много-много широко.

- Очаквате ли и други министерски рокади да се предложат?

- Ако трябва, ако има аргументи. Борисов винаги аргументира много ясно промените. Няма нищо фатално в промените. Важното е в името на какво се правят, какво ще върши правителството. Дали следващият сезон ще работим за повишаване на доходи, на пенсии, както обещахме, полиция в населени места, икономика да се развива, енергийни проекти. България да дръпне напред.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Офанзива“, излъчено на 8 септември 2018 г.