|

Американските заблуди сближават Китай и Русия

САЩ неволно показват колко много ги дразни руско-китайското военно сътрудничество като налагат санкции над Пекин

Пьотр Акопов

 

Китай поиска от САЩ да отмени санкциите, въведени срещу китайски генерал заради покупката на С-400 и Су-35 от Русия. Стремейки се да накаже Москва, Вашингтон продължава на практика да прави точно обратното – да заздравява руско-китайския съюз. Причина за това е разпространена сред американския елит заблуда. Главен фронт на геополитическото противопоставяне между Китай и САЩ през последно време беше търговската война: двете страни въвеждаха все нови и нови мита за стоките на партньора си. Но сега Америка отваря нов фронт, на санкции.

Тези дни САЩ намекнаха, че може да въведат санкции срещу китайски длъжностни лица за нарушаване на правата на човека в мюсюлманската провинция Синдзян. Китай реагира с рязко предупреждение за недопустимостта на подобна намеса във вътрешните му работи. Санкции заради Синдзян не последваха, но очевидно Вашингтон го сърбяха ръцете да направи пореден ход в политиката си на натиск срещу Пекин. И предлогът беше намерен.

Възползвайки се от приетия преди година закон CAATSA за въвеждането на санкции заради действия, „заплашващи националната сигурност на САЩ”, Вашингтон удари Пекин.

Министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу департамента за подготовка на войските и снабдяването към Централния военен съвет на Китай и неговия шеф, 60-годишния ген.-лейтенант Ли Шанфу – заради закупуването на руски Су-35 и С-400. Санкициите се състоят в замразяване на активи на департамента и неговия ръководител, в случай че бъдат открити в САЩ, в забрана за издаване на входни визи и отказ за експорт на американска военна техника.

Законът позволява да се въвеждат вторични санкции срещу трети страни, например, срещу онези, които купуват руско оръжие, но досега не се е прилагал. Избирането на Пекин, един от главните купувачи на руско оръжие, за първа жертва, е смешно.

Санкциите изобщо няма да повлияят на взаимодействието между Русия и Китай,

но те трябва, според американците, да служат за предупреждение към останалите.  Няколко западни агенции цитират неназован американски чиновник:

„Целта на санкциите е да се окаже натиск върху Русия в отговор на злостните й действия. В този контекст законът за противодействие не е насочен към подриване на икономиката на някоя конкретна страна. Можете да бъдете сигурни, че сме отделили много време за обсъждане в различни страни по света на перспективите за закупуване на системи С-400 и самолети Су, с онези, които са проявявали интерес към това. Ние много ясно им дадохме да разберат, че такива системи като С-400 ни безпокоят сериозно и могат да станат причина за прилагане на закона CAATSA”.

И наистина, през последните месеци

американците по всякакъв начин натискаха страни, които  възнамеряват да закупят С-400

Например, Турция и Индия. Договорът с последната трябваше да бъде подписан още в началото на октомври, по време на визитата на Владимир Путин в Делхи. Натискът не доведе до нищо. А за С-400 има опашка, на която стоят и няколко военни съюзници на САЩ. Освен Турция, това са Саудитска Арабия и Катар.

Китай реагира много рязко. Официалният представител на МВнР Ген Шуан поиска от американците „да поправят грешката” или „да се сблъскат с последиците от отказа”.

„Китай изразява крайното си възмущение от горепосочените действия. Действията на американската страна грубо нарушават основни принципи в международните отношения”.

Санкциите подкопават отношенията между китайските и американските въоръжени сили, заяви китайският представител, като обеща и занапред активно да се сътрудничи с Русия.

„Ние ще продължим да реализираме с руската страна консенсуса, постигнат от лидерите на двете страни и ще издигнем стратегическото взаимодействие между страните ни на ново ниво”.

Какво постигна Вашингтон с действията си?

Изплаши ли Индия и Турция? Не, защото и за двете страни отношенията с Русия имат огромна самостоятелна ценност в най-различни аспекти, включително и във военната сфера. Всички предходни опити на Вашингтон да ги откажат от закупуването на С-400 не доведоха до нищо. Сега се подготвя визитата на Путин и в Саудитска Арабия. И там също може да се сключи споразумение за доставки на руските комплекси. Така че американците няма да могат да изплашат другите със санкции срещу Китай.

Но може би Вашингтон иска да постигне нещо в боричкането си с Китай? Точно обратното: като въведе санкции няколко дни след участието на китайски военни в руските учения „Восток-2018”, САЩ неволно показват колко много ги дразни руско-китайското военно сътрудничество.

Просто е учудващо колко последователно САЩ правят всичко, което категорично не им препоръчват техните стратегически мислители (като Хенри Кисинджър, например), които настояват Америка с всички сили да се стреми да не допусне циментирането на руско-китайския съюз.

Още през 2014 г., когато САЩ се опитаха да изолират Русия, Кисинджър и други предупреждаваха колко опасни са за САЩ тези опити: да блокираме руснаците така или иначе няма да можем, вместо това само ще ги тласнем към Китай.

Проблемът е, че в САЩ е много разпространена представата, че Русия и Китай не могат да бъдат надеждни и дълговременни съюзници. Тази теория битува на Запад от десетилетия и затваря възможността за безпристрастен анализ на случващото се между Москва и Пекин.

Сега, когато двамата президенти подбират подходящ термин за новото, още по-високо ниво на стратегическо партньорство, когато китайски и руски танкисти провеждат съвместни учения, а Путин започна да нарича китайските си гости другари, Вашингтон реши да внесе лептата си в укрепването на руско-китайския алианс. Малко му бяха търговската война с Китай, сега се появиха  и санкции.

Казвате, че Москва удряте, а Китай така, мимоходом го чуквате? Пекин отдавна вече правилно разбира всичко: удрят и по двете страни. И Русия и Китай ще отговарят заедно на Вашингтон, което ще огорчи много не само опитния Кисинджър.

Превод: Тихомир Тодоров