|

Георги Марков пред АЛФА ТВ: Хубаво е, че има хора като Волен, които да дават интифа в коалицията към по-радикални неща

Борисов трябва да се моли и да се радва, че има такива коалиционни партньори

Петя Кузева

 

– Г-н Марков, за няколко часа се получи объркване има или няма решение на Министерския съвет по казуса с Унгария. Каква беше вашата реакция с това има-няма решение?

– Научих тази новина в Унгария. В унгарската телевизия изведоха като водеща новина изявлението на Каракачанов. След като Полша първа се обяви срещу тази евроидиотщина, след това и Чехия, ние станахме третата страна, която взе отношение по проблема.

Предполагам знаете, че премиерът Борисов е суеверен човек. Той ходи много по църкви и по манастири. Явно човекът се моли на Господ, че е толкова време с него и от там и с България. Но трябва да се моли и да се радва, че Господ му е помогнал да има такива коалиционни партньори. Борисов е обречен на коалиции. Представете си, че той се беше коалирал с т. нар. Реформатори, които говорят на брюкселски. Те никога нямаше да инициират нито в парламента, което прави чест на Волен, заедно с Марешки, този проект за решение. Не знам защо се бави и не го гледаме в пленарна зала и искането на Каракачанов, Симеонов и Нено Димов правителството да вземе отношение.

Стана ясно едно, това каза и Борисов, че няма решение на МС, което да не е правен акт. По важна е политическата страна, а тя е следната и Борисов поясни – ако се стигне до гласуване срещу Унгария, България ще гласува ПРОТИВ.

– Какво ще препоръчате на Борисов, като че ли той се амбицира в последните години и за Истанбулската конвенция, и за други важни въпроси? Тръгна в посока България да има суверенитет.

– Радвам се, че Борисов беше в Ню Йорк точно, когато американският президент произнесе най-значимото политическо послание през последните 30 години – речта на Тръмп в ООН. В нея той индиректно, след като директно подкрепи Вишеградската четворка при гостуването си във Варшава, където той каза „Вие, вишеградците сте новият мотор на Стара Европа”, сега той каза: Америка скъсва с доктрината на глобализма и прегръща идеята за патриотизма. Ние ще уважаваме тези народи, които зачитат своя национален суверенитет и се борят за него срещу всякакви опити той да бъде нарушен, които знаят своята идентичност, религия”. Това е колосален прелом в политиката на САЩ и трябва да бъде такъв и в Европа, защото Тръмп е големият началник на брюкселските началници. Няма как да не е, когато Европа няма дори армия, която да спре мигрантите, а ходим на килимчето при Ердоган и му плащаме да ни пази. Това е страхотно послание, което се надявам нашият премиер да е чул. Песента на Скорпионс „Вятърът на промяната” отново ще стане шлагер, защото го има този вятър. Отива си неолибералният модел. Отива си много истерично, много грозно. 2019 г. много ще наподобява промените през 1989 г. – тогава падна комунизмът в Източния блок и Берлинската стена, сега си отива неолибералният модел. Има небивала политическа криза в Европа и тя е криза на традиционните партии – социалистически и т. нар. християндемократически.

При социалистическите е буквално разгром. Знаем какво стана в Швеция. Последните новини от Германия са убийствени за социалдемократите – те са трета сила. Алтернатива за Германия е вече втора политическа сила и на път да стане първа в бившето ГДР. Лидерите в партията на Меркел я предупреждават, че ще бъдат победени. Меркел казва – Не, аз с хора, които мразят чужденците не разговарям. Меркел ми напомня социалистическите ръководители в края на 80-те, които не разбираха, че приключват. Алтернатива за Германия не мрази чужденците, тя мрази „миграцията на ножа”. Има страхотно разместване на пластовете и идват на власт християнски партии, които искат християнски характер на континента, опазване на човешкия живот, не на дивашката миграция.

– Казахте, че вятърът на промяната вече се усеща, че чакате догодина да падне неолиберализма. Как трябва да се държи България, трябва ли Борисов да е още по-категоричен?

– Към момента, цялата му политическа дейност на Борисов е на един гъвкав и интуитивен човек. Иска се да имаш някакъв чар, но и да умееш едновременно да си приятел и Меркел и нейния антипод Виктор Орбан. Борисов показа изкуството да е в добри отношения с всички, но според мен е дошло време разделно – да се определиш на къде с оглед предстоящите евроизбори.

– Смятате ли, че е време Орбан да напусне ЕНП?

– Според мен, да. Той, обаче, е изключително търпелив и казва – мен Хелмут Кол ме доведе в ЕНП и сега няма кой да ме изгони. Той мисли, че ЕНП може да се промени, но няма да се промени.

Меркел трябва да остане още, за да си допие чашата до край. Защото великият Хелмут Кол, който тя предаде, обедини Германия и Европа, а тя разедини Германия и Европа. Нейното безумно послание – Елате!, по начина, по който го каза с незаконното минаване на граници доведе до това разцепление в Германия. Ерата „Меркел” свърши. Тя може да остане канцлер още година.

Какво ще мисли ГЕРБ за евроизборите е суверенно право на партията. Направи ми добро впечатление, че Борисов застана зад Орбан.

В момента това не е Европейски парламент и Европейски съюз на европейските граждани. България трябва да се придържа към настроенията на собствения си народ. Бойко трябва да гледа настроенията на българския народ по време на дискусията на Истанбулската конвенция и да видим имало ли е друг случай за 30 години демокрация 80% от българите да се обединят около нещо, да бият камбаните и да се обедини Православната църква, заедно с Мюфтийството и другите вероизповедания, та накрая и с 2/3 от Конституционния съд и да отхвърли тази идиотска Истанбулска конвенция, която щеше да доведе джендър идеологията тук. Това е пример какво мисли българския народ и трябва да се гордеем с този дебат, който проведохме и крайния резултат от него. Това трябва да бъде ориентирът какво мислят българите, защото проблемите се свеждат до християнство, традиционно семейство, суверенитет. Никой не е казал, че с членството в ЕС сме изгубили пълен суверенитет. Разбирам, че нямаме унгарската, чешката или полската икономики, разчитаме на еврофондове, но е дошло време, в което трябва да изберем – блока на Макрон, на прогресистите или този на Орбан.

– Като че ли България малко изостава от този възход на национализма, който има в редица западни държави. Кога, според вас, българският народ ще започне да се усеща, че това, което говорим е истинската защита на националния суверенитет и правилен път?

– Няма как промените да започнат от България, но ние трябва да усещаме промените и е хубаво, че има такива хора като Обединени патриоти и Волен, които да дават интифа в коалицията към по-радикални неща. Аз считам, че българският парламент трябва да се произнесе по казуса Унгария, това, което внесоха Сидеров и Марешки. Трябва да се чуе в Европа, че българският парламент не приема това нещо между другарски съд и инквизиция от една жена, която внася доклад по писмо на Соросови организации. Чешкият премиер е много прав, че тази глупост още повече отвращава хората от европейските институции. Тезата, че ще има съединени европейски щати рухна напълно. Това не може да се случи.

Участие на Георги Марков, депутат от ГЕРБ, в предаването „Неделник” по АЛФА ТВ, излъчено на 30 септември 2018 г.