|

Губернаторът Тодоров и Анатолий Карпов подписаха споразумение и играха шах

Губернаторът на Софийска област от квотата на АТАКА Илиан Тодоров и бившият световен шампион по шахмат и депутат от Руската Дума Анатолий Карпов изиграха партия шах, след което подписаха споразумение за съвместни действия за развитие на шахмата в сферата на образованието.

По силата на Споразумението учители от областта ще могат да се обучават в Държавна независима институция към Тюменска област  „Областен шахматен център А.Е.Карпов“, да участват в майсторски класове и открити уроци по шахмат.

Придобилите квалификация учители ще популяризират шахмата сред децата, ще участват в организацията на обучения, майсторски класове и открити уроци по шахмат в Софийска област.

Карпов подчерта, че в Тюмен има силен образователен център по шах, като сега се преподава в 360 училища и 70 детски градини при 5-6 годишните, и са готови да споделят своя опит. Той определи България като уникална държава в шахмата, защото само три държави в света имат призови шахматисти едновременно при мъжете и жените – бившият СССР, Китай и България.

Тодоров благодари на Карпов и го увери, че ще положи максимални усилия шахматът да се развива като водещ спорт сред децата и учениците в Софийска област.