|

Лидерът на АТАКА откри музей на Борбата в Маломир

Залата на спортната слава е осъществена с финансовата помощ на лидерът на АТАКА

В ямболското село Маломир беше официално открита Зала на спортната слава. Този своебразен музей на спорта беше изграден с финансовата подкрепа на народния представител от Ямболски избирателен район – лидерът на АТАКА Волен Сидеров.

Традициите, свързани с народните борби в с. Маломир, датират от преди две столетия.  В по-нови времена в селото са израснали и започнали успешна кариера десетки спортисти, завоювали шамнпионски титли на страната и медали на световни и европейски първенства. Кметът на селото Йордан Тодоров споделил преди година своята идея за изграждане на зала на славата с лидера на АТАКА Волен Сидеров.

„С този музей е нужно да запазим спомена у хората. Благодарим на Сидеров за помощта и че ни уважи на празника“, каза кметът на с. Маломир Йордан Маринов. Той обясни, че за музея са набавили снимки от архивите от последните десетилетия. В залата на славата са изложени медали и отличия на спортистите.

Сред най-известните имена в свободната борба, родени в селото, е дългогодишният треньор в националния отбор Тодор Гълъбов, който наскоро чества 80-годишен юбилей. Специално място в залата на славата има и легендата Байо Баев, трикратен световен вицешампион, с 4 европейски титли, а след това и с  успешна треньорска кариера.

За откриването на музейната сбирка и за да се види със старите приятели в Маломир пристигна и Александър Томов, който има зад себе си пет световни титли и три сребърни олимпийски отличия в тежката категория.

Председателят на ПГ на Обединени патриоти преряза лентата за откриването на новата зала на славата. В края на тържеството Сидеров се обърна към всички присъстващи с думите „Борбата продължава“.

 

Волен дари овен на победителя в народните борби

Националистът обеща да финансира изграждането и на тепих в селото

В ямболското село Маломир се проведоха традиционните народни борби. В тях се включиха 30 състезатели, разделени на 5 групи – деца и юноши, мъже, жени, кадети и ветерани. На мероприятието присъства и лидерът на АТАКА и председател на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров.

Пред всички участници и гости на селото той обяви, че е поел ангажимент да помогне и за изграждането на спортна площадка, на която да се провеждат борбите.

„Скъпи земляци, наистина съм щастлив. Не съм присъствал до сега на народни борби. За първи път ми е, но не и за последен. С кмета говорихме да помогна и за това тук да се изгради спортен терен”, обърна се националистът към събралото се множество в селото.

Той се пошегува, че догодина, като започнат борбите, ще покани и политически лица. „Например – премиера Борисов срещу президента Радев. Ще има и женски борби – Цвета Караянчева срещу Корнелия Нинова”, даде примери Сидеров. „Искрени благодарности на всички, които участваха. Хвърлиха сърце, душа, бяха невероятни. Истински мъже и жени”, поздрави участниците лидерът на АТАКА.

Сидеров обяви и победителят – Пресиян  , който отнесе коча плюс парична награда. Борецът е част от националния ни отбор в този спорт. „За Марчо, който за мен е най-големият победител, заради възрастта му. Той показа мъжество, той показа, че годините нямат значение. Всичко е в духа и сърцето”, посочи още един победител атакистът, на който също връчи парична награда.

„Борбите бяха много интересни, изгледах ги всичките. Исках да наградя всички участници, защото дадоха всичко от себе си в този пек. Страхотно е, че тези традиции се пазят в Маломир”, каза пред АЛФА ТВ Сидеров.

Той похвали кметът на Маломир Йордан Маринов, че е изключително активен човек. „Той не спира да търси начини да работи положително. Благодарение на него се поддържа и тази традиция в селото. Тя ни поддържа и този край показва, че не е замрял, както много български села, а иска да се възражда. Ще помагам с каквото мога”, заяви в заключение Волен Сидеров