|

Откриват нови 2000 работни места в Плевен

Министър Караниколов направи първа копка на новия завод за автомобилни кабелни инсталации

Инвестиция от 32 млн. евро и осигуряването на 2000 работни места предвижда да направи германската компания за автомобилни кабелни инсталации Леони в региона на Плевен. Това стана ясно по време на първата копка на завода, на която направиха министърът на икономиката Емил Караниколов и изпълнителни директори на Леони.

„За нас е от особена важност, че Леони реши да инвестира в региона на гр. Плевен. Изборът им отговаря на активната политиката, която провеждаме и ангажимента, който поехме за стабилизиране и укрепване на Северна България“, заяви министър Караниколов. По думите му тази инвестиция ще стимулира икономическото развитие и ще допринесе за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пазара на труда в областта. В тази връзка, той подчерта, че само за последните няколко седмици инвестициите вече са над 100 млн. лв, напомняйки за новооткрития завод за самолетни части преди дни в Пловдив.

Икономическият министър поясни още, че България и Германия се радват на рекорден стокообмен и през последните години той надхвърля над 7 млрд. евро годишно. Според него това е ясен знак, че двете страни развиват повече от успешни двустранни взаимоотношения, а България има висок потенциал да привлича инвестиции.

Министър Караниколов напомни, че от началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 15 сертификата, а предвидените инвестиции възлизат на близо 700 млн. лв., като се очаква да се разкрият 1316 нови работни места. Голяма част от тези проекти ще се осъществят във високотехнологичния и производствения сектор, където ще се реализират стоки и услуги с висока добавена стойност. Той допълни, че към настоящия момент имаме 56 инвестиционни проекта в процес на сертифициране за близо един милиард лв. и се очаква да се разкрият 4327 нови работни места.

 

Продукция за 1.2 млрд. евро е изнесла отбранителната ни индустрия за 2017 г.

Реализираният  износ  на продукти, свързани с отбраната през 2017 г. е на стойност 1.219 млрд. евро., което означава, че има ръст от над 200 млн., спрямо предходната година.

„Тези данни показват, че въпреки трудностите тази индустрия може да се справя и да отбелязва високи резултати. Оценяваме изключително високо значението на вашата дейност за икономическото развитие на страната ни и за осигуряването на потребностите на въоръжените сили, както и взаимодействието си със Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, като доказан и отговорен партньор на правителството“, заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на откриването на националната конференция „Отбранителната индустрия-лидер на иновациите в България“.

По време на конференцията той изтъкна, че фирмите от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“ осигуряват заетост за повече от 30 000 работници и служители в страната в 27 предприятия, с общ оборот за 2017 г. над 854 539 млн. евро. „Това показва, че секторът на отбранителната индустрия в България е ключов и по отношение на заетостта“, допълни Борисов.

В рамките на форума икономическият зам.-министър акцентира и върху работата по Регламента за Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP). „Той  беше с висок приоритет за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и екипът с представители на двете министерства  с подкрепата и на индустрията положи много усилия за успешното й завършване“, заяви той. По негови думи двете ведомства активно работят за ефективното включване на българския бизнес с проекти при изпълнението на тази много важна за европейската отбрана програма.

Друго съществено направление, чрез което Министерството на икономиката може да подкрепя българската отбранителна индустрия, е свързано с дейността на Службите по търговско-икономическите въпроси. Основните задачи в работата на търговските представители са свързани с подпомагане на българските компании. Целите са насърчаване на българския износ и подпомагане на българските фирми при разработването на традиционни и нови пазари и разширяване на възможностите им за участие в проекти като доставчици и изпълнители.

 

80% ръст на стокообмена ни с Корея

Стокообменът между България и Корея през първите шест месеца на 2018 г. е на стойност близо $135 млн., което е 80% увеличение спрямо същия период на 2017 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по случай отбелязването на Националния празник на Република Корея.

По време на събитието той подчерта, че усилията на правителството са насочени към привличане на повече корейски инвестиции в приоритетни отрасли. „Редица са предимствата, които страната ни предлага – политическа, макроикономическа и финансова стабилност, квалифицирана работна ръка, най-ниски оперативни разходи за бизнес в Европа“, изтъкна министърът.

По негови думи Корея е приоритетен търговско-икономически партньор в Източна Азия. „Динамичният диалог между ръководствата на двете страни е поредното доказателство за политическата ни воля да развием и укрепим традиционно добрите си и дългогодишни отношения“, заяви Караниколов. Той подчерта, че азиатските ни партньори трябва да използват потенциала и предимствата на България, като платформа към огромния пазар на ЕС и региона. „Страната ни е в състояние да играе ролята на входящ пункт за корейските стоки към ЕС, както и на транзитен център между пазарите на съюза, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и бившите съветски републики“, каза още той.