|

По инициатива на АТАКА oткриха паметник на Левски в Генерал Тошево

Бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски бе официално открит в Генерал Тошево. Събитието съвпадна с отбелязването на 110-та годишнина от обявяването на българската Независимост. Лентата на монумента, който се намира в градския парк, прерязаха кметът на общината Валентин Димитров и областният управител Красимир Кирилов. Паметникът бе осветен от отец Петър.

Идеята за изграждането на паметника възниква през 2015 г., като основен инициатор е председателят на общинската организация на партия АТАКА Димчо Кръстев. До тогава в общината единствено в село Преселенци е имало паметна плоча на Левски. Идеята е подета от общинския комитет „Васил Левски” и след това е определен вида на паметника и мястото, където да бъде.

Композицията е дело на скулптора Любомир Добрев, а проектът е на арх. Иван Райнов. „Героите на България не трябва да бъдат забравени. Нито техните дела, нито заветите им“, това заяви в своето слово кметът Валентин Димитров.

На събитието присъстваха още общински съветници, представители на културни и образователни институции, на мото клубове от Добрич и Варна, както и граждани.