|

Проф. Станислав Станилов от АТАКА пред ЕВРОПА ТВ: Предстои консервативна революция в Европа

Обществата започват да осъзнават, че либералния модел води към разпад, коментира националистът

Неда Василева

 

- Независима ли е България, днес, 110 години след обявяването на Независимостта, проф. Станилов?

- Зависи какво се разбира под независимост. България е взимала независими решения, но напълно независима никога не е била от Освобождението насам. Независима е била в първото и второто царство. Но тя не може да бъде независима, защото няма критична маса. Ако бяхме 40-50-милионна държава или повече, можехме да бъдем независими напълно. Но ние не сме и не можем да бъдем напълно независими. Винаги ще се намери някой покровител-чорбаджия, господар, който да ни натиска.

- Управляващите не са оправдани за това, че сме по-малка държава, защото в крайна сметка те са призвани и да защитават интересите.

- Призванието е едно, а възможностите друго. Условията диктуват нещата. По Конституция цялата власт принадлежи на народа. Принадлежи ли реално? България е корпоративна държава.

- Корпоративна държава, какво означава това?

- Разбира се, в модерния свят всички държави са корпоративни. Управляват корпорациите – къде транснационални, къде национални. Корпорациите диктуват политиката непряко.

- Това означава ли, че не можем да взимаме решения, които са независими и които са категорично в наш, собствен интерес?

- Можем да взимаме решения, определена група решения, и да се борим за тяхното осъществяване в ЕС, ако имаме достатъчно политическа воля. Трябва да умеем да избираме позиция.

- Професоре, коментирайте това, което се случва с Унгария. Вие, Волен Сидеров лично, поискахте да има специална позиция за България. Създаде се едно усещане, че такава позиция за всеки случай я приемаме, за след години, когато дойде моментът да стане наистина въпрос за нея. Защо бързахте толкова?

- Никога не сме бързали. АТАКА има симпатии към Орбан, и нашата съпричастност към икономическата му политика. Част от програмата на АТАКА съвпада с тази на партията на Орбан. Ние смятаме, че в рамките на ЕС, който трябва да бъде Съюз на отечествата, трябва да се зачитат интересите на всички нации, а не големите нации да думкат по масата и да диктуват на малките какво да правят, което прави Германия. Меркел иска мигранти – прибери си ги, обаче не ни ги пробутвай на нас. За тях е лесно да смирят мигрантите. За нас и за унгарците това е много трудна работа. Ще се смени целият културен модел и няма да ни има просто. Унгарците проявяват инстинкт за самосъхранение.

- Ами за затварянето на университета, бил и този на Сорос. Все пак това е една от основните критики – нарушаване на човешките права. Борисов каза, че и той не одобрява това и му е казвал. След като одобрявате цялостната политика на Орбан, това не ви ли притеснява?

- Нищо не ни притеснява. Той има специални изисквания към този университет и има изложено в писмен вид какви нарушения на закона са направени, само че у нас никой няма да ги каже.

- Кажете ми каква трябва да е позицията на България спрямо Унгария и това, което се случва в Европейския парламент?

- Каквато я изразява Министерски съвет. Иначе обществените нагласи са в полза на унгарската политика. Ще ви изложа тезата, която не може да бъде оспорена. Живеем в двайсетилетието на либералната революция, която разгражда обществото. И идва определен момент, когато повече не може да се живее така и обществото може да загине. Тогава идва консервативната контрареволюция.

- Мнозинството стабилно ли е? Видяхме колко перипетии трябваше да се минат, за да бъдат гласувани новите министри.

- Перипетиите са буря в чаша вода. Всичкото това, защото президентът не пуснал Указа.

- Как ще коментирате забавянето на Указа от страна на президента? Някои казват, че е можело да се гласува без Указ, други, че е имало процедура, която трябва да бъде извървяна. Чухме Борисов да казва, че новият главен секретар на МВР ще бъде обсъден първо.

- Това е правилно. Борисов си прави собствената политика. Той иска да няма сътресения. Ще отиде при държавния глава, ще разговарят. Волен Сидеров и голямата коалиция поканиха президента Радев на среща да говорят за бъдещата политика на България. Той отказа.

- Казвате, че президентът не иска да участва. Гледа да саботира, така ли?

- Не, не иска. Каза, че няма да ходи. Не, той не гледа да саботира, а се прави. Според мен, много му е високо вдигнат носа. Той няма политическия опит. Той е военен и смята, че достойнството е да пазиш дистанция. А достойнството не е да пазиш дистанция.

- ДПС при разискванията около новите министри отново призоваха ГЕРБ да управляват самостоятелно, да се отърват от вас.

- Не, не самостоятелно, а заедно с тях. Защото те самостоятелно не могат, нямат достатъчно депутати. ДПС от дълго време са напълно извън властта и бизнесът започва да закъсва. Това е причината. А идеологическото илюстриране е следното – патриотите са националисти, те са лошите хора. Даже Йордан Цонев излезе на трибуната и каза, че патриотизмът и национализмът били разпалили двете световни войни, което беше смешно, освен, че е невярно.  И трябва да ги махнете и да вземете нас, защото ние сме либерали. И вие от ЕНП нали сте либерали и трябва да управляваме заедно.

- Професоре, стабилно ли е управлението? Тези искри, които прехвърчат и които обикновено идват от редиците на Обединени патриоти могат ли да се отразят?

- Не могат много да се отразят. Зависи от обстоятелствата. В този момент управлението е много стабилно, защото няма политически субект, който да предложи промяна. Всички възможни варианти са от програмите на всички различни партии. Отворете на БСП програмата и ще видите, че две трети от програмата на АТАКА от предишните народни събрания е вътре, точка по точка.

- Опасявате ли се във властта, че може да представлява проблем увеличението на цените на природния газ, оттам на топлата вода и парното?

- Винаги, когато се увеличава цената на енергоносителите има опасност от вълнение. Цената на газта е международна. Вдигне ли се навън, не може да не се вдигне и у нас. Въпросът е, че КЕВР трябва да бъде сменен изцяло. Аз на тези не им вярвам. На председателят й Иван Иванов най-малко вярвам.

 

Участие на проф. Станислав Станилов в сутрешния блок на телевизия Европа „Европа сутрин“ на 22 септември 2018 г.