|

Сидеров пред БНТ: Предлагам здравното министерство, а не каси да се грижат за лечението на българите

Министър Ананиев се мъчи да направи подобрения в грешно построена система, посочи лидерът на АТАКА

Боряна Каменова

 

- Г-н Сидеров, казахте, че здравният министър има добри идеи за реформа, но има и неща, с които не сте съгласни. Вие сте за повече държавна регулация в тази система и дори предлагате радикален вариант – премахване на здравната каса изцяло.

- Здравната система беше сбъркана тотално от 1997 г. насам. Беше развалена една работеща система. Аз няма да забравя как съм интервюирал като ваш колега на времето политолози, представители на западни държави. Имаше една германка Сабине Ридел, с която направихме много голямо интервю и тя каза – вие развалихте една работеща система. Тя имаше предвид социалистическата система. Какво им беше на поликлиниките – питам аз. Защо трябваше да се премахнат? Сега се говори доболничната помощ да се изведе по някакъв начин. Ами тя беше изведена, тя работеше, но била съветска система, била комунистическа. Подобна система, същите хора, с които съм говорил тогава ми казаха, че английската система е по-социалистическа от нашата, т.е. държавата там се грижи за това, което наричаме солидарност – здравето. Превърнахме здравната система изцяло в печалбарство.

- ГЕРБ какво мислят за тази ваша идея, за повече намеса на държавата?

- Виждането на АТАКА е различно. Имаме концепция, която е във всичките ни изборни програми, но народът е избрал ГЕРБ да управлява. ГЕРБ имат по-либерално, пазарно виждане. Сега се говори за демонополизация на Здравната каса. Аз зададох въпрос – а защо има Здравна каса, какво прави тя? Нашите пари, събрани от здравни осигуровки, отиват в една институция, която има огромна администрация – офиси, харчове и т.н., след което започват всички медии да говорят за източване на тази каса. Всъщност направиха болниците търговски дружества, а лекарите живи калкулатори.

- Вашата идея за създаването на фонд към Министерството на здравеопазването не е ли същото нещо, само че с ново име и на друго място – каква ще бъде разликата?

- Аз го предлагам като рационална идея, защото в момента министър Ананиев се мъчи наистина да направи подобрения, обаче в една грешно построена система. Каквито и подобрения да направи тя е сбъркана конструкцията. Защо да не помислим за това държавата да поема, не говорим да е безплатно, защото няма нищо безплатно, но да се включва здравната услуга, че да бъде наистина услуга. Защото това не е пазар, не може болницата да бъде търговско дружество. Не може всяка една доставка да бъде давана в ръцете на частна фирма. Защо нашите пари отиват в държавната, в Здравната каса, оттам отиват в частни фирми, които гонят печалбата си? Частна фирма ще доставя лекарства за хронично болни – защо? Нима не може това да го прави отдел или дирекция в здравеопазването, да има ясен контрол, а не да излиза шефа на болницата и да казва – аз не знам какво се случва и трябва да дойде фирмата да поправи системата. Това е абсурдно.

- БСП искат вот на недоверие именно за здравеопазването.

- Не знам да предлагат нещо различно. Аз давам идеи, които може да се струват радикални, но нека да мислим върху тях. Като сме видели, че едно нещо е сбъркано, защо не го поправим? Понеже така било направено през 90-те години. Да, но тогава властваше глобализмът, либералният вариант, неолибералният. Сега президентът Тръмп казва – край на глобализма, връщаме се към патриотичните идеи. Светът се променя. Сега какво иска БСП не е ясно. Още не са излезли с мотивите си. Това, което разбрахме и което стана ясно е, че си решават вътрешно-партийни проблеми, защото идеята за вот в здравеопазването била дадена от вътрешния опонент на Нинова – Михаил Миков.

- Вие казахте, че с един куршум – два заека е уцелила Нинова.

- Фактически проявяват и активност. Аз ги разбирам, това е логично за опозицията.

- Малко лошо пророчески може да прозвучи, обаче миналия вот на недоверие в сферата на сигурността, виждате какво стана, заради трагедията в Своге и как премиерът Борисов си намери повод да отстрани министъра на силовото ведомство. Да не се окаже след няколко месеца, че има голяма драма в здравеопазването?

- Оставката на вътрешния министър беше свързана с поредица натрупани критики към него. Здравните министри са от най-често сменяните, защото това наистина е сфера, която винаги е на фокус и винаги има критики към нея. В случая имаме разликата, че имаме финансист на това място, не е лекар. Той се старае мениджърски да подходи, да редуцира разходите, които ги наричаме източване. Моите опасения са, че ако здравните каси станат повече, източването може да се умножи.

- Как ще гласува малката коалиция? Всички на едно мнение ли сте? Нали системата не работи добре?

- Мисля, че ще бъдем единни. Няма причини да сме на различно мнение.

Вотът на БСП не знам дали има нещо общо с работата на системата. Те си правят своята политическа активност, пиар. Здравеопазването се оправя с истински мерки, със загриженост, с идеи и хора, които да ги отстояват. Ананиев мисля, че е успешен министър.

Понеже говорим за здравето, като народен представител, избран от Ямболски избирателен район постигнах това, че една болница, която започна да се строи преди 35 години там, успях да осигуря нейното завършване. Това за мен е изключително удовлетворително. Това е предимството, когато си в управляващата коалиция. Ако бях опозиция нямаше да стане това.

- Хубаво сте направили. Зимата идва и всичко ще бъде по-скъпо – парно, топла вода, природен газ. За идеята на вицепремиера Каракачанов, за тази социална кошница и фиксираните ставки. Вашето мнение какво е?

- Аз съм на мнение, че социална политика трябва да има и трябва да я предлагаме точно ние, патриотите. Като цяло това е добра идея, но се нуждае от прецизиране в начина, по който може да бъде предложена.

Мисля, че е въпрос как да стане така, че да се ограничи ненормалната пазарна печалба на производител и търговец, спекулата. Защото производителят, е най-ощетен. Той получава минимална надценка, след което търговци, прекупвачи, няколко ръце, трупат печалба на негов гръб. Страда и потребителят, защото той плаща по-скъпо. Дали не можем да регулираме това? Аз мисля, че може да се погледне опитът на други държави и да видим как да го направим, без да влизаме в противоречие с европейски и с конституционни норми.

- Правим завой към Македония, патова ситуация след референдума. Ще забрави ли Скопие за членство в ЕС с оглед и на намесата, която цари там навсякъде в момента и за искането на Москва за оттегляне на Скопие от Преспанското споразумение от вчера?

- На територията на Македонската държава виждаме геополитически сблъсък. Цялата офанзива Македония да стане много бързо член на ЕС и НАТО, преди всичко НАТО, е част от геополитическа игра между САЩ и Русия. И в такива случаи по-малки държави като Македония и България ставаме инструмент в тези игри. Винаги съм съветвал този, който е в изпълнителната власт, да има винаги балансирано отношение, т.е. да не се хвърлят в еуфория от първата покана или проявения интерес. Изведнъж тя стана страшно интересна държава. Защо? Защото САЩ иска да затвори един буферен пръстен с НАТО и да отреже влиянието на Русия върху Балканите.

Русия иска пък да има влияние върху Балканите също като другата империя. И тези две империи се сблъскват в малката Македония в момента.

Какво трябва да бъде отношението на България? До момента българската политика е правилна, т.е. нито пресилена, нито много пасивна. Могат да се подобрят някои неща. Аз съм написал и предлагам, разбира се ще го координираме и с ГЕРБ и партньорите ни, че към нашия договор с Македония може да се добави анекс. Този анекс да задължи македонската страна да не спекулира с българската история, защото това ни дразни най-много. Ние видяхме няколко случая. Иначе е правилно да помагаме на Македония, правилно е да стоим зад страната, която е част от историята ни, но с изисквания.

- Обаче желанието на Москва да се изтегли Македония от Преспанското споразумение, в крайна сметка засяга премиерът Борисов, който доста се гордее с тази спогодба.

- Македонското правителство ще каже дали ще послуша съветът на Москва, никой не може да наложи със сила на никого нищо. Може да упражни някакъв натиск, но от там пък ще се види доколко е стабилно това, доколко претенцията им за суверенитет е истинска или всеки може да ги наклони насам и натам. Това ще е изпит и за самото македонско правителство.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Сутрешен блок” по БНТ, излъчено на 4 октомври 2018 г.