|

Хората разпознават само 4 партии: ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА

Обединени патриоти взимат 5.5% от вота при избори днес

Партия АТАКА е по-разпознаваема от ВМРО, НФСБ и коалиция Обединени патриоти като цяло. Коментарът е въз основа на данни от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция „АФИС“ в периода 14-19 септември 2018 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

От изследването става ясно, че свободно разпознаваемите партии в България са едва четири – ГЕРБ, БСП, АТАКА и ДПС.

Интересен факт е, че АТАКА е една от трите партии в състава на Обединени патриоти, но е по-разпознаваема не само от другите две формации, но и от коалицията като цяло. Класацията е в отговор на отворен въпрос, при който анкетьорите не изброяват имена на партии и коалиции, а интервюираните дават спонтанни отговори.

Без да се замислят, 2.5 % от анкетираните отговарят, че биха гласували за АТАКА. За сравнение цялата коалиция Обединени патриоти получава 0.7%, докато партньорите на АТАКА в коалицията ВМРО и НФСБ получават съответно 0.6 и 0.5 на сто.

В същото изследване става ясно, че при евентуални парламентарни избори Обединени патриоти биха получили подкрепата на около 5.5 % от българските гласоподаватели. Не така обаче стоят нещата с предстоящия евровот, където Обединени патриотите биха получили едва 3.3 % доверие. Оттук ясно проличава, вотът за националистите на изборите за европарламент се дължи изцяло на най-разпознаваемата в патриотичното пространство политическа сила, а именно АТАКА. Тук идва въпросът дали партията на Сидеров печели и какво от евентуалното си явяване с ВМРО и НФСБ на изборите за евродепутати. Може би защото партиите на Симеонов и Каракачанов все още нямат позиция по въпроса.

 

Обединението на патриотите вече не е достатъчно за евровота

Каракачанов и Симеонов да не се скатават, а да казват с Волен ли са на изборите

На фона на очакваното оттегляне от гласуване в полза на почти всички партии и ниската избирателна активност на европейските избори не само в България, но и във всички останали държави от континента, налице е съществено по-ниска подкрепа за Обединени патриоти. Това сочи изследването на АФИС.

Резултатът за патриотите би бил обратен на общата тенденция в Европа. За формацията на Сидеров, Каракачанов и Симеонов биха гласували едва 3.3 на сто от имащите право на глас. Припомняме, че точно сега националистическите партии в Европа бележат небивал възход.

По-височкият праг за влизане в ЕП поставя на карта дали Обединени патриоти изобщо ще изпратят представител в Брюксел, показва проучването на социологическата агенция.

Така, че е крайно време коалиционните партньори на Сидеров – Каракачанов и Симеонов да спрат с увъртането и да казват час по-скоро заедно или поотделно ще играят на изборите през май 2019 г.