|

България може да бъде врата на Китай към Европа

Тодоров и председателят на Комитета на Компартията в провинция Хубей Ху Ликян

Губернаторът от АТАКА взе участие във форум, покани инвеститори, води академична общност

Губернаторът на Софийска област от квотата на АТАКА Илиан Тодоров взе участие във Форум за глобалния производствен капацитет и бизнес сътрудничество в китайския град Ухан, провинция Хубей. Тодоров беше на Форума по покана на Уанг Сяодонг – губернатор на провинцията и председател на организационния комитет.

Областният управител изнесе реч при откриването на форума за българо-китайските отношения, сътрудничество и перспективи за развитие. „В последните години китайско-българските отношения навлязоха в нов етап на развитие, като за последните 10 години износът на България към Китай се е увеличил в пъти. Китай се превърна в третия търговски партньор на България извън ЕС и втория пазар за български износ“, заяви Тодоров. Той допълни, че дни преди форума се е срещнал с делегации от провинциите Хубей, Съчуан и Джянси, които са проявили интерес към внос на български продукти.

Ректорът проф. Ганг и академичното ръководство ще бъдат гости на областния управител Тодоров до края на годината

Тодоров подчерта, че България, в частност Софийска област, както и Китай търси взаимноизгодно международно сътрудничество в различни области като иновации, околна среда, предприемачество, финанси и др.

По време на речта си губернаторът покани китайски компании да инвестират в Софийска област. „Убеден съм, че България може да бъде врата на Китай към Европа, а Китай може да подпомогне Европа там, където кохезионните политики не са толкова силни“, допълни областният управител.

Тодоров подари на зам.-кмета на Ичан традиционни български кукли и получи като подарък китайско платно с изображение на гр. Ичан

По време на визитата си в КНР Тодоров се срещна с Цоу  Ценжинг – зам.-кмет на град Ичан, провинция Хубей. Той го покани в България, за да подпишат споразумение за сътрудничество. Ценжинг прие поканата и заяви, че ще посети Софийска област в началото на 2019 г. Зам.-кметицата е заявила интерес към възможности за инвестиции у нас в сферите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

На друга среща Тодоров и председателят на Комитета на Китайската комунистическа партия в провинция Хубей Ху Ликян подчертаха, че само две седмици след сключване на Меморандум за сътрудничество между провинция Хубей и Софийска област, вече има реални действия и китайски учители доброволци напълно безплатно ще обучават деца от училищата в Софийска област на китайски език. Обучението ще се осъществи със съдействието на институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

По време на срещата между Тодоров и проф. Чанг Ганг – ректор на университета Хубей в гр. Ухан, стана ясно, че учебното заведение иска да създаде здрави връзки с български университети и сътрудничество с ВУЗ в Софийска област. Става дума за обмяна на опит, на преподаватели и студенти, академично сътрудничество и развитие в различни сфери на науката, както и ежегодни срещи между ректорите на учебните заведения.