|

Волен Сидеров пред БНТ: Страхувам се, че патриотизмът може да девалвира

Това ще е удар по кауза, на която съм отделил години, коментира лидерът на АТАКА

Емил Кошлуков

 

- Кажете ми, г-н Сидеров, какво става в коалицията Обединени патриоти? Не си говорите, не се чувате, работи ли изобщо тази коалиция?

- Това е коалицията, която е най-отворена към медиите и всичко, което става в нея, се разбира даже първо в медиите, отколкото в самата коалиция.

- Факт. Не знам дали е добре това.

- Така че ние сме най-открити за обществото. Добре, зле, не знам. Във всеки случай при нас няма задкулисие, това е ясно. Така че какво става, се разбира всеки ден. Въпросът към мен от моите партньори е – защо през медиите? Защото така се чува по-добре.

- Т.е. това, което казвате за оставката на Каракачанов, нарочно го казахте през медиите, за да ви чуе. Иначе не ви ли чува?

- Да, нарочно. Иначе няма слух. А пък аз казвам неща не за да се заяждам с някого или да нападам Каракачанов или Симеонов, защото така обикновено го интерпретират, а го казвам с желанието да заздравим нещата. Тази колизия (да се разбира коалиция – бел. ред.)…

- Колизия е добра дума.

- Колизия, това е фройдистка грешка. Колизия в коалицията. Криза, има криза в тази коалиция, това се вижда. Но казват, че китайският йероглиф за криза по същия начин се изписвало и възможност. Т.е. имаш криза, но имаш възможност за нещо ново.

- Въпросът е – вие какво правите? Не вървите ли по пътя на Реформаторския блок?

- Т.е. криза на китайски означава и нова възможност. Кризата в коалицията сега как да я превърна в нова възможност? Това е въпросът. Аз бях основният мотор да я направим тази коалиция. Ако не беше станала тя, нямаше да има управляваща коалиция. Защото сега се говори много дали е правилна, неправилна, хубава, лоша, това беше изборът на хората. А нямаше да сме трета сила, ако не бяхме се обединили 2016 г. Аз тогава напирах най-много. Валери се противопоставяше до последно, Каракачанов ту така – ту онака.

- Каракачанов 2016 г. имаше 15% на президентските избори, сега сте на ръба. Какво направихте за две години? Г-н Сидеров, вие сте с голям опит в политиката. Би трябвало да знаете тези неща. Да приемем, че Валери Симеонов е по-отскоро в голямата политика, Каракачанов е бил също – влизал, излизал, но има опит. Вие може би сте с най-голям. Защо не черпите от този опит? Защо тръгнахте по пътя на Реформаторския блок?

- Точно това правя – през всичките тези месеци аз удрях камбаната, за първи път още в края на миналата година. Казах – Валери, не се занимавай с дискотеки, не с лифтове, остави ги тези неща. Дай да насочим вниманието към това, което е важно за хората – доходи, стандарт на живот, с инвестиции. Още ме питат къде са 300 лв. пенсия. Те не са записани в управленската програма, но ние говорихме за тях и хората ме питат. Дай да насочим внимание към това.

- Какво ви каза той?

- Той го прие като лична нападка. Сега Каракачанов също го приема като лична нападка.

- Е, вие му поискахте оставката.

- Аз казвам – Краси, оставка, защото сега лидерите е време да се дръпнем назад, т.е. те да се дръпнат. Може би беше грешка, че двамата лидери на партиите от тройната коалиция Патриоти отидоха в изпълнителната власт.

- Няма кой друг да отиде освен лидера.

- Можеше да пратим други. И сега е възможно други хора да застанат на тези позиции, а ние да се концентрираме върху това дали можем да запазим патриотичната коалиция, дали можем да я реновираме. И да покажем, че все пак ние сме с идеи в тази власт. Не заради постове, а заради идеи.

- Добре, но сега Валери Симеонов ще дойде в парламента. Вие разменихте много остри думи с него. Как ще работите в парламента? Този нов старт как изглежда?

- Аз нямам проблем да работя с Валери Симеонов в парламента и с когото и да е било, стига да има здрав разум насреща. Ако бяха ме послушали преди месец, когато казах Валери да подаде оставка, защото в цивилизованите страни се прави така, нямаше да има ескалация на тези протести и да има обвързаност.

- Тогава казахте ли му това?

- Ако ме бяха послушали и за данъка на старите коли, нямаше да ескалират протестите. Аз съм се борил да има протести в България и го повтарям това и съм „за“ това, и ще защитавам правото на хората да протестират. Но защо им даваме повод да го правят? Е, това беше моят съвет. Да, с моя опит аз съм се старал винаги да им давам съвет и на Борисов, и на целия коалиционен екип.

- Казахте, че трябва да се извинят и Борисов, и Каракачанов.

- Казах го, защото те тогава се опъваха – не, той да не подава оставка, и какво се получи? Получи се това, че хората от това нещо още повече се възмутиха и накрая пак, като старата приказка, сто тояги, кацата със сол и накрая стоте жълтици. Защо беше нужно това?

- Говорите ли си сега с Валери Симеонов?

-  Говорим си. Аз нямам проблем да си говоря. Въпросът е да има разбирането, че аз не съм човекът, който се заяжда с тях. Понеже питаш: „Ти през тези месеци, защо така стана?“. Първо – ние, Патриотите, бяхме по-лесната мишена. Веднага се хванаха с нас и БСП, и ДПС. От първия момент те започнаха да атакуват нас. Те не атакуват ГЕРБ. И до момента, дори сега БСП се прави, че е опонент на ГЕРБ, но всъщност ние бяхме мишената и през цялото време бяхме атакувани.

- Атакуват ГЕРБ директно. Не сте само вие.

- Атакуват ГЕРБ, правителството. Но ние бяхме през цялото време основната мишена. Това е логично – по-малкият партньор винаги е по-лесна мишена. Така че не е само наша вината за това, че в момента доверието към нас е спаднало. Въпросът е какво можем да направим.

- Какво правите с вицепремиерския пост? Предлагате ли друг на мястото на Валери Симеонов?

- Това за мен е последна грижа.

- Вие казахте да се закрие този пост.

- Аз казах, че това е единият от вариантите. Може да няма втори вицепремиер, може да няма и първи, може да няма и министерства, които са от наша квота.

За мен е важно спасителната операция, която можем да проведем. Каква е тя? Можем ли да докажем, че патриотизмът е политическа идея, която не е девалвирала. За мен по-страшното е не дали ще се разпадне патриотичната коалиция и дали ще отиде заедно на евроизбори. За мен по-страшното е, че идеята за патриотизъм в политиката може да девалвира така, че утре хората въобще да не искат да чуят за това нещо, а това вече наистина е удар по кауза, на която съм отделил години.

- Какво си казахте на срещата с Борисов? Обвиниха ли ви, че „клатите“ властта?

- Не. Тази среща беше с идеята да разсея замърсяването в ефира, че аз нещо се опитвам да „клатя“. Не. Аз се опитвам да заздравя. От месеци насам обяснявам и говоря и на Борисов, и на Цветанов, и на Каракачанов, и на Симеонов, че сега евроизборите, които идват, ще бъдат ключ към оцеляването на мандата. Защо? Ако БСП вземе еднакъв брой евродепутати с ГЕРБ, това ще значи БСП да стане и да каже: „Ние вече ви водим“. Ако те заедно с ДПС са повече, отколкото ГЕРБ и Патриотите, това означава те да кажат: „Край. Имаме преразпределение на общественото мнение. Отиваме на избори.“ Това ще бъде решаващият момент. И се опитвам да го обясня на моите коалиционни колеги – големи и малки.

- Но не ви чуват.

- Те като че ли погледът им не стига до края на носа. А това е вредно, защото, ако не мислят по този начин, сривът ще дойде изненадващо.

- Не е ли дошъл вече този срив?

- Не, не е дошъл. Можем да спасяваме нещата. Аз имам идеи как да стане това. Просто трябва да се вслушват малко повече.

- Какви са вашите идеи? Какво е предложението ви за спасяване на нещата, както казахте?

- Моите идеи са да се концентрираме върху това, което е нужно на българите като общество. Това са по-високи доходи, сигурност, демография.

- Кабинетът работи в тази посока.

- Работи, но не достатъчно. Хайде да видим какво можем да направим още повече. Да видим какви инвестиции могат да се направят и привлекат. Председателят на парламента се срещна с японския император. Това е чудесно. Но къде е японският завод за коли в България? Да произвеждаме коли, защото навремето Тодор Живков, лошият Тодор Живков, беше направил проект за „Булгаррено“ и за комбинация с японска кола. Е, от Съветския съюз тогава не позволиха. Сега някой спира ли ни? Европейският съюз ли? Кой? Да кажат къде са китайските инвестиции, къде са инвестициите на огромни държави със свръхразвита икономика, които се чудят къде да вложат милиардите си. Защо тук не произвеждаме? Защо нямаме българска кола в момента? Това е моят въпрос. Аз съм карал „Балканче“, мотопед „Балкан“, произведен в Ловеч. Сега не можеш да си купиш и колело.

- Защото е конкурентен световен пазар.

- Нима не можем да конкурираме румънците с тяхната „Дачия“, нима не може да има българска кола, която да е по-качествена и по-добра и също толкова евтина?

- Ако може да има, не е ли работа на пазара, а не на държавата? Как смятате?

- Аз мисля, че усилията в това отношение са недостатъчни. Ние работим по едни клишета. Ето, сега се говори за „Визия за България“. Да, БСП откраднаха доста неща от „Плана Сидеров“, наистина го преписаха творчески, но каква визия?

- Каракачанов ще ви пита пак какви са тези творчески идеи.

- Аз имам доста сериозно творчество. Ако иска, да се запознае с него, няма проблеми. Не говорим за папка с доноси на „Държавна сигурност“. Говорим за истинско творчество. Каква „Визия за България“ – една държава, която е в ЕС, която е с ограничения в суверенитета? Ние трябва да разберем, че България не може да бъде държавата, която да казва, както са САЩ или Русия. Ние се съобразяваме. Но ето – сега вашите новини показаха как „Турски поток“ е вече реалност. Тръбата стигна до сушата. Защо не стигна до българската суша?

- Защото имаше референдум и отказаха хората.

- Какъв референдум? Защото имаше български политици в държавата, които клекнаха пред американски сенатори. Това беше истината. Това беше и Орешарски, това беше и Борисов, който каза: „Няма да го бъде този проект, няма, защото от Вашингтон ни казаха.“

- Европейският съюз забрани газопровода с референдум. Ние се отказахме. Просто такава е политиката.

- Нека тогава Турция да бъде силната държава в Европа, а ние да чакаме малка тръбичка, която да благоволи да дойде до нас. Не става така. Политиката става със сърце, душа и здрав дух и малко повече мъжко поведение. Тези протести, които правехме навремето, бяха образец за хората.

Участие на Волен Сидеров в предаването „Още от деня“ по БНТ на 19.11.2018 г.