|

Германска компания разкрива 700 работни места в Северна България

Германска компания ще разкрие 700 нови работни места в района на Русе. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията „BADER GmbH & Co. KG“, която се проведе в Службата ни по търговско-икономически въпроси в Берлин.

Те са в топ 3 в света на компаниите за автомобилен интериор, а клиенти са им водещи автомобилни производители. Компанията планира да обособи фабрика у нас за луксозно покритие на автомобилни седалки и щамповане на елементи, като целта им е да стартират производство през втората половина на 2019 г. При пълна заетост предприятието ще осигури между 700 и 800 работни места в региона.

Министър Манолев акцентира, че автомобилостроенето е сред най-бързо развиващите се сектори на българската икономика. „В него работят над 50 хил. души, като съществува сериозен потенциал за разширяване на мощностите и разкриване на нови работни места“, допълни той.

По думите му, сред високотехнологичните производства, това е браншът, който привлича най-много чуждестранни инвестиции. В последните години се забелязва тенденция за разширяване на съществуващи и установяване на нови производства в сектора, които произвеждат за водещи автомобилни марки. Успешни проекти са реализирани от инвеститори от Германия, Франция, Белгия, Япония, Великобритания и много други, стана ясно по време на срещата.

 

Дават на български фирми до 400 хил. Евро за космически изследвания

Български компании и организации могат да кандидатстват с проекти на стойност до 400 хил. евро по Плана за европейските коопериращи държави. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев откри миналата седмица информационно събитие за предстоящата Четвърта сесия за набиране на проектни предложения от България, която Европейската космическа агенция организира. Предстои процедурата да стартира до дни, а проекти ще могат да се подават в 6-месечен период.

„Расте интересът към процедурите, които организира Европейската космическа агенция за нашата страна, като през изминалите сесии са подадени общо 69 проекта“, каза Манолев. По думите му по първите две процедури са одобрени и в процес на изпълнение 14 проекта, а резултатите от третата сесия се очакват. „Към този момент академичните организации са по-активни, но се надяваме, че и бизнесът ще се включва още по-пълноценно“, допълни икономическият заместник-министър и цитира данни, според които от подадените до този момент проекти 20% са от представители на индустрията и 80% – на академични среди.

Общата цел на Плана за европейските коопериращи държави е да свърже България с програмите и дейностите на Европейската космическа агенция и да я подготви по най-ефективния начин за бъдещо присъединяване към Конвенцията на Европейската космическа агенция. Обхвата на Плана е в следните категории: технологии и оборудване; научни проекти и/или експерименти; използване на данни; подкрепа за малките и средните предприятия.

 

Корейци купуват два завода за авточасти у нас

Износът на България за Република Корея се увеличава с близо 120% през първото полугодие на 2018 г. и достига 40.5 млн. щатски долара. Ще работим усилено тази тенденция да продължи и занапред, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Втората сесия на Българо-корейския комитет за промишлено коопериране, който се проведе в Сеул. От българска страна председател на комитета бе зам.-министър Борисов, а от корейска – заместник-министърът на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея г-н Канг Минг Су, постоянен комисар в Корейската търговска комисия. Това е първият път от седем години насам, когато двете страни провеждат подобни разговори. Очаква се следващото заседание на комитета да се проведе в България през идната година. По време на посещението на делегацията в Сеул от корейска страна беше представен току-що подписан търговски договор, съгласно който ще бъде гарантиран износ за региона на продукти от хранително-вкусовата промишленост на стойност 30 млн. щ. дол.

Двамата заместник-министри дискутираха засилване на икономическите отношения между двете страни. Страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти в България, особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. „По отношение на българския износ считаме, че потенциал за разширяване на експорта ни за Корея имат стоки като етерични масла и продукти от роза, вино, фармацевтични и козметични продукти, хранителни и софтуерни продукти“, допълни Борисов.

Той проведе срещи и с корейски компании от автомобилния сектор, които проявяват интерес за инвестиции в България. Стана ясно, че корейска компания, лидер в производството на компоненти за автомобили, ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници, като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 г., като впоследствие производствените мощности в България да се разширяват.

 

Министър Караниколов: За първото полугодие на 2018 г. износът ни за Китай расте с 10%

За последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а само през първите шест месеца на тази година нараства с 10% спрямо същия период на 2017 г. и възлиза на 366.7 млн. щ.дол. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при посещението си на българския щанд на Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки (CIIE), който се провежда в Шанхай.

Министър Караниколов е  на посещение в Китай начело на бизнес делегация, в която влизат представители на 32 български компании – изложители, които представят своите стоки и услуги в секторите хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги. В първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки участват над 130 държави, а българското национално участие се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката.

Икономическият министър подчерта, че страната ни участва в първото издание на Китайския международен панаир с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар. „Считаме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай, и ще продължим да работим усилено тази тенденция да продължи и занапред“, допълни той. Българският щанд бе посетен лично и от европейския комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

По време на официалната си визита в Китай министър Караниколов проведе среща с г-н Джън Шанджие, секретар на гр. Нинбо. На срещата се постигна съгласие държавната компания „Индустриални зони“ съвместно с град Нинбо да стартират действия по създаването на съвместна индустриална зона у нас. Като първа стъпка „Национална компания индустриални зони“ ЕАД съвместно с китайските партньори ще подготвят и подпишат меморандум, в който определят конкретните действия на страните.

 

Български компании доставят за КНР стоки за над 30 млн. евро

Български компании от хранително-вкусовата и козметичната промишленост подписаха договори за износ за над 30 млн. евро само за първите дни на Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки.

Още в първите дни на изложението български фирми са осъществили множество директни продажби и контакти с потенциални китайски партньори – дистрибутори на козметика, храни и напитки. Подписани са вече няколко предварителни договора за трайна дистрибуция.

Икономическият министър благодари на китайската страна за поканата за участие на български компании в изложението, както и за отличната организация на събитието.

 

През 2018 г.  продаваме на Канада с 40% повече

Предварителните данни за първите шест месеца на 2018 г. показват увеличение с над 40 на сто на българският износ за Канада. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с извънредния и пълномощен посланик на Канада Кевин Хамилтън. Двамата обсъдиха перспективите в икономическото сътрудничество между двете страни и потенциалните ползи от приемането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада.

„Виждаме обнадеждаващи сигнали в данните от съвместната ни търговия, но вярваме, че големите резултати тепърва предстоят“, каза Манолев. По думите му в последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване в износа на редици стоки, като фармацевтични изделия, слънчогледови семена, оптични влакна, интегрални схеми и др. Налице е също така значителен потенциал за ръст на продажбите на български вина в резултат на много доброто представяне през последните години на провежданите в Канада специализирани конкурси (3 златни и 3 сребърни медала само на последното издание на Selections Mondiales des Vins Canada 2017 г.).

„Оценяваме много позитивно и усилията, положени от Канада за премахване на визовите изисквания за българските граждани – още един инструмент, който ще насърчи контактите между предприемачи от двете страни“, посочи зам.-министърът. Според него сред стоките, които имат потенциал да бележат ръст в износа ни за Канада, са изделията на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, които вече имат определени позиции на канадския пазар, както и увеличаване на дела на стоките с висока добавена стойност. Създаването на Канадско-българската бизнес мрежа, която обединява българския бизнес в провинция Онтарио, също се очаква да изиграе положителна роля за развитието на търговските и инвестиционните връзки между България и Канада.

Посланик Хамилтън подчерта, че България постига все по-добри икономически показатели и се утвърждава като привлекателна дестинация за инвестиции. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал и за увеличение на размера на канадските инвестиции в България въпреки географската отдалеченост между двете страни, като се наблюдава засилен интерес от страна на канадски инвеститори в сферата на информационните и комуникационните технологии и аутсорсинга на бизнес процеси у нас. Друг позитивен сигнал, който бе отбелязан по време на разговора, е ръстът в двустранния стокообмен, който надхвърля 75 млн. щ.дол. през първото полугодие на 2018 г., а прогнозите са тази тенденция да се запази.

 

Българо-руски IT форум ще се състои в София през 2019 година

Организиране на българо-руски бизнес форум в областта на информационните технологии в София през 2019 г. бе договорено по време на Работна група по търговия и инвестиции в рамките на XVI заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено в Москва. Заседанието бе открито от заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова.

Зам.-министър Иванова заяви, че Русия е сред водещите инвестиционни партньори на България, и подчерта, че двустранният стокообмен през 2017 г. достига 4,3 млрд. щатски долара. Тя постави акцент върху заявеното намерение от руска страна да повиши нивата на стокообмена до най-високите си стойности от 5 млрд. щ. дол.

Икономическият зам.-министър подчерта, че за руските и българските инвеститори са перспективни областите енергетика, промишленост, в това число селскостопанското машиностроене, корабостроене, оборудване и технологии за хранителната промишленост, селско стопанство, туризъм, финансовият сектор, инфраструктурните проекти, телекомуникациите и строителството, във връзка с което съответните руски и български ведомства и организации трябва да активизират сътрудничеството.

България и Русия потвърдиха готовност да си съдействат в обмена на бизнес информация, целяща развитие на контактите на регионално ниво, както и да си сътрудничат при организиране на бизнес мисии и участие на потенциални предприемачи и инвеститори в изложения и панаири в двете страни.