|

Губернатор от АТАКА откри изложба в центъра на София

На официална церемония в Градската градина на София бе открита изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“. Столицата на България е 11-ата точка в обиколката на мобилната експозиция. След успеха в Бразилия, Германия, Полша и други, изложбата гостува в българската столица по инициатива на Областна администрация Област София и с партньорството на Регионален център София, ЮНЕСКО.

„В Европейската година на културното наследство Комуникационната стратегия на България цели да представи културното разнообразие на страните от съюза. Това ни помага да откриваме както многообразието, така и близостта, закодирани в общата ни европейска история. Щастлив съм, че като областен управител на София мога да бъда домакин на подобни инициативи“, казва губернаторът от квотата на АТАКА Николай Пехливанов.

Словенската експозиция е дело на Етнографския музей на страната. Тя съдържа повече от 50 фотографии, документиращи обичаи, знания и умения, предмети и артефакти. Част от изобразените практики са обявени за нематериално културно наследство от национално значение.

„Словения, както и България има богата култура и традиции. Наша задача и основна цел е да популяризираме тази култура не само в Европа, но и по целия свят. Затова и пътуващата изложба е от толкова голямо значение за нас. Изключително съм благодарен на София и организаторите на събитието за гостоприемството. Смятам, че инициативи като тази са начинът нашите традиции да станат познати и вълнуващи за все повече хора”, каза Н.Пр. Анжей Франгеш, посланик на Словения у нас.