|

Евроизборите ще бъдат ключът към оцеляването на цялото правителство

АТАКА жертва себе си, за да има сега най-малко депутати, но спасихме България да има управление

Никога не е ставало въпрос да водя каквито и да било листи. Единственият въпрос, който съм поставял, е бил – ще бъдем ли заедно на изборите. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на АТАКА и председател на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров в четвъртък. Според него това е най-важният и логичен въпрос, предвид наближаващия евровот.

„Без нашия общ успех с ГЕРБ, който да бъде по-добър от този на БСП и ДПС, отиваме на предсрочни избори”, категоричен е атакистът и изрази загриженост за устойчивостта на управляващата коалиция.

На въпрос дали по време на коалиционния съвет във вторник тримата лидери на ОП са се карали, Сидеров уточни, че са изяснявали отношения. „Нямаше караници”, успокои той.

Лидерът на АТАКА коментира и че не е участвал в гласуването на новия вицепремиер Мариана Николова поради лични причини. Не е сложил и подпис под нейната номинация, тъй като тя е квота на НФСБ и не е необходимо да се подписва. „Не съм, защото не познавам тази жена, не знам на какво е способна… не я познавам като политик. Все пак това е вицепремиерски пост, трябва да имаш политически опит”, уточни лидерът на АТАКА.

По темата за разпределението на депутатите в групата на Патриотите Сидеров каза, че е направил много отстъпки при формирането на листите. „Съотношението, когато правихме листите, трябваше да бъде 3:2:1 – три АТАКА, две НФСБ, едно ВМРО, защото такава е статистиката от изборите, но аз отстъпих, бях толерантен, бях този, който каза – добре, 1:1:1 – по равно, макар че и това беше нарушено от някои партии. В резултат на което се получи това съотношение – АТАКА с най-малко бройки”, разкри той.

И допълни, че АТАКА е можела да участва самостоятелно в тези избори, а парламентарната група да е 10-11 души.

Сидеров не пропусна да припомни, че ако не е бил форматът Обединени патриоти, е нямало да я има тази управляваща коалиция, която да отчита успехи.

„Не знам дали си давате сметка, че моето настояване и желание да направим това патриотично обединение доведе до сегашното положение да има управляваща коалиция. Този принос сега не може да бъде заличен със сюжета „патриотите нещо се карат”. Аз бях моторът на това обединение. Не мисля, че Борисов би се съгласил за правителство на малцинството. Щеше да има нов цикъл от избори и не знам докъде щяха да стигнат нещата”, посочи той. „АТАКА жертва себе си, за да има сега най-малко депутати, но спасихме България да има управление”, категоричен бе Сидеров.

Националистът за пореден път беше принуден да обяснява, че няма лична вражда с Валери Симеонов, а всички критики, които е отправял към него, са били конструктивни и във връзка със задълженията му като вицепремиер. „Исках да насоча погледа и управлението на правителството към наистина важните неща, които сега изкарват хора на улицата – доходи, стандарт на живот, горива, ако искате”.

Отново на темата за предстоящите евроизбори Сидеров каза, че още не е ясно как АТАКА ще се яви на тях – самостоятелно или в коалиционен вариант. „За мен беше важно да получа ясен отговор от моите колеги – да, отиваме заедно на избори. Аз смятам, че ако решим това, ние трябва вече да започнем да работим по въпроса. Разбирам от тия неща, мога да преценя, изпускаме времето, изпускаме срок. Тези евроизбори ще бъдат ключът към оцеляването на цялото правителство. Ако решението се забави много, ще бъда принуден да действам както е добре за партия АТАКА”.

На въпрос дали лидерът на АТАКА е съгласен да бъде намалена субсидията на партиите, той посочи, че би подкрепил подобна идея, но веднага уточни, че това трябва да бъде обмислено много внимателно. „Ако партиите не получават пари за дейността си, как ще се финансират”, пита Сидеров.