|

Европа сама се превърна във васал на САЩ

През последните години Вашингтон разговаря със Стария свят на езика на ултиматумите

Мария Трубина

Андрей Резчиков

Никита Коваленко

Френският президент Еманюел Макрон си позволи да критикува САЩ и заяви, че въпреки съюзническите си отношения Европа не трябва да бъде васал на Щатите. Той нарече САЩ исторически съюзник на Франция. „Но да си съюзник, не означава да си васал. Ние не трябва да зависим от тях”, подчерта Макрон. По думите на президента на Франция страната му трябва да бъде суверенна, а отбраната й – автономна. „Мога ли да кажа на французите, че поверявам цялата ни сигурност на Съединените щати? Не. Защото вярвам в суверенитета ни и в суверенитета на Европа”, казва той. Френският президент изрази натрупалото се раздразнение на европейските елити, уморили се от това, че през последните години Вашингтон разговаря със Стария свят на езика на ултиматумите.

Нещо подобно изрази и еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова, представител на Чехия. „Ние, европейците, не приемаме чужда държава, макар и наш най-близък приятел и съюзник, да взема решения по отношение на нашата законна търговия с трета страна”, подчерта тя, имайки предвид Иран.

Шефът на комисията за информационна политика в руския Съвет на федерацията Алексей Пушков смята, че

САЩ винаги са се отнасяли към съюзниците си като към васали,

а Тръмп „го прави в много груба и видима форма”, което започва да предизвиква съпротива у европейците. „Ако една държава плаща 75% от бюджета на НАТО, то за какво съотношение на силите може да се говори? Естествено е, че САЩ играят водеща роля в НАТО”, казва Пушков за вестник „Взгляд”.

Пушков напомня, че генерал Шарл дьо Гол в знак, че не приема стилистиката на САЩ, изважда Франция от НАТО и през 1963 г. изгонва щабквартирата на Алианса от Париж. „Дотам няма да се стигне, става дума за риторична самостоятелност”, уверен е той, като добавя, че раздразнението на европейците от действията на САЩ се е усилило след излизането на Вашингтон от сделката с Иран. Що се отнася до желанията на Макрон да създаде европейска армия, то засега не е ясно как ще стане това, защото САЩ контролират Европа във военно отношение чрез НАТО. Пушков подчертава, че европейците нямат нито космическо разузнаване, нито възможности да прехвърлят големи военни формирования на далечни разстояния. „Западният военен алианс без САЩ е нежизнеспособен, но европейците показват на Тръмп недоволството си от неговата едностранна политика”, обобщава сенаторът.

Германският политолог Александър Рар констатира, че отношенията на Германия със САЩ от съюзнически са се превърнали във васални. „На германците им се забранява да водят енергиен диалог, да имат партньорство с Русия. Искат с всички сили да забранят изграждането на „Северен поток-2”, макар че това е суверенно решение на германските фирми и на ЕС. Просто американците започват по нагъл начин да се месят в европейските работи”, смята Рар.

Той напомни, че навремето американски сенатори посетиха България и забраниха на София да строи газопровода „Южен поток”.  През последно време

американците са против създаването на европейска армия

„Това какво е, ако не васалитет? Европейците все повече разбират, че ЕС за американците  е част от някаква „Трансатлантида” или Pax Americana”, смята Рар.

Другият проблем е, подчертава политологът, че това васално положение го разбират само французите и германците. „А такива страни като Полша и Прибалтийските държави или дори Великобритания са приели доброволно васалната си роля и ще дърпат Европа в тази посока, а не в посока към независимост”, обобщава политологът.

Според него Европа със своята култура, исторически мащаби, съзнание и идентичност трябва „един ден да се отвърне от Америка и да започне свой си живот”. „Какво изобщо прави Америка в Европа? Америка заедно със Съветския съюз победи Хитлер и остана в Европа, за да изгради стабилност и пазарна икономика. Съединените щати дадоха на Европа демокрация. Това трябва да се признае. Но това беше преди почти 80 години. А какво правят сега САЩ в Европа?”

На свой ред председателят на президиума на Съвета за външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукиянов смята, че отношенията между ЕС и САЩ винаги са били сложно изградени.  „Да се каже, че това са отношения между сюзерен и васал, ще бъде преувеличение. Има  трансатлантическа общност, в която има един обединителен фактор – НАТО, като организация за сигурност, и има разединяващ фактор – Евросъюз, като отделна европейска структура”, пояснява той.

„Кризата на идентичност в Евросъюза, която сега е в разгара си, ще продължи и не е ясно каква форма в крайна сметка ще приеме ЕС. Подобна криза има и в САЩ, които преосмислят ролята си в света”, отбелязва експертът.

Според Лукиянов

между страните има икономически и политически противоречия

Въпреки тясното сътрудничество в икономическо отношение Европа и Америка са си конкуренти, а в политическо САЩ си сменят системата на приоритети. Европа за тях става по-малко важна, но при това те не искат да я изпускат съвсем, смята експертът.

„Това е един заплетен дуализъм, на който европейците не знаят как да реагират. Те не са готови за реална стратегическа автономия, но и в условия, при които те не са приоритет, не разбират как да сътрудничат със САЩ”, пояснява Лукиянов.

„За Америка е по-просто. При Тръмп тя доста праволинейно формулира задачите си: отношенията трябва да са изгодни за САЩ в пряк, материален смисъл. За Европа е по-сложно, от една страна, тя не иска да остане в ситуация, при която й оказват натиск, а, от друга, не си представя сигурността си без САЩ и НАТО.”

Експертът добавя, че си остава отворен въпросът

доколко НАТО е способно да изпълнява функциите си

за осигуряване на безопасност, въпреки че „това се приема по подразбиране”.

„Сега от Макрон тръгна поредната вълна разговори за европейска армия и отбранителна система, това далеч не е за пръв път, така е било и през 50-те години, но досега не е водило до нищо. Не е ясно как да се съвмести наличието на НАТО и трансатлантическата система с отделна и независима от нея европейска система. Това е невъзможно, трябва да се избира и в случай на избор Европа няма да може да го направи”, смята Лукиянов.

Опитите за излизане от зависимото положение според експерта ще продължават, но това ще са опити на отделни страни. Световната система, базирана на

американското доминиране, изживява времето си

„Китай и Русия сериозно обсъждат алтернатива на доларовата система, обръщайки се включително и към еврото, ще може ли тази валута да стане резервен вариант, мисля, че това ще тласка Европа към формиране на своя особена позиция”, отбелязва  Лукиянов.

Но експертът се съмнява, че Европа е способна самостоятелно да изгради собствена политика в сферата на сигурността и отбраната.

„В Европа няма вътрешно единство, в нея няма лидери, които биха се чувствали уверено в собствените си страни. Макрон, който започна преди година и половина като невероятно перспективен политик, сега има крайно нисък рейтинг и трябва да решава огромен брой непопулярни проблеми. Меркел си заминава, Великобритания на практика е погълната от вътрешни проблеми, Италия е заета с неизвестно какво. И откъде ще се вземе лидерство за един стратегически пробив на Европа, не е ясно. Единственият, на когото възлагат надежди, е Макрон, но той засега е способен да го прави само риторично”, отбелязва експертът.

Превод Тихомир Тодоров